12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalangiu a pus gând rău cabinetelor stomatologice

Calangiu a pus gând rău cabinetelor stomatologice

Craiovenii care se duceau să-şi repare dantura pe bani puţini la policlinicile stomatologice de pe Calea Bucureşti şi din Brazdă ar putea fi nevoiţi să se orienteze în curând către cabinetele particulare. Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă a cerut consiliului judeţean desfiinţarea ambulatoriilor de specialitate din cele două unităţi.

Într-o scrisoare adresată conducerii Consiliului Judeţean Dolj, Cristina Calangiu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cere desfiinţarea ambulatoriilor de specialitate stomatologice de pe strada Calea Bucureşti şi din cartierul Brazda lui Novac pe motiv că medicii care îşi desfăşoară activitatea prin contracte de comodat în spaţiile celor două policlinici nu prea dau pe la serviciu şi constituie mai mult o pagubă decât un câştig pentru spital. În adresa formulată de Calangiu se arată că „în mod repetat, în urma controalelor efectuate, s-a constatat că medicii nu respectă programul de lucru afişat“, ba, mai mult, activitatea medicilor care muncesc în cele două policlinici este atât de redusă încât „lucrările efectuate şi raportate la Casa de Asigurări Dolj nu asigură posibilitatea decontării de către aceasta a plafonului maxim stabilit prin contractul de furnizare de servicii stomatologice, existând unii medici (dr. Mihai Crăiţoiu, dr. Raul Popescu, dr. Virgil Deva) care nu au avut raportări la CAS Dolj şi, în consecinţă, nu au realizat nici un venit; astfel, spitalul nu are posibilitatea procurării de materiale şi de plată a drepturilor salariale decât în urma bugetului realizat în urma serviciilor prestate de aceştia“. În încheiere, dr. Cristina Calangiu cere desfiinţarea celor două ambulatorii pe motiv că activitatea desfăşurată aici este „ineficientă“.

Sertis: „Desfiinţarea ambulatoriilor, paravan pentru interesele UMF“

Medicii care au încheiat contracte de comodat pentru a lucra în spaţiile medicale din cele două policlinici spun însă că directoarea spitalului are o viziune cel puţin părtinitoare asupra problemei. Dr. Marcela Sertis, care profesează într-unul dintre cabinetele policlinicii din Calea Bucureşti, spune că absolut toţi medicii realizează veniturile cerute de CAS, iar de cumpărarea de materiale de către spital nici nu poate fi vorba, fiecare medic cumpărând tot ce are nevoie pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Medicul stomatolog susţine însă că în spatele cererii făcute de directoarea spitalului se află însă alte interese, cele două policlinici fiind propuse pentru cumpărare de  Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, care le-a preluat în administrare de la Spitalul Judeţean. Sertis susţine că şederea medicilor în comodat în ambulatorii nu este văzută cu ochi prea buni de universitari, care încearcă pe orice căi scoaterea lor din cabinete, mai ales că medicii şi tehnicienii au depus, la rândul lor, cereri de cumpărare conform Legii nr. 236/2006 care aprobă Ordonanţa de Urgenţă nr. 110/2005. „Cred că aici sunt alte interese pentru că toţi medicii şi tehnicienii de aici avem depuse cereri de cumpărare. Să vedem cui vor vinde policlinicile până la urmă. Contractele noastre oricum expiră la sfârşitul anului 2008 şi ar trebui să aştepte terminarea comodatului, ca totul să se desfăşoare în limite legale. Dacă se va hotărî vânzarea către universitate, eu şi ceilalţi colegi care sunt în aceeaşi situaţie vom discuta şi vom vedea ce e de făcut, dar lucrurile nu vor rămâne aşa“, a spus dr. Marcela Sertis. Potrivit medicului, în policlinică îşi desfăşoară activitatea în comodat trei medici în trei cabinete şi trei tehnicieni într-un laborator.

Vânzarea policlinicilor, ilegală

Proiectul de hotărâre pentru vânzarea celor două policlinici s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de luna trecută, însă a fost retras tocmai pentru că pe spaţii existau şi alte cereri. Iţele problemei sunt încurcate şi mai mult de faptul că, potrivit legii, Consiliul Judeţean Dolj nici nu ar avea dreptul din punct de vedere juridic să scoată la vânzare cele două policlinici în baza Legii nr. 236/2006 dat fiind faptul că imobilele nu au fost incluse niciodată în lista spaţiilor medicale care pot fi vândute celor care profesează în ele, alături de cele 30 de dispensare din judeţ, lucru recunoscut de altfel şi de preşedintele CJ. Ion Prioteasa a declarat ieri că în cele din urmă administraţia judeţeană ar putea renunţa la ideea vânzării către UMF şi ar putea oferi cele două policlinici gratuit. „Continuu să cred că soluţia cea mai bună este ca aceste două policlinici să revină Universităţii de Medicină care le va putea întreţine, îşi va putea construi o bază materială, va amenaja cabinetele unde studenţii vor putea face practică şi va avea tarife scăzute pentru populaţia care apelează la serviciile din aceste policlinici. Am putea nici măcar să nu ne uităm la bani. Poate ar fi bine să transmitem fără plată clădirile, iar banii pe care ni i-ar fi dat să-i folosească la modernizare“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII