11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasinile pe trotuar, pietonii pe strada

Masinile pe trotuar, pietonii pe strada

Mii de craioveni sunt nevoiti sa faca zilnic slalom printre masinile care ocupa intregul trotuar sau, daca n-au loc, s-o ia la pas de-a dreptul pe carosabil, din cauza conducatorilor auto care opresc neregulamentar.


Pe mai multe strazi din Craiova, mai ales in zona centrala a municipiului, pietonii sunt nevoiti sa faca un adevarat slalom printre masinile parcate aiurea pe trotuar. De cealalta parte, soferii sustin ca nici ei nu au ce face, neavând suficiente locuri de parcare.


Slalom pietonal printre masini


Poate cea mai clara situatie de acest gen se intâlneste pe strada Panait Mosoiu, care coboara de la Teatrul National catre strada Lipscani. Masinile parcate atât pe partea stânga, cât si pe dreapta acestei strazi cu sens unic impiedica trecerea pietonilor pe trotuar sau ii supun la exercitii fizice extreme pentru ocolirea autoturismelor in spatii de multe ori nu mai late de doua palme pâna la zid.


„Circul de trei-patru ori pe zi pe aceasta strada frecventata de mii de cetateni zilnic, iar nervii ne sunt solicitati la maximum din cauza parcarilor neregulamentare pe trotuarul destinat pietonilor. Soferii isi parcheaza masinile pâna in cladire, pietonii fiind obligati sa faca slalom printre ele si sa le ocoleasca pe carosabil, periclitându-si viata. Zilnic sunt altercatii intre soferi si locatarii strazii sau pietonii care nu au loc de deplasare normala pe trotuar, fiind obligati sa circule pe carosabil“, a declarat Marian P., un pieton care regreta ca nu e mai suplu ca sa aiba loc printre masini si zidurile cladirilor.


Stefan M., un locuitor din zona, povesteste ca a fost la un moment dat martorul unei scene teribile din cauza masinilor urcate pe trotuar: „O mama cu un copil in carucior si o fetita de mâna a ocolit o masina ce ocupase tot trotuarul pâna in zid. Iesind pe carosabil, era sa fie lovita de o masina care a luat curba in viteza dinspre strada A. I. Cuza. Masina a trecut la doar câtiva centrimetri de femeie si copiii ei. Putea sa se intâmple o tragedie, si asta doar din cauza unora care ocupa trotuarul cu masinile“.


„Ce sa fac? Unde sa parchez?“


De cealalta parte, soferii sustin ca risca sa parcheze neregulamentar pentru ca nu sunt suficiente locuri de parcare in zona. „Am parcat pe oprire interzisa? Asta e… Ce sa fac? Unde sa parchez? In tot centrul sunt vreo 50 de locuri de parcare pentru câteva mii de masini. N-am ce face. Risc o amenda, da’ trebuie sa parchez asa, pentru ca aici am treaba“, sustinea un sofer care si-a tras masina cu botul pe trotuar, la câtiva pasi de indicatorul „Oprirea interzisa“.


„Primaria e de vina ca se parcheaza asa. Aici se poate parca doar pe o parte a strazii, dar nu e suficient loc, asa ca aceia care nu gasesc loc pe stânga isi lasa masinile pe dreapta. Unii lucreaza la teatru, altii sunt studenti sau profesori la universitate, sunt si destui care vin la cumparaturi… Unde sa parcheze?“, intreba retoric alt conducator auto.


„Apar mereu altii care parcheaza neregulamentar“


Atât Politia Rutiera, cât si reprezentantii firmei de ridicari auto sustin ca actioneaza in permanenta pe aceasta strada, insa mereu apar alti soferi care parcheaza neregulamentar, incurcând circulatia pietonilor pe trotuar.


„Strada Panait Mosoiu face parte din cele 38 de strazi pe care noi actionam in permanenta in municipiul Craiova. Am blocat si am ridicat mereu masini acolo, dar, ce sa facem? Apar mereu altii care parcheaza neregulamentar. Prin urmare, si noi vom merge in permanenta pentru a-i sanctiona pe soferii care opresc pe interzis, in ciuda indicatorului instalat la inceputul strazii“, a declarat Marian Slavu, directorul RAT Control Craiova.


„Pe acea parte a strazii pe care este amplasat indicatorul «Oprirea interzisa», conducatorii auto care opresc risca sa fie sanctionati cu doua puncte-amenda si doua puncte de penalizare“, a precizat subcomisarul Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII