12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Dosarul dumneavoastra a fost reverificat


Angela Patrascu, pensionara din Craiova, a depus adeverinte salariale cu sporurile nementionate in carnetul de munca. Doamna Patrascu doreste sa o informam când va primi decizia de rerecalculare a pensiei.


GdS: Dosarul dumneavoastra s-a reverificat. In scurt timp veti primi decizia de rerecalculare prin posta, la domiciliul mentionat in dosarul de pensionare.


Sunteti asteptata in audienta


Stana Ghita din Craiova, pensionara de peste sase ani cu o vechime in munca de 34 de ani, ne-a trimis o sesizare aratându-si nemultumirea fata de valoarea pensiei pe care o primeste.


GdS: Doamna Stana Ghita, din nefericire, in situatia dumneavoastra sunt mii de vârstnici doljeni care traiesc doar din câteva sute de lei pe luna. Despre nemultumirea dumneavoastra privind pensia lunara am discutat si cu reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj, care ne-au sugerat sa veniti in una din zilele saptamânii viitoare in audienta, pentru a vi se explica de ce pensia v-a ramas la aceasta valoare.


Va puteti adresa DGASPC Dolj


Elena Nita din Craiova, pensionara de aproximativ zece ani, având si handicap vizual gradul trei de invaliditate, ne-a trimis o sesizare in care ne roaga sa ii raspundem daca poate beneficia de buget complementar si unde ar trebui sa se adreseze.


GdS: Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale: scutire de impozit pe veniturile din salarii; scutire de la plata impozitului pe cladire si teren; scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului; scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora. In plus, persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobânda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. Beneficiaza de aceste prevederi si familia sau persoana care are in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat. De asemenea, persoanele cu handicap fizic grav si accentuat beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a accizelor, dupa caz, pentru introducerea in tara, o data la cinci ani, la alegere, de motociclete, motorete sau autoturisme, adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap, pentru folosinta proprie. Potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap, detinatoare de autoturisme adaptate handicapului, precum si persoanele care le au in ingrijire beneficiaza de scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste ultime drepturi se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pentru mai multe detalii va puteti adresa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj sau la sediul special creat pentru persoane cu handicap situat pe strada Constantin Lecca, nr. 32. Tot aici se afla si Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS