Ultimul tren pentru ELECTROPUTEREPatru investitori par interesaţi să depună luni oferte pentru preluarea companiei craiovene. În cazul unui eşec la privatizare, fabrica va fi tratată ca o afacere imobiliară. De fapt, una dintre companiile interesate se ocupă cu investiţiile imobiliare.

 

Luni expiră termenul pentru depunerea ofertelor finale din partea investitorilor interesaţi de privatizarea ELECTROPUTERE Craiova. Potrivit unor surse din cadrul firmei, doar patru investitori şi-au anunţat disponibilitatea de a avansa oferte. Aceştia sunt Grupul Feroviar Român (GFR), americanii de la Pikers Corporation, Anca Cimpoeru – care reprezintă un consorţiu din Arabia Saudită, precum şi nou-venita Viena Holding. Grecii de la Mytilineos, altă firmă care a achiziţionat caietul de sarcini, se pare că nu va avansa nici o ofertă, au informat aceleaşi surse.

Aceasta este a şasea încercare de privatizare a întreprinderii craiovene şi ultima pe care o încearcă statul român. „A doua oară nu se va mai prelungi termenul de depunere a ofertelor. De data aceasta, sigur fabrica va fi privatizată, pentru că, dacă nu se va întâmpla aşa, va fi lichidată“, a declarat Aurel Bojenoiu, liderul sindical de la ELECTROPUTERE Craiova. Ultima oară, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 26 martie, însă a fost prelungit la cererea unora dintre potenţialii investitori, care au motivat că nu au avut timp să-şi definitiveze ofertele.

Privatizare la bucată


Societatea trece în prezent printr-o situaţie economică dificilă, având datorii la stat în valoare de circa 40 de milioane de euro. Întrucât restanţele nu pot fi şterse, este interesant cum va fi rezolvată această problemă. Cel mai probabil, ele vor intra în preţul de vânzare. „Mai mult ca sigur că datoriile către stat ale firmei vor intra în preţ. Cred că societatea va fi privatizată pe 50-60 de milioane de euro“, a mai afirmat liderul sindical Bojenoiu, dezamăgit că marii investitori care îşi anunţaseră interesul pentru fabrică au renunţat pe parcurs: „Visam noi că vine cineva important să preia fabrica, pentru că abia aşteaptă investitorii să vină la noi, dar nu a fost aşa. Vor veni firme mai mici“.

Mari concerne internaţionale, printre care Siemens, General Electric, General Motors sau Bombardier, şi-au arătat interesul pentru ELECTROPUTERE Craiova. De altfel, potrivit Autorităţii pentru Valorificarea Statului (AVAS), cea care deţine pachetul majoritar de 62,8% din acţiuni, în ultimii doi ani, nu mai puţin de 17 firme au anunţat că vor să participe la privatizarea uzinei. În acest timp, inclusiv AVAS a intenţionat mai multe strategii de privatizare, printre care privatizarea pe fabricile componente, pe module funcţionale sau pe active. În cele din urmă, statul a decis să încerce pentru ultima oară să privatizeze fabrica în întregime. Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, la începutul acestui an, că în oferta de privatizare cel mai mult vor cântări investiţiile pe care le va face viitorul patron al fabricii şi mai puţin preţul obţinut pe pachetul majoritar de acţiuni.

Tot Atanasiu a spus că, în cazul unui eşec al privatizării, ELECTROPUTERE va fi tratată ca orice afacere imobiliară. Curios este că una dintre firmele interesate, Viena Holding, se ocupă chiar cu investiţiile imobiliare, conform informaţiilor găsite de noi pe internet. În încheiere, trebuie spus că, potrivit evaluărilor agenţiilor imobiliare, terenul pe care este amplasată uzina valorează pe piaţă cel puţin 125 de milioane de euro.Comenteaza acum

Alte stiri

10 martie 2019

S-a amânat termenul pentru depunerea Declarației Unice

Declaraţia Unică vizează toate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 aprilie 2007

Actualitate

» Politica în România este paralizată
» Dacia şi Daewoo, un sfert din locurile pentru rable
» Cărţile, puse-n cui
» Ultimul tren pentru ELECTROPUTERE
» Control la substanţele periculoase
» CE Turceni vinde energie
» Invazie de spărgători în Bănie

Local

» Gazeta de Sud, nominalizată din nou pentru Premiul „Dumitru Tinu“
» Solomon, acuzat că a cerut şpagă
» Mere „româneşti“ din Polonia
» Soldurile au umplut buzunarele comercianţilor
» Mii de credincioşi au luat agheasmă
» Scurte stiri
» Traficanţi de minori, arestaţi
» Râmnicenii mai au căldură cinci zile
» Atenţie la ţepele cu promoţia ALTEX!
» Anchetat pentru 13 cauze penale
» Yoghinii sunt aşteptaţi la Băile Herculane
» A murit la patru zile după accident
» Captură de ţigări netimbrate

Dolj

» Fără pomi fructiferi lângă gard
» Tăriceanu îl pârăşte pe Băsescu lui Frattini
» Viaţa doljenilor atârnă de un fir de … profit

Gorj

» Manţog nu se teme de Morega
» Ucis cu un par

Sport

» Tănasie l-a învins pe Avetisian
» Orac a limitat proporţiile scorului
» Fărădelegi la AJF Gorj
» Raikkonen vrea să triumfe în Bahrein
» Liceeni învaţă „meserie“ de la Energo
» Duel fară miză între olteni
» Băieţii acasă, fetele în deplasare
» O afacere spaniolă
» În luptă cu istoria
» Oltchim vrea să bată la scor
» Derbiul supravieţuirii la Hunedoara
» Arde Gaz-ul!
» Bănică, titular după 671 de zile
» Vremea revanşei

Bani & Afaceri

» Cârciumaru a venit din Austria
» Curent electric şi la grădina de zarzavat
» Liga Sindicatelor Miniere are conturile blocate
» Lucrează fără salariu
» Gorjenii nu apelează la consilierii EURES
» Directorul Electrica, dat afară
» HIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţi

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Apariţii editoriale
» Utile Craiova
» Cum a apărut pixul?

Top