24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperţii şi părţile prelungesc procesele

Experţii şi părţile prelungesc procesele

Tergiversarea judecării dosarelor aflate pe rolul instanţelor doljene e cauzată, în general, de expertizele care durează prea mult şi de părţile care folosesc tot felul de tertipuri pentru a trage de timp.

În urma unui control la nivel naţional făcut la începutul acestui an, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a concluzionat că principalele cauze care duc la o durată prea mare a proceselor o reprezintă numărul mic de judecători, tergiversarea expertizelor, neprezentarea martorilor şi părţilor ori exercitarea abuzivă a drepturilor procesuale. Cam acestea sunt şi la instanţele din Dolj cauzele care duc la prelungirea proceselor.
Judecătorii susţin însă că durata medie a judecării dosarelor aflate pe rolul instanţelor doljene nu a crescut, ci dimpotrivă, s-a micşorat. Aduc în sprijinul unei asemenea afirmaţii date statistice. „Statisticile arată că numărul dosarelor soluţionate în 2006 a fost mai mare decât în 2005, iar numărul cauzelor rămase nesoluţionate la începutul anului 2007 a fost mai mic decât cel de la începutul anului 2006“, a declarat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

„În general, procesele nu durează mult“

Magistraţii recunosc însă că există anumite cauze a căror judecare se prelungeşte foarte mult, dar numărul acestor dosare este mic.
„În general, procesele nu durează mult. Există opinia că procesele penale au durata cea mai mare, însă statisticile arată că tocmai acestea sunt cele mai rapide, situaţie valabilă pentru mai mult de 90% dintre cele aflate pe rolul Tribunalului Dolj. Există chiar nişte termene recomandate de finalizare a dosarelor, şi anume un an pentru judecarea în primă instanţă şi în apel, respectiv şase luni pentru recursuri“, a menţionat judecătorul Laurenţiu Anghel, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj.
Pentru aceste dosare considerate doar excepţii, cauzele de tergiversare a judecăţii sunt diverse. „Se poate considera că durează mult procesele penale cu mulţi inculpaţi şi mai ales cele economice, cu rezonanţă. Explicaţii ar fi multe: greutăţi în citarea unor firme care nu sunt de găsit ori se află în reorganizare, citarea tuturor inculpaţilor şi martorilor, durata foarte mare a expertizelor etc. Avocaţii speculează orice viciu de procedură, plus că vin cu tot felul de cereri de amânare, având şi alte procese. În astfel de cauze, cu mulţi inculpaţi, e greu să-i aduni pe toţi deodată, ca să poţi audia, să poţi administra probe“, a explicat magistratul Laurenţiu Anghel.

Opt cereri de recuzare a  judecătorilor Curţii

Printre cauzele care duc la tergiversarea judecării dosarelor, în fruntea listei întocmite de inspectorii CSM se află numărul mult prea mic de judecători şi grefieri, comparativ cu numărul mare de dosare pe care trebuie să le soluţioneze instanţele.
Altă cauză o reprezintă neefectuarea expertizelor în timp util. A devenit celebru dosarul nr. 284/2005 al Tribunalului Dolj, în care judecătorii Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal au dispus amendarea expertului de patru ori la rând pentru neefectuarea expertizei şi acesta tot n-a făcut expertiza.
Nu în ultimul rând, se poate vorbi de tergiversarea proceselor şi prin folosirea cu rea credinţă a drepturilor procesuale. Culmea a fost atinsă în dosarul nr. 3793/COM/2005 al Curţii de Apel Craiova, în care apelanta a formulat opt cereri de recuzare a tuturor judecătorilor Curţii.
Patru din aceste cereri au fost respinse ca inadmisibile de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar celelalte patru au fost anulate ca netimbrate. Adversarii din proces nu s-au lăsat nici ei mai prejos, formulând la rândul lor cinci cereri de recuzare a tuturor judecătorilor Curţii de Apel Craiova, respinse de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fie ca inadmisibile, fie ca netimbrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS