20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClovnul Ionica si teatrul sau de buzunar

Clovnul Ionica si teatrul sau de buzunar

Copiii il indragesc. Este prietenul lor, care ii viziteaza la gradinita si ii distreaza cu piese de teatru. Le face si modelaje din baloane. Este clovnul Ionica.


Astazi, la gradinita, eveniment mare. Vine clovnul Ionica impreuna cu al sau teatru de buzunar. Se pare ca il insoteste si „Maricica“. Cum care Maricica? „Maricica murdarica“, fetita care uraste sa se spele si merge murdara la gradinita. Asa ca nerabdarea creste de la o ora la alta. Forfota mare. Zgomot, pe masura. In sfârsit, gongul bate, anuntând inceperea spectacolului. Decorul este montat. In spatele lui, clovnul Ionica, de fapt, actorul Ionel Dragoi, face ultimele pregatiri, caci publicul isi face simtita prezenta. Sala de sport a gradinitei, care gazduieste astazi marele eveniment, se umple in câteva momente. Isi fac mai intâi intrarea in scena copiii de la grupa mare, urmati de cei de la grupa mijlocie. Cei mai mici pasesc ultimii, caci au locuri rezervate. Acolo in fata, pe saltea, ca sa vada mai bine.


Sa inceapa spectacolul


De la difuzoarele amplasate in sala se face auzita vocea Cleopatrei Stratan cu al ei „Ghita“. Aplauze, sustinute de fredonari la unison. O atmosfera incinsa. Si deodata sala rabufneste: ropote de aplauze, caci clovnul Ionica apare din spatele decorului. Glumele sale dezlantuie râsete. Si apoi din nou liniste. Toata lumea este atenta. Ochii devin dintr-o data mari, caci clovnul Ionica s-a apucat de modelat baloane. Mai intâi un iepuras, apoi un papagal care se leagana pe un cerc. Si mai apoi un urs. „Si unde este coada ursului?“, se aude un glas din sala. „L-a pacalit vulpea“, raspunde un altul. O voce curioasa: „Si unde este vulpea?“. „La geam“, raspunde clovnul si toata lumea, ca la un semn, isi intoarce privirile intr-acolo. O alta figurina din baloane se naste in acest zgomot deloc obositor. A venit insa si timpul Maricicai. Clovnul Ionica pleaca, lasând in urma chipurile unor copii multumiti. Maricica redeschide seria intrebarilor si raspunsurilor, in sala. Curiozitati mai mult sau mai putin satisfacute. Aplauze furtunoase. Zâmbete curate. Un public cum multi actori si-ar dori sa aiba: sincer si devotat.


A fost odata…


Cortina se lasa. O pauza, urmata de o alta reprezentatie a clovnului Ionica si a personajelor sale. Si asta de 13 ani. O pasiune care s-a nascut pe vremea colaborarii pe care Ionel Dragoi, omul din spatele mastilor sau a scenei, a avut-o cu Teatrul dramatic „I.D. Sârbu“ de la Petrosani. Totul a inceput cu un decor improvizat dintr-o pânza vopsita cu vopsea galus si cu un iepuras confectionat dintr-o pereche de pantaloni de catifea, mult prea uzati pentru a mai putea fi purtati. De mare folos au fost si microfoanele, si magnetofonul de acasa. De nepretuit si prietenii care „imi faceau negativele pentru piesele de teatru, ale caror texte le lucram singur, le adaptam“, a povestit Ionel Dragoi.


Si uite asa s-a nascut teatrul de papusi de buzunar „Martinel“. Mai târziu a aparut si clovnul Ionica. La inceput in tinute stângaci croite. S-a inscris insa relativ repede in tendintele modei, asa ca astazi poarta pantaloni moderni, ochelari speciali si tot felul de accesorii demne de un clovn celebru. A invatat si alte taine, din tari straine. De pe la japonezi. Intr-un schimb de experiente. Asa au aparut figurinele din baloane. „O educatoare japoneza mi-a daruit o carte, scrisa evident in limba japoneza, in care erau descrise metodele de lucru pentru confectionarea modelajelor din baloane. Mi-a fost imposibil sa deslusesc ceva. Noroc ca textul era sustinut de desene. Totusi, am stricat 300 de baloane pâna am realizat primul catel“, a mai precizat clovnul Ionica. Astazi a devenit un expert, poate realiza aproape orice figurina spre deliciul prietenilor lui, prichindeii craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS