14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Zone verzi, la minut

Parcurile ar trebui sa apara precum ciupercile dupa ploaie, daca planurile edililor ar da roade. Chiar daca are resurse pentru finantarea lor, municipalitatea din Banie nu prea gaseste unde sa le amplaseze.


Desi anul trecut nu a finalizat programul de revitalizare a zonelor verzi, administratia locala este decisa ca macar in 2007 sa puncteze cum se cuvine la acest capitol. Cum de bani nu duc lipsa nici acum, edilii si-au trimis deja pe teren subalternii sa gaseasca terenuri care sa se preteze pentru amenajarea de parcuri, deoarece retrocedarile i-au lasat cam dezgoliti la acest capitol. Functionarii intâmpina insa dificultati pentru ca nu prea gasesc parcele de 500 mp, 1.000 mp spre care sa directioneze investitiile. „Bani avem pentru a amenaja patru – cinci parculete, insa stam prost la capitolul pamânt. Nici anul trecut n-am avut un succes prea mare. Din cele patru obiective pe care le aveam in plan, am reusit sa finalizam decât doua. Este vorba de unul in Craiovita, lânga Posta, si altul in cartierul 1 Mai“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Edilul a subliniat ca Bania sta destul de prost la capitolul zone verzi, având doar 20 mp/locuitor, in timp ce normele UE cer sa fie 45 mp/locuitor.


Parcurile trebuie insa amenajate pe baza unui proiect amanuntit, in caz contrar, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) neprimind nici un ban. Directorul adjunct al institutiei, Viorel Nicolae, este de parere sa actiunea va fi initiata cel mai probabil in câteva saptamâni. Intre timp, angajatii regiei vor incepe amenajarea spatiilor verzi de pe Calea Bucuresti. „Se vor planta gazon si flori. De asemenea, vom reface si zona din fata Institutului, acolo unde se afla un parculet si o fântânita arteziana“, a spus Viorel Nicolae.


Gradina zoologica, lasata fara o parte din animale


Edilii nu au vesti bune nici pentru craiovenii care vizitau gradina zoologica din Parcul „Nicolae Romanescu“. Deoarece conditiile in care sunt tinute animalele au fost catalogate sub normele UE, asociatiile pentru protectia animalelor au avertizat municipalitatea ca incalca legea. In aceasta situatie, vazându-se amenintati sa desfiinteze amplasamentul, edilii au cautat solutii optime pentru a nu pune lacatul. Desi s-a vehiculat mutarea gradinii zoologice in parcul din Lunca Jiului, pâna la urma s-a decis extinderea lui. „Din pacate, vom fi nevoiti sa renuntam la câteva specii pentru a putea largi custile si a le oferi animalelor spatiul de care au nevoie. Nu stim inca unde vom duce aceste animale, insa am inteles ca majoritatea gradinilor zoologice din tara se confrunta cu aceeasi situatie“, a concluzionat vicele Nedelescu.


Potrivit directorului adjunct al RAADPFL, vor fi pastrate speciile exotice care atrag in continuare cei mai multi vizitatori. In categoria celor privilegiati care vor continua sa locuiasca in gradina zoologica se numara ursul, leul, tigrul, jaguarul, mistretul si paunul. La celalalt pol se situeaza vulpile, lupii si câinii, care vor fi „exilati“. „Sunt 63 de specii si la final vor ramâne doar 40. Pe cele la care vom renunta incercam sa le adapostim in ocoalele silvice, insa nu stim daca vor supravietui pentru ca nu sunt invatate sa traiasca in salbaticie“, a mentionat Viorel Nicolae.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII