13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetrie după ureche

Taximetrie după ureche

Mulţi taximetrişti care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Craiova o fac fără a avea toate documentele necesare. Cel puţin asta arată controalele în trafic ale poliţiştilor de la Rutieră şi ale inspectorilor ARR Dolj.
Un craiovean a sesizat faptul că unii dintre şoferii taximetrelor care circulă pe străzile din Craiova nu au atestate, documentele care le dau dreptul să practice această meserie. „Vă rog să faceţi investigaţiile de rigoare, împreună cu poliţia, eventual, căci în Craiova sunt o mulţime de taxiuri ai căror şoferi nu au atestate. Sunt pur şi simplu posesori ai carnetelor de conducere. Sunt nişte escroci!“, a sesizat N.D., din Craiova. Se pare că faptele sesizate de craiovean sunt adevărate, pentru că reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) Dolj şi cei ai Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Dolj au constatat de la începutul anului aproape 500 de cazuri în care unii şoferi care conduceau taxiuri nu aveau şi atestate, obligatorii pentru această activitate.

Un document obligatoriu

Atestatul este eliberat, conform legii, de ARR Dolj, fiind unul dintre documentele obligatorii pentru profesarea taximetriei. Acesta certifică faptul că posesorul său a urmat cursuri de specialitate şi a susţinut un examen, în urma cărora a deprins anumite cunoştinţe necesare practicării taximetriei. Iniţial, cel care doreşte să devină taximetrist trebuie să depună o cerere la Servicul Poliţiei Rutiere Dolj, care eliberează cazierul auto al solicitantului, un document care conţine evenimentele rutiere în care a fost implicat acesta. Cu cazierul auto, solicitantul se prezintă la ARR, unde va face o perioadă de şcolarizare, după care va susţine un examen. „Atestatul este eliberat de noi în urma unui examen şi confirmă faptul că deţinătorul acestuia a urmat cursurile de pregătire, în care învaţă unele norme de conduită, cum să folosească aparatele montate pe taximetru şi alte lucruri necesare practicării taximetriei“, a explicat Iancu Crăciunoiu, directorul ARR Dolj.

Amenzi pentru taximetrişti şi operatori

În evidenţele poliţiştilor doljeni se află 3.250 de persoane care deţin astfel de atestate şi 2.450 de maşini pentru care s-a eliberat licenţă de execuţie. De la începutul anului şi până în prezent, ARR Dolj, împreună cu poliţiştii de la Rutieră au organizat acţiuni în trafic aproape în fiecare zi pentru depistarea celor care efectuează taximetrie fără a avea atestat. Au fost aplicate 443 de sancţiuni şi au fost constatate opt infracţiuni. Conform conducerii ARR Dolj, nu numai taximetriştii au fost sancţionaţi, ci şi 25 de operatori de taxi din cei 230 înregistraţi. „Am demarat la începutul anului o acţiune în forţă, ajungând să dăm câte şase – şapte amenzi zilnic. Pe lângă cei sancţionaţi în trafic am sancţionat şi 25 de operatori care au acceptat şoferi fără atestat. Cu regret spun că taximetria în oraşul nostru este dezordonată, iar taximetriştii sunt un fel de panduri pe străzi“, a declarat Iancu Crăciunoiu, directorul ARR Dolj.
Sancţiuni sunt aplicate şi de reprezentanţii primăriei, care eliberează autorizaţiile. „De fiecare dată când am descoperit nereguli am luat măsuri. Chiar azi (ieri – n.r.) am anunţat Camera Taximetriştilor că s-au eliberat 15 locuri, unele dintre ele datorită faptului că am retras autorizaţiile în urma unor abateri repetate“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.

Taximetrist fără atestat şi permis
La jumătatea lunii trecute, poliţiştii de la Rutieră au depistat un taximetrist în trafic care nu avea atestat şi permis de conducere. Valentin Tiţă, de 33 de ani, din Craiova, le-a prezentat poliţiştilor doar o copie după buletin, care, după verificări, s-a dovedit a fi a lui Eugen Belega, dar pe care era aplicată fotografia lui Tiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII