3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComercianţi de stricăciuni

Comercianţi de stricăciuni

http:http://www.youtube.com/watch?v=GCgKPdDdJqQ
Inspectorii OJPC Dolj au stabilit, în urma controalelor, că mulţi comercianţi încalcă legea, jucându-se cu sănătatea oamenilor.

Un craiovean s-a prezentat ieri-dimineaţă la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj, reclamând că i-a fost oferit la vânzare de către magazinul SC GodFlor SRL din zona complexului comercial Ciupercă din Craiova salam expirat de peste zece zile. Acesta a explicat că a şi întrebat dacă salamul este proaspăt, iar vânzătoarea i-a răspuns că au primit marfa cu o zi înainte. „Este şi vina mea că nu m-am uitat pe etichetă, însă mă deranjează faptul că am întrebat dacă este proaspăt şi am fost minţit în faţă. Este cu atât mai revoltător cu cât eu fac toate cumpărăturile de la acel magazin şi vânzătorii mă cunosc ca pe un client permanent“, a explicat F.P., din Craiova. Bărbatul a mai povestit că, înainte să reclame la OJPC Dolj, pentru că nu primise şi bonul fiscal pentru salamul cumpărat, s-a întors şi a mai cumpărat unul, pentru care a cerut şi bon fiscal. „M-am întors şi am mai cerut o bucată de salam. Vânzătoarea m-a întrebat dacă mi-a plăcut cel cumpărat înainte şi i-am răspuns că da, iar ea mi-a mai dat o bucată, expirată tot de pe 23 martie. Apoi m-am adresat OJPC-ului, care am înţeles că a găsit numai nereguli“, a încheiat F.P.

Aproape 55 de kilograme de alimente în neregulă

Doi inspectori din cadrul OJPC Dolj s-au deplasat ieri, în jurul prânzului, la magazinul reclamat de craiovean şi au descoperit că o bună parte din carnea şi preparatele din carne expuse la vânzare sunt expirate sau pe cale de a expira. Cele care nu erau expirate suferiseră modificări organoleptice din cauza depozitării sub temperatura optimă. „Am găsit la această unitate peste 50 de kilograme de produse din carne expirate, adică aproape toată marfa expusă la vânzare. Produsele expirate au fost distruse şi am decis că vom sancţiona această societate cu amendă în jur de 3.000 de lei, conform legii aceasta fiind între 1.000 şi 5.000 de lei“, a declarat ing. Dumitru Ionescu, directorul delegat al OJPC Dolj. S-a constatat că o bună parte din cârnaţi, crenvurşti şi salam erau expirate, unele de pe 23 martie, altele de pe 6 aprilie. Alte produse, cum ar fi cozile de porc, aveau trecută pe etichetă data expirării 11 aprilie, adică ieri. Nereguli s-au găsit şi la şunca de pui, de pe toate bucăţile fiind ruptă porţiunea de etichetă unde era marcată data expirării.
Dumitru Ionescu a mai spus că această societate a fost sancţionată şi în urmă cu două luni cu o amendă de 1.000 de lei tot pentru comercializare de produse expirate. Vânzătoarea magazinului a afirmat în faţa inspectorilor că a omis să verifice data expirării produselor, ieri fiind prima zi în care a venit la lucru după sărbători.

Controale la nivel de judeţ

Pe perioada sărbătorilor, OJPC Dolj a afectuat mai multe controale în supermarketurile, pieţele şi magazinele din Craiova şi judeţul Dolj. A fost verificată calitatea cărnii, ouălor, produselor de patiserie, vopselei de ouă, vinului şi peştelui oferite spre vânzare. Conform datelor furnizate de OJPC Dolj, au fost efectuate 75 de acţiuni, fiind verificate produse în valoare de 17.100 de lei. Au fost constatate abateri la 16.059 de kilograme de produse verificate privind modul de etichetare, de marcare, afişare a preţurilor şi încadrarea în perioada minimă a valabilităţii.
Toată cantitatea de produse la care au fost descoperite nereguli a fost oprită de la vânzare, o parte definitiv şi o parte temporar. Au fost aplicate 50 de amenzi în valoare totală de 71.450 de lei. De asemenea, în aceeaşi perioadă, inspectorii OJPC Dolj au efectuat controale şi împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, ocazie cu care au fost aplicate amenzi în valoare de 16.250 de lei pentru deficienţe descoperite la produsele specifice sărbătorii pascale.

Recomandări
Consumatorii trebuie să verifice dacă produsele nu sunt expirate, nu prezintă mirosuri sau suprafeţe lipicioase şi să solicite bon fiscal sau factură. În condiţiile în care constată că unele alimente cumpărate sunt expirate sau stricate să nu ezite să sesizeze lucrătorii OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS