13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâini periculosi, inexistenti... in acte

Câini periculosi, inexistenti… in acte

Cresterea si dresarea câinilor agresivi in canise clandestine, dupa ureche, reprezinta un pericol public care a luat amploare in Banie, in opinia specialistilor chinologi.


Asociatiile pentru protectia animalelor sunt ingrijorate de aparitia, peste noapte, a zeci de câini din rase clasificate drept periculoase, dar care, din punct de vedere legal, nu exista, neavând nici un fel de acte. Desi se plimba pe strazile Baniei putând deveni oricând agresivi, daca sunt asmutiti de stapâni, acestia nu sunt inregistrati, asa cum e legal, la sectiile de politie, fiind practic inexistenti. Situatia este alarmanta, sustin specialistii chinologi, care fac o analogie comparând aceasta situatie cu aceea a unei persoane fara buletin.


„Practic, daca un astfel de câine ataca pe cineva, nu avem pe cine trage la raspundere, pentru ca va fi aproape imposibil de identificat. De vina nu sunt bietele animale, ci stapânii care vor sa impresioneze si ii asmutesc sau ii dreseaza sa atace“, a precizat Tutu Barbulescu, vicepresedintele Asociatiei „Suflete nevinovate“.


Raspunzatori de situatia creata, in opinia acestuia, sunt craiovenii care au canise clandestine. Desi, potrivit OUG nr. 55/2002, reproducerea câinilor periculosi se poate face doar de catre crescatorii acreditati de Asociatia Chinologica Româna, in realitate situatia este cu totul alta, diferite persoane inmultind si dresând aceste animale dupa ureche. Rezultatul este usor de observat, câinii catalogati de lege drept periculosi putând deveni si agresivi.


Hotarâre judecatoreasca pentru ridicarea unei femele rottweiller


Cu un astfel de caz au avut de furca si politistii de la Sectia 5 de Politie din cartierul Craiovita Noua. Subiectul, o femela rottweiller, a atacat in 2005 doi barbati. Victimele l-au actionat in judecata pe stapânul animalului, care a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. In hotarârea judecatoreasa pronuntata de magistrati s-a stipulat ca rottweillerul sa fie ridicat de agentii de la Sectia 5. Reprezentantii acesteia spun ca pâna in prezent nu au aplicat astfel de hotarâri.


„Actiunea a fost dusa pâna la capat, pentru ca am primit ajutor prompt din partea asociatiilor pentru protectia animalelor. In mod normal, conform legii, ar fi trebuit sa predam animalul Serviciului de Ecarisaj, care sa-l adaposteasca la stabilimentul de la Facai. Cum acesta nu era functional, a aparut problema ce am putea face cu rottweillerul“, a declarat Cornel Tomescu, comisar-sef la Sectia 5 Politie. Precizam ca rottweillerul nu era inregistrat la politie, facând parte dintr-o canisa ilegala.


Pentru a reabilita câinele, reprezentantii asociatiilor l-au luat in ingrijire, supunându-l unui program strict de dresaj prin care sa fie dezvatat sa fie agresiv. Nemultumiti de felul in care il ingrijise fostul proprietar, acestia au retineri in ceea ce priveste inapoierea femelei rottweiller stapânului. „Ne gândim serios sa nu-l mai dam inapoi si sa ii gasim alt stapân, care sa-i ofere afectiunea de care are nevoie. Acum se afla la o colega de la alta asociatie – «Viata animalelor»“, a spus Tutu Barbulescu.


300 de câini declarati in acte


Dupa cazul femelei rottweiller si pentru a evita posibilele atacuri ale câinilor catalogati drept periculosi, agentii de politie ar dori sa initieze, cu ajutorul asociatiilor pentru protectia animalelor, o campanie privind identificarea caniselor ilegale, dar si a câinilor fara identitate. Una dintre modalitati ar fi ca echipe mixte sa organizeze actiuni pe strazile Baniei pentru depistarea câinilor periculosi.


Conform OUG nr. 55/2002, câinii periculosi sunt impartiti in clasa I, din care fac parte rasele Pitbull, Bandog, Boerbull si metisii lor, si clasa II, in care au fost introduse mai multe rase, printre care Rottweiller, Cane Corso, Fifa Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian. Pentru a sti in orice moment care este situatia lor, legislativul ii obliga pe stapânii unor astfel de câini sa parcurga câteva etape pentru a fi in legalitate. Acestia trebuie sa detina aviz de la Asociatia Chinologica Româna, iar câinii lor sa aiba toate vaccinurile facute, sa fie declarati la politie, sa aiba tatuaj de identificare si sa mearga cu botnita si cu lesa. In Banie, numarul câinilor declarati nu este foarte mare, ajungând abia la 300. Cei mai multi sunt inregistrati la Sectia 4 de Politie – 136, urmând Sectia 5 cu 59 de câini, Sectia 3 cu 29 de câini si Sectia 2 cu 16 inregistrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS