8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetăţenii străini, aşteptaţi să se autodenunţe

Cetăţenii străini, aşteptaţi să se autodenunţe

Străinii care se autodenunţă că stau ilegal pe teritoriul României vor fi trimişi înapoi în ţara de origine, însă fără a li se impune interdicţia de a reveni în România.

Legea nr. 56/2007, care modifică OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, a intrat în vigoare zilele trecute. Una dintre noutăţile pe care le aduce noul act normativ se referă la egalitatea de tratament pentru cetăţenii statelor din UE sau care nu fac parte din UE, la obţinerea cărţii de rezidenţă în calitate de membru al familiei unui cetăţean român. Fie că provin din ţările UE, fie că nu, membrii familiei unui cetăţean român (soţ, soţie, părinţi, copii) vor plăti tot opt lei (un leu taxa de cerere şi şapte lei taxa de eliberare) pentru obţinerea cărţii de rezidenţă în România, care acum este valabilă cinci ani, nemaifiind nevoie să fie prelungită în fiecare an.

Cine-i prins primeşte interdicţie

Noua lege impune un termen de graţie de şase luni pentru cetăţenii străini care se află ilegal pe teritoriul României. Cei care stau fără forme legale în ţară şi se autodenunţă în acest termen de şase luni la serviciile pentru străini vor primi o decizie de returnare în ţara de origine, însă fără a li se impune interdicţia de a reintra în România. „Dacă vin singuri la noi şi spun că stau ilegal în România, vor fi trimişi înapoi în ţara de origine, însă nu li se va impune interdicţia de a reintra în ţara noastră. Ulterior, obţinând viză de la reprezentanţele diplomatice ale României, vor putea reveni la noi pentru a-şi reglementa şederea. În schimb, dacă îi vom prinde noi că se află în România fără a avea drept de şedere, le vom aplica o amendă, cât şi interdicţia de a reintra în ţară pentru o perioadă de timp“, a declarat subcomisarul Sorin Giorgi, şeful Serviciului pentru Străini Dolj.
În judeţul Dolj sunt înregistraţi circa 750 de cetăţeni străini cu documente de şedere în regulă. Doar în primele trei luni ale acestui an au fost depistaţi în Dolj câteva zeci de cetăţeni străini – majoritatea din Republica Moldova – care şedeau ilegal pe teritoriul României. Faţă de aceştia s-a dispus returnarea în ţara de origine, precum şi interdicţia de a reveni în România pe unul sau mai mulţi ani.

Căsătorie de convenienţă
Serviciul pentru Străini Dolj a depistat anul trecut o căsătorie de convenienţă între un bărbat din Bangladesh şi o româncă. Dându-şi seama că la mijloc nu erau sentimente, ci doar interesul pentru legalizarea unei şederi în România, poliţiştii de la Serviciul pentru Străini i-au revocat „soţului“ dreptul de şedere şi l-au trimis acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS