8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru milioane de euro, consultanta gropilor

Patru milioane de euro, consultanta gropilor

Asistenta tehnica in derularea programului ISPA de reabilitare a retelelor de apa si canalizare ale Craiovei costa aproape patru milioane de euro, dintre care 3,44 milioane de euro au intrat in conturile consultantului spaniol EPTISA, care a supervizat atât de atent lucrarile, incât asfaltul era sa se scufunde in doua puncte pe bulevardul Nicolae Titulescu.


Milioanele de euro incasate de consultantul iberic EPTISA pentru asistenta tehnica – intarirea institutionala si supervizarea lucrarilor – pentru implementarea programului ISPA la Craiova nu au fost de ajuns pentru ca executia canalizarii pe bulevardul Nicolae Titulescu sa fie lipsita de evenimente. EPTISA, care a semnat pentru 3,44 milioane de euro sa ofere consultanta pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare ale Baniei, dar si la constructia Statiei de epurare, intârziata mai bine de un an, este reprezentata in Craiova de români care nu pot fi intrebati ce pazesc, fiindca nu dau socoteala decât autoritatilor de implementare de sub palaria guvernului. Nu am reusit sa obtinem informatii despre activitatea concreta, in teren, a EPTISA, nici de la autoritatile publice locale, dar nici de la viitorul beneficiar al lucrarilor finantate de ISPA, Regia Autonoma Apa Craiova. Directorul general al Regiei Autonome Apa, Constantin Stamatoiu, a declarat ieri ca, de când este director – octombrie 2006 -, nu a vazut nici un raport EPTISA.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, este ingaduitor, dar recunoaste ca nu stie daca si cum se vede pe santier activitatea consultantilor EPTISA.


„Stiu ca sunt câtiva români, unii de pe la Brasov, parca. Vin saptamânal si se duc periodic in Bucuresti, la minister, cu rapoarte. Dar eu nu le-am vazut. Nu pot sa spun eu daca isi fac sau nu treaba, fiindca ei nu au relatie cu Primaria Craiova. Uite, totusi, ca ei au un mare merit cu anularea contractului cu Termomecanica, pentru Statia de la Facai“, a spus Antonie Solomon.


Grafice de forma


Inca de la inceput, santierele finantate de ISPA si controlate de EPTISA se misca incet si prost, iar presa craioveana sta martor cu aparitiile din ultimul an, in care au fost publicate declaratii ale oficialilor, mai putin ale reprezentantilor EPTISA, care nu comenteaza. Fara exceptie, toate exprima nemultumirea fata de ritmul de lucru si fata de erorile comise in derularea programului ISPA, de la amenajarea retelelor de canalizare din cartierele Brestei si Catargiu, unde canalele se fac, strazile, nu, trecând pe b-dul Râului si ajungând pe b-dul Nicolae Titulescu, frontul de lucru cel mai delicat al ISPA. In plus, in cursa pentru reabilitarea retelei de alimentare cu apa – 12,64 milioane de euro – n-a ramas decât o firma din cinci, iar pentru realizarea Statiei de epurare, proiect de 24,54 milioane euro, nu exista contractant.


In acest caz, bila alba acordata de primarul Craiovei consultantului EPTISA este de fapt neagra, fiindca nici Solomon n-a inteles vreodata de ce a fost nevoie sa treaca 12 luni pentru ca raspunzatorii – EPTISA si Unitatea de Implementare ISPA – sa ia decizia, in 2006, de a-i alunga din Craiova pe italienii de la Termomecanica Ecologia, pentru ca au inghetat lucrarile la Statia de epurare de la Facai si au papat nejustificat 3,18 milioane de euro.


Bugetul ISPA pentru Craiova este de 70,37 milioane euro, din care 52,78 milioane de euro sunt bani europeni nerambursabili, iar 17,59 milioane de euro – cofinantare a Primariei Craiova (bani imprumutati de la BEI). Proiectul are cinci componente: reabilitarea si modernizarea statiei de epurare, reabilitarea si extinderea retelei de canalizare – 22,73 milioane euro, reabilitarea sistemului de alimentare cu apa potabila, asistenta tehnica pentru intarirea institutionala si supervizarea lucrarilor – 3,96 de milioane euro, asistenta tehnica pentru participarea sectorului privat – un milion de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS