17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt medici renumiti, concediati de Calangiu

Opt medici renumiti, concediati de Calangiu

Opt medici de la Spitalul de Urgenta Craiova au fost dati afara pentru ca au refuzat sa se pensioneze. Managerul Cristina Calangiu s-a gândit sa faca astfel economii din „lefurile astronomice“ pe care le platea medicilor, dintre care unii angajati cu jumatate de norma. S-a ales in schimb cu opt procese.


La jumatatea lunii martie, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova a informat zece medici care au indeplinit vârsta de pensionare sa-si faca dosar de pensionare. Cei zece sunt prof. dr. Alexandru Grigorescu (de la Clinica de Urologie), prof. dr. Dumitru Manta (Clinica de Urologie), conf. dr. Gloria Petcu (Maternitate), conf. dr. Romeo Cotulbea (Chirurgie Toracica), dr. Cornelia Lazar (Clinica de Pediatrie II), dr. Mihai Toma (Clinica de Dermatologie), prof. dr. Traian Curca (Clinica de Chirurgie II), prof. dr. Bogdan Zaharia (Clinica de Anatomie Patologica), dr. Alexandru Camenita (Clinica de Neurochirurie) si dr. Rodica Nemes (Laboratorul de Analize).


Dintre acestia, doar Manta si Cotulbea s-au conformat, dar primul a depasit vârsta de 70 de ani, iar Cotulbea implineste 70 de ani in curând. Ceilalti au intre 65 si 70 de ani, iar Legea nr. 95/2006 spune ca pot continua, la cerere, activitatea pâna la 70 de ani. Prin urmare, acestia au inteles ca este dreptul lor sa-si continue activitatea in spital si au trimis o cerere catre conducerea unitatii prin care au solicitat sa li se permita sa-si desfasoare activitatea pâna la 70 de ani. Li s-a raspuns ca nu se poate. Medicii nu s-au dat batuti si au depus la conducerea spitalului o plângere prealabila. Raspunsul a fost o decizie prin care au fost instiintati ca li s-a desfacut contractul de munca pe 1 aprilie. „Pe 23 am primit adresa pin care suntem somati sa ne pensionam, dupa care lucrurile s-au succedat rapid, astfel incât pe 29 martie am primit decizia prin care am fost informat ca mi s-a desfacut contractul de munca. Am fost dat afara, cu alte cuvinte, iar in momentul acesta eu nu mai sunt angajat al spitalului“, a sustinut prof. dr. Traian Curca.


Sesizari


Dupa primirea deciziei de desfacere a contractului de munca, medicii in cauza au trimis mai multe plângeri la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj si la Ministerul Sanatatii Publice, apoi au dat in judecata conducerea spitalului. Printre documentele atasate la plângerile respective, prof. Curca a atasat si doua adrese ale Ministerului Sanatatii Publice. Intr-una din ele, nr. EN 925/22.06.2006, se arata ca „prevederile referitoare la pensionarea medicilor potrivit articolului 385 din Legea nr. 95/2006 se vor aplica numai dupa publicarea hotarârii de guvern in Monitorul Oficial, act normativ prin care se vor stabili criteriile de mentinere in activitate. Pâna la acea data, medicii care isi desfasoara activitatea in unitati sanitare cu paturi isi continua activitatea“. Prof. Curca sustine ca hotarârea respectiva nu a aparut pâna acum.


Conducerea Spitalului de Urgenta sustine insa ca a actionat perfect legal. „Am dat o dispozitie, nu i s-a dat curs, desi au avut la dispozitie doua saptamâni, si atunci am procedat asa cum era normal, le-am desfacut contractul de munca in baza articolului 61, litera e, din Codul Muncii, care spune ca angajatul poate fi concediat in cazul in care indeplineste conditiile de pensionare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii. Decizia a intrat in vigoare de la 1 aprilie“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


In ciuda conflictului care ameninta sa afecteze ingrijirea bolnavilor, conducerea ASP Dolj ramâne neutra. Dr. Stefan Popescu, directorul medical al ASP Dolj, sustine: „Nu putem sa facem nimic, sunt probleme de legislatia muncii intre angajati si angajator. Putem doar sa recomandam conducerii sa respecte legislatia medicala in vigoare“.


Neurochirurgia, nerentabila


Dupa primirea pe 29 martie a deciziei de desfacere a contractului de munca al sefului Clinicii de Neurochirurgie, numarul bolnavilor internati aici a scazut dramatic. Bolnavii au inceput sa fie externati, dar, in schimb, nu s-au mai facut internari. Pe 30 martie, in clinica se mai aflau doar cinci bolnavi. „Am primit indicatii de la conducerea spitalului sa externam bolnavii“, a explicat atunci dr. Camenita. Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova neaga afirmatiile acestuia.


Dr. Dragos Margaritescu, directorul medical, sustine ca nu s-a dat o asemenea decizie, iar numarul mic de pacienti se explica prin faptul ca a trecut sezonul internarilor: „Cele mai multe internari se fac dupa sarbatorile legale si inainte de inceperea muncilor agricole. Acum suntem in perioada muncilor agricole si numarul solicitarilor de internare este foarte mic“. In conditiile in care Clinica de Neurochirurgie are aprobare de la Ministerul Sanatatii Publice pentru 25 de paturi, atunci clinica respectiva trebuie sa fie cel putin nerentabila in conditiile in care functioneaza cu doar cinci bolnavi. Acest lucru este intarit si de raportarile de anul trecut. Clinica de Neurochirurgie a avut 2.500 de pacienti internati, dintre care doar putin peste 400 au necesitat interventii chirurgicale. Pentru ca o clinica de chirurgie sa fie rentabila trebuie, potrivit dr. Margaritescu, ca 80% din pacienti sa fie operabili.


Consecinte


Dupa plecarea dr. Camenita, in Clinica de Neurochirurgie vor ramâne doi medici, dintre care unul trebuie sa intre in concediu de maternitate. Practic, de bolnavi va trebui sa se ocupe un singur medic. Dr. Margaritescu spune ca probabil se vor gândi sa-l readuca pentru o perioada pe dr. Camenita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII