8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecialistii din CNH monitorizeaza iazurile din Apuseni

Specialistii din CNH monitorizeaza iazurile din Apuseni

Specialistii din cadrul Companiei Huilei din Petrosani au fost solicitati sa monitorizeze iazurile de decantare din Muntii Apuseni, din cauza ca acestea contin substante extrem de periculoase, care pot actiona asupra mediului. Iazurile au apartinut unor unitati miniere care acum sunt inchise, dar reziduurile contin substante cianurice, care au o mare influenta asupra mediului. Potrivit directorului general al CNH, Daniel Surulescu, cererea vine din partea reprezentantilor Bancii Mondiale si a Guvernului României, din cauza riscului major pentru mediu pe care-l prezinta aceste iazuri de decantare in prezent nesupravegheate, dar care contin cianuri, rezultate din procesul de preparare a substantelor minerale utile. „Din 1 ianuarie 2007, aproape la toate minele din Muntii Apuseni activitatea de productie a fost oprita si nu se fac monitorizari ale acestor iazuri de decantare. Exista o bacterie in materia cianurica, rezultata din prelucrarea minereului, care duce la aparitia fenomenului de lesiere, adica straturile dure de steril devin lichide si actioneaza asupra mediului“, a declarat Surulescu.


Companiei Huilei i s-a solicitat sa faca aceste verificari deoarece in Valea Jiului a fost inaugurat anul trecut, printr-un grant de 454.847 de lei de la Banca Mondiala, un Laborator de monitorizare a factorilor de mediu, cu echipamente de ultima generatie.


Conducerea CNH sustine ca monitorizarea va incepe din aceasta primavara, iar finantarea va fi asigurata de Banca Mondiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS