10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Moda si fite de liceu

Tunsori sic, imbracaminte la moda ce se inscrie in tendinte, accesorii pe masura. Genti mai mult sau mai putin pline cu carti, dar, poate cel mai important, asortate la tinuta, si nelipsitul mp3-player.


 


Vremurile când eram obligati sa purtam sarafanul bleumarin pâna peste genunchi si parul prins cu cordeluta sunt astazi amintire. Acum, marile exercitii „de stil“ de la liceele craiovene inseamna imprimeuri tip leopard, tricouri cu paiete, genti Vuitton si curele D&G, toate pentru baieti! Fetele au ramas la stadiul de colanti, blugi pana, salopete cu bretele colorate la vedere, aceleasi imprimeuri animaliere, plus ceva bijuterii de firme internationale. La mare trecere sunt si masinile parcate ocazional sau, pentru cei mai rasfatati, permament in fata scolii, de preferinta Mercedes/Audi/BMW. In afara de categoria Mertan-leopard, exista variatiuni stilistice in jurul atitudinii under/alternativ. „Under“, in viziunea liceenilor de astazi se traduce prin stil degajat, haine comode, accesorii minimaliste, in general sepci, insigne sau rucsacuri. De obicei, la ele se asorteaza o placa de skate, ochelari, tricouri cu imprimeuri gen manga, sireturi colorate sau hanorace. Cele mai prizate firme asociate cu stilul adoptat de tineri de azi sunt Odity, New Style, Nike, Adidas sau Funky Fish.


Haine in tonuri muzicale


Gusturile muzicale variaza in zona hip-hop, house, R&B, iar piesele de vestimentatie reflecta gusturile destul de fidel. Astfel, daca iubesc muzica hip-hop, fetele prefera „haine ciudate, mai funky“, dar nu ocolesc nici stilul „lady-like“, asa ca nu pleaca niciodata la cumparaturi fara minimum doua-trei milioane si se intâmpla sa toace chiar sapte, daca parintii dau dovada de „intelegere“. Ca accesorii aleg mai ales bijuterii din argint, dar si margele de toate formele si culorile, esarfe, ochelari si bentite cu fundite sau fara, caci tot sunt la moda in acest sezon florile. Fitele intra in categoria „glamour“: fuste mulate, cizme cu toc, bluze decoltate, machiaj in exces. Si combinatiile de sport-casual cu detalii sic, personalizate sunt la moda. Pe de alta parte, prin liceele mai putin pretentioase gasesti toate stilurile de-a valma, uneori pe acelasi purtator: sport cu sexy de taraba, manea cu accente hip-hop, casual cu glamour. La fel de amestecate sunt si muzicile agreate printre liceenii de cartier, ba rock, ba manele, ba hip-hop si, de ce nu, toate la un loc. Singurele extravagante sunt tricourile strâmte, a la Nicolae Guta sau Florin Salam, si adidasii Lotto.


Obrazul subtire cu cheltuiala se tine


La mare trecere sunt hainele de skateri. Vali, un elev din clasa a XII-a, marturiseste ca-si comanda hainele de pe net. Cel mai mult a dat pe o pereche de adidasi – „100 de para“ si cel mai putin pe o curea – „40 de para“. Pe de alta aprte, Cata, coleg de clasa cu Vali, isi descrie relaxat imbracamintea si nici in preturi nu se incurca: adidasi Puma, trei milioane, blugi Levi’s, cinci – sase milioane, rucsac Adidas, spre doua milioane. Si frizura l-a cam costat, la un stilist de seama din Banie. De intretinut, si-o intretine in saloane la fel de pretentioase. Demne de luat in seama si tinutele de firma, caci se intâmpla uneori ca domnisoarele sa nu se declare multumite de oferta magazinelor craiovene si atunci, la insistente indelungate la adresa parintilor, acestia sa cedeze si sa faca o mica excursie in Capitala, pe la magazine de prestigiu, ce au prin rafturi haine care poarta simboluri distincte. Si preturi pe masura. Asa ca o astfel de incursiune o costa pe Melania, eleva in clasa a XII-a, mai bine de 2.000 de lei.


Facultatea, mai ieftina


Colegii mai mari, din facultate, par a fi ceva mai modesti. Se inscriu in tendinte, caci nu ar putea fi altfel, asa ca blugii pana, salopetele din blugi cu bretele colorate, cazute in jos, hanoracele colorate, adidasii sau opincutele nu lipsesc.


Li se adauga si lor accesoriile la moda, mai putin ruscacul, care este inlocuit cu succes de posetele ce se inscriu si ele in tendinte. Ramân in scena insa ochelarii, bijuteriile, numai ca, de aceasta data, ceva mai rafinate. Mari diferente la baieti. Astfel, daca cei de la liceu pun la mare pret coafura, ghidati fiind de principiul „tepii dau bine“, cei care au trecut cu brio de examanul de admitere in invatamântul superior par a fi adeptii unor coafuri mai putin pretentioase, mai usor de intretinut. Se pare ca prioritatile se schimba. Moda si tendintele ei sunt surclasate de masini, telefoane.


De vina este inaintarea in vârsta, care aduce o viziune matura despre lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII