10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditul judetului, licitat cu cântec

Creditul judetului, licitat cu cântec

Autoritatile judetene au debutat cu stângul in ceea ce priveste licitatiile organizate in acest an conform noii legislatii in domeniu. Chiar la deschiderea ofertelor pentru creditul care finanteaza investitii ale consiliului judetean din 2007, autoritatile au fost sesizate ca nu respecta procedura legala de achizitie publica.


Scandalul legat de creditul de 53,6 milioane de lei pe care Consiliul Judetean Dolj doreste sa-l contracteze a inceput chiar inainte de deschiderea celor sase oferte depuse de banci. Doi observatori de la Compartimentul de Verificare a Achizitiilor Publice Dolj, filiala a Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice Bucuresti din cadrul Ministerului Finantelor Publice, au intervenit in cadrul sedintei tocmai când presedintele comisiei de evaluare a ofertelor, vicepresedintele CJ Victor Odolbasa, se pregatea sa deschida plicurile. Madalina Ilie, expert principal in cadrul compartimentului, le-a atras atentia membrilor comisiei ca in anuntul de participare publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice conform Ordonantei nr. 34/2006, autoritatea contractanta nu a permis decât accesul reprezentantilor legali ai ofertantilor si al comisiei de evaluare. „In anuntul SEAP trebuia sa se specifice cine mai poate participa. In SEAP ati publicat ca nu au voie decât reprezentantii imputerniciti si comisia de evaluare. Va atragem atentia ca in sala sunt prezente si alte persoane si este decizia dumneavoastra daca sedinta va continua sau nu. Dupa sedinta vom intocmi un raport in care vom consemna aceste lucruri“, a precizat Madalina Ilie. Conform anuntului de participare publicat de CJ Dolj in SEAP, persoanele „admise“ sa asiste la deschiderea ofertelor erau membrii comisiei de licitatie si imputernicitii bancilor ofertante.


Consiliul a mizat pe transparenta


Interventia observatorilor a fost cu atât mai surprinzatoare cu cât, cu câteva luni inainte de sedinta, conducerea CJ anuntase o transparenta totala in procesul de achizitie publica, la sedinta de deschidere a ofertelor fiind invitati atât presa, cât si consilierii judeteni. Vazându-se pusi in situatia de a da afara din sala atât reprezentantii mass-media, cât si alesii judeteni, membrii comisiei de evaluare au adus ca argument principiul transparentei in procesul achizitiilor publice. „Consider ca prezenta presei si a unor consilieri judeteni va spori gradul de transparenta si astfel respectam spiritul legii“, a declarat Ileana Majina, membra in comisia de evaluare. Desi juristii consiliului au contrazis spusele celor doua observatoare prezente in sala, motivând ca normele de aplicare a Ordonantei nr. 34 prevad faptul ca la sedinta de deschidere a ofertelor poate participa oricine, in cele din urma, presedintele comisiei, Victor Odolbasa, a cerut acordul reprezentantilor legali ai bancilor pentru ramânerea in sala a presei si a consilierilor judeteni. De altfel, pe parcursul sedintei alesii s-au aratat extrem de nemultumiti de faptul ca legalitatea prezentei lor la deschiderea ofertelor este pusa la indoiala si le-au acuzat pe cele doua observatoare ca si-au depasit atributiile.


Doar sase banci cu oferte


Zarva creata inca de la inceputul sedintei in jurul nerespectarii procedurilor legale a aruncat insa in plan secundar alt fapt, nu prea imbucurator pentru autoritati. Desi pâna vineri 16 banci intrasera in posesia caietului de sarcini pentru licitatie, doar sase au depus in final oferte de creditare. BRD, BCR, Eximbank, Bancpost, Dexia si Alpha Bank au fost bancile care au depus oferte, la prima vedere toate prezentând documentatii corespunzatoare. Oferta cu cel mai redus cost total de creditare a fost prezentata de Bancpost, care a oferit o valoare totala a creditului de peste 98,8 milioane de lei, bani in care intra atât suma creditata, cât si dobânzile si comisioanele aferente. Costul cel mai mare a fost oferit de BRD, cu peste 118 milioane de lei, celelalte banci oferind valori totale care s-au cifrat intre 103 si 108 milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini intocmit de autoritati, criteriul de selectie pentru credit a fost costul total cel mai redus dupa perioada de 20 de ani de rambursare a banilor imprumutati. Comisia de evaluare care va analiza ofertele va anunta câstigatorul licitatiei in câteva zile.


Reclamagiii licitatiei, buni de plata


Desi in mod normal presedintele comisiei de evaluare a ofertelor pentru credit trebuia sa fie vicepresedintele pe probleme economice al Consiliului Judetean Dolj, Constantin Dascalu, acesta a declarat ca a refuzat sa faca parte din comisie pe motiv ca fiica sa lucreaza la o banca importanta. „Fata mea lucreaza la o banca foarte importanta si n-as fi vrut sa fie incompatibilitate. Când a fost contractat creditul la primarie, au mai fost chestiuni de genul acesta si am preferat sa nu ma implic“, a spus Dascalu. Vicepresedintele CJ a facut insa câteva precizari legate de prevederile caietului de sarcini al licitatiei pentru credit. Dascalu a declarat ca, pentru a preveni contestatiile nefondate, care ar intârzia investitiile pe care consiliul judetean planuieste sa le faca din banii obtinuti din credit, caietul de sarcini al licitatiei prevede faptul ca, daca acela care contesta licitatia nu prezinta argumente solide in favoarea sa, va trebui sa plateasca institutiei daune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS