22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConditii hoteliere, pe marginea patului

Conditii hoteliere, pe marginea patului

Cel mai mare spital din Oltenia si-a adus aminte de un normativ mai vechi, care ii permite sa obtina venituri din taxa hoteliera pentru insotitorii bolnavilor. Acestia trebuie taxati cu 42,4 lei pe zi, in loc sa fie platiti pentru serviciile medicale si de ingrijire pe care le ofera bolnavilor pe care ii supravegheaza.


Spitalul de Urgenta Craiova are, de zeci de ani, cel putin pe hârtie, un numar de paturi rezervat persoanelor care doresc sa stea in spital ca sa-si supravegheze ruda internata. Insotitorii care obtin aprobare de la medicul curant ar trebui sa fie cazati intr-unul din cele 50 de paturi aprobate de Ministerul Sanatatii, pentru care ar trebui sa li se intocmeasca o foaie si sa plateasca o taxa de 42,2 lei (422.000 de lei vechi), care include doar conditiile hoteliere. „Apartinatorii trebuie sa respecte programul de vizita al acestui spital. Daca in afara programului de vizita doresc sa stea lânga bolnav, atunci trebuie sa plateasca“, sustine Mariana Trica, directorul de ingrijiri al Spitalului de Urgenta Craiova.


Pentru ca in ultimii ani nu prea s-a mai perceput taxa de la insotitori, conducerea spitalului doreste sa rezolve acum aceasta problema. La biroul de internari a fost afisat un anunt, insa hotarârea nu este respectata chiar de toti sefii de clinici. Majoritatea refuza sa puna in practica hotarârea, considerând-o aberanta.


Clinicile nu au paturi pentru insotitori


Conditiile hoteliere pentru care ar trebui sa plateasca insotitorii care doresc sa ramâna in spital lânga bolnav sunt doar o gluma buna. Clinicile nu au repartizate paturi pentru insotitori, iar cele existente sunt folosite la capacitate maxima, uneori pentru doi sau trei bolnavi deodata, asa cum se intâmpla, de exemplu, in Clinica de Neurochirurgie. „Nu am avut niciodata paturi pentru apartinatorii bolnavilor. Daca vine, insotitorul nu poate sa doarma decât in pat cu bolnavul sau pe un scaun, la capatâiul patului, pentru ca nu avem locuri libere. Sectia are o capacitate de 25 de paturi in care sunt internati constant 30-35 de bolnavi“, sustine dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de Neurochirurgie.


Lege pentru unii


Chiar daca nu exista paturi pentru insotitori, unii sefi de sectii tot percep taxa de cazare. Asa cum s-a intâmplat in urma cu aproximativ o luna, când o femeie a trebuit sa plateasca la Maternitate 42,2 lei pentru ca a stat peste noapte lânga fiica ei, care tocmai nascuse. Problema este ca femeia a aflat de taxa abia a doua zi, când o asistenta a venit la ea si i-a taiat chitanta pentru orele petrecute pe marginea patului, nicidecum intr-un pat, asa cum prevede regulamentul de ordine interioara al spitalului.


Insotitorii – infirmiere


Cei mai multi sefi de clinici refuza insa sa puna insotitorii sa plateasca, de rusine. Medicii stiu ca insotitorii sunt cei care fac si munca asistentelor si infirmierelor, ocupate cu activitatile zilnice, munca pentru care nu sunt platiti, dar pentru care ar putea fi obligati sa plateasca. In conditiile in care in Spitalul de Urgenta are in garzile de noapte una sau doua asistente si o infirmiera la 30-35 de bolnavi, rudele bolnavilor trebuie sa presteze din greu. Bolnavul trebuie spalat, dus la baie, schimbat de haine, sprijinit atunci când trebuie sa mearga la sala de pansamente, ajutat sa manânce, sa se ridice din pat etc. In plus, insotitorul este cel care trebuie sa ii cumpere pacientului medicamentele pentru tratamentul spitalizat, medicamente pe care spitalul nu poate sa i le asigure, sa-i cumpere papuci si mâncare, in completarea ratiei alimentare insuficiente oferite de spital. „Avem pacienti agitati, dezorientati, care cad din pat. Am avut cazuri de bolnavi psihic care s-au aruncat pe geam pentru ca nu a avut cine sa-i supravegheze. Daca nu as apela la apartinatori, nu as putea sa ingrijesc bolnavii, i-as gasi morti in pat sau plini de paduchi“, a recunoscut dr. Camenita.


Sotia i-a stat alaturi


Sorin Stancu, de 45 de ani, din Drobeta Turnu Severin, este un exemplu de pacient care are nevoie de ingrijiri nonstop. Barbatul, tata a trei copii, a ajuns la neurochirurgie in urma cu trei luni, dupa ce a fost batut de niste derbedei. Starea lui era foarte grava. A fost operat de trei ori de atunci si de fiecare data medicii i-au scos câte o bucata de creier. Acum este aprope vindecat, dar a ramas cu sechele care nu-i vor putea permite sa duca o viata normala. In toata perioada in care a stat internat in Spitalul de Urgenta, Stancu a fost ingrijit de sotia lui, Maria. „Am stat mereu lânga el. Il duc la baie si ii dau sa manânce cu lingurita“, spune femeia. Maria Stancu si-a lasat copiii in grija bunicilor, la Severin, ca sa poata sa stea cu sotul ei. Daca ar fi obligata sa plateasca pentru cazare, femeia ar trebui sa achite 3.798 de lei (adica 37,9 milioane de lei vechi).


Din indatoririle asistentului


Asistentul medical trebuie sa realizeze consumul pe sectie de medicamente si materiale sanitare, sa recolteze probele pentru analize, sa duca si sa aduca analizele de la laborator, sa se ocupe de tratamentul bolnavilor, sa completeze foile de observatie si fisele DRG, sa ajute infirmierele la asezarea mesei si la hranirea bolnavilor, sa transporte si sa schimbe bolnavii, sa insoteasca bolnavii la radiologie etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII