10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficial, bătrânilor le merge bine...

Oficial, bătrânilor le merge bine…

Primăria Craiova a trecut cu vederea adevăratele probleme ale Căminului de Bătrâni prezentate pe larg în GdS. Potrivit unui raport întocmit de o comisie înfiinţată la cererea primarului Antonie Solomon, cei 350 de bătrâni din cămin trăiesc în condiţii foarte bune, mănâncă bine şi sunt foarte mulţumiţi de servicii.
 Gazeta de Sud v-a prezentat, timp de mai bine de o lună, reportaje din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială (Căminul de Bătrâni – n.r.) din Craiova. Am dezbătut atunci punctual problemele cu care se confruntă angajaţii căminului, dar şi bătrânii ce primeau o alocaţie de hrană de doar şapte lei pe zi. Între timp, alocaţia de hrană a fost majorată la 9,5 lei, fără să mai fie nevoie de hotărâre de guvern, decizia luându-se la nivelul consiliului local… Dacă problema cu hrana s-a rezolvat, nu acelaşi lucru se poate spune de condiţiile de cazare, în continuare existând bătrâni care sunt nevoiţi să doarmă câte şase într-o încăpere de câţiva metri pătraţi, mare parte din aceştia fiind oameni imobilizaţi la pat, paralizaţi, care suferă de boli incurabile… Chiar şi primarul Craiovei declara atunci că acest cămin „este o bombă socială“ şi, dacă ar putea, l-ar demola din temelii şi ar face altul…

Căminul de Bătrâni, clinică  de dezalcoolizare…

E greu de crezut că în acest cămin destinat bătrânilor, singurul de stat cu acest profil din judeţ, sunt internaţi oameni şi familii cu dificultate sau risc, oameni bătuţi de copii sau de rude, care au ales căminul ca să-şi găsească liniştea. Tot aici sunt cazate persoane dependente de alcool, bolnavi cronic, oameni cu boli incurabile care-şi aşteaptă sfârşitul, alături de persoanele aflate în nevoie socială conform regulamentului de organizare şi funcţionare al Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială. „Peste un sfert din cei pe care îi avem internaţi sunt dependenţi de alcool, alţii provin din familii cu risc, în urma cererilor şi anchetelor întreprinse de asistenţii sociali descoperindu-se că aceşti oameni luau bătaie regulat…“, a spus Mihaela Deaconeci, directoarea Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova. Aceşti oameni, fie ei şi dependenţi de alcool, au dreptul să iasă pe poartă, să meargă la cumpărături şi, cum îşi primesc lunar pensiile, nimeni nu-i opreşte să nu-şi continue viciul alcoolului nestingheriţi la Căminul de Bătrâni.

29 de asistenţi medicali „îngrijesc“ 350 de bătrâni

Căminul de Bătrâni duce lipsă şi de personal medical, de asistente şi de infirmiere. Aceştia ar trebui să lucreze în patru ture, să stea permanent la căpătâiul bătrânilor, mai ales că peste jumătate dintre ei sunt imobilizaţi la pat şi îşi fac nevoile pe ei. În realitate însă, lipsa personalului medical este alarmantă. Conform standardelor minime de cazare, un bătrân ar trebui să beneficieze de un spaţiu de 10 mp, o asistentă medicală ar trebui să se ocupe pe tură de 15, maximum 20 de paturi, iar o infirmieră de opt, maximum 12 paturi. Însă în căminul craiovean de bătrâni, asistentele medicale lucrează în doar trei ture în loc de cele patru, cum ar fi firesc… „Tot personalul nostru, cu tot cu paznici, femei de serviciu etc., este format din 260 de oameni. Am avea nevoie de 18-23 de asistenţi medicali pe tură, dar noi în total avem doar 29, care lucrează împărţiţi în trei ture şi care trebuie să se ocupe de 350 de bătrâni… La fel şi în cazul infirmierilor, ar trebui să avem 29 – 44 de infirmiere pe tură, dar noi avem 20, care trebuie să se ocupe de bolnavii de pe patru etaje şi două scări de bloc cu garsoniere, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre bătrâni nu se pot ridica din pat. O infirmieră trebuie să se ocupe de 13-14 bolnavi“, a continuat Mihaela Deaconeci. Este greu să facă faţă cu personalul medical, doar în luna martie aproximativ 20 de angajaţi fiind în concediu… Reprezentanţii căminului au solicitat consiliului local acceptul să mai angajeze personal medical, şase posturi de infirmiere au fost scoase la concurs, însă se pare că nimeni nu doreşte aceste slujbe, până în prezent nimeni nedepunând cerere.

Lunar, fiecare bătrân primeşte un sul de hârtie igienică…

Şi cum lipsa personalului medical nu ar fi fost suficientă, una din clădirile căminului a fost preluată prin protocol de către consiliul judeţean pentru persoanele cu handicap, bătrânii fiind nevoiţi astfel să stea chiar şi câte şase într-o cameră de doar câţiva metri pătraţi. Aerul va deveni insuportabil o dată cu venirea căldurii, însă reprezentanţii căminului spun că şi această problemă va fi rezolvată cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat pe care le-au montat în fiecare încăpere din imobilul suprapopulat. În informarea scrisă special pentru edilul-şef, reprezentanţii Primăriei Craiova amintesc următoarele: „Având în vedere patologia asistaţilor internaţi şi vârsta acestora, se impune o igienă riguroasă, în sensul că aproximativ 50% din pacienţi sunt total sau parţial imobilizaţi, ceea ce presupune o dependenţă totală sau cvasitotală de personalul de îngrijire. Imobilizarea la pat presupune menţinerea igienei atât corporale, cât şi ambientale foarte stricte. Înlocuirea lenjeriei complete se face în limita a minimum două lenjerii pe an pentru fiecare asistat. La pacienţii imobilizaţi, lenjeria se schimbă pentru spălare zilnic sau de câte ori este nevoie, iar pentru ceilalţi, săptămânal“.
Recomandări nu au avut de făcut reprezentanţii primăriei care au efectuat controlul, la acest capitol, nici măcar nu au sesizat lipsa personalului medical necesar să îngrijească bătrânii. În plus, au întocmit o listă cu produse de igienă personală necesare fiecărui bătrân. „Lunar, pentru fiecare asistat se acordă: o bucată săpun toaletă, o bucată hârtie igienică, un şampon de 100 ml“…

62 de miliarde de lei pentru cămin

În urma articolelor apărute în GdS, Primăria Craiova a alocat în acest an, mai mult ca niciodată, Căminului de Bătrâni 62 de miliarde de lei, din care şapte miliarde alocaţii pentru investiţii, mai precis pentru montarea unei centrale termice proprii a instituţiei. În lunile de iarnă, căminul a plătit şi 700, 800 de milioane pentru căldură… Hala unde sunt spălate lenjeriile şi hainele bătrânilor funcţionează în continuare, deşi reprezintă un real pericol pentru cei care-şi desfăşoară activitatea acolo. Căminul nu are bani pentru înlocuirea utilajelor, doar o maşină de spălat industrială semiautomată ajungând la 800 de milioane de lei, alte aproximativ 200 de milioane costând un uscător profesional de rufe…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU