10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul de stat Cosmin Popescu, judecat de nasa intr-un proces

Secretarul de stat Cosmin Popescu, judecat de nasa intr-un proces

Cosmin Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului si secretar general al PD Gorj, a fost judecat intr-un proces chiar de nasa lui. Procesul s-a terminat in favoarea sa. Cosmin Popescu este acuzat de inselaciune de o asociatie a disponibilizatilor din minerit.


Cosmin Popescu a fost judecat intr-un proces privind modul de solutionare a unui dosar penal de inselaciune si abuz in serviciu chiar de nasa lui, Cristina Celea. Hotarârea data in acest dosar este considerata de partea adversa ca fiind in favoarea lui Cosmin Popescu.


Inainte de a fi numit secretar de stat in cadrul MEC, Cosmin Popescu indeplinea functia de director de resurse umane in cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). In primavara anului 2005, acesta a semnat, impreuna cu directorul general de atunci al SNLO, Tiberiu Trotea, o nota care a fost afisata la toate subunitatile, privind drepturile compensatorii care le revin minerilor care vor sa se disponibilizeze. Majoritatea acestor drepturi aveau ca baza de calcul salariul mediu net pe economie. „Intentionat, cei doi au inserat in nota respectiva ca salariul mediu net care se va lua in calcul in momentul disponibilizarii va fi de 6.875.094 de lei vechi, in loc de 5.771.000 de lei, cât prevedea legislatia in vigoare la acea data. Minerii au luat drept adevarat ceea ce scria in nota respectiva si si-au depus cererile ca sa se disponibilizeze, dar, când li s-au dat veniturile compensatorii, au constatat ca au luat mai putin decât li se cuvenea, conform notei semnate de conducerea SNLO. Prin aceasta, oamenii au fost indusi in eroare si pacaliti“, a spus Mihail Cristian Popescu, presedintele Asociatiei „Disponibilizatilor din SNLO iunie 2005“. Organizatia are 112 membri, fosti mineri disponibilizati, si are ca obiectiv principal recuperarea sumelor promise ortacilor. „Fiecare miner a fost prejudiciat cu sume cuprinse intre 2.600 si 3.000 de lei. Ne-am constituit intr-o forma de asociere si, in toamna anului 2005, am depus o plângere penala la Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu Jiu impotriva lui Popescu si Trotea pentru abuz in serviciu si inselaciune. Cercetarile au durat noua luni si s-au finalizat cu solutie de scoatere de sub urmarirea penala si aplicarea impotriva celor doi a unei amenzi administrative de câte 1.000 de lei“, a precizat Mihail Cristian Popescu.


Solutii contestate


Cele doua parti au contestat solutia data de Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu Jiu. La jumatatea anului trecut, plângerea formulata de Cosmin Popescu si Tiberiu Trotea a fost admisa, acestia fiind scosi nevinovati, iar contestatia Asociatiei Disponibilizatilor a fost respinsa. „Cele doua plângeri trebuia, conform legii, sa fie solutionate de conducerea Parchetului Târgu Jiu. Dar plângerea lui Popescu si Trotea a fost admisa de prim-procurorul adjunct al Parchetului Târgu Jiu, Tinela Mota, iar contestatia noastra a fost respinsa de sotul acesteia, Gheorghe Emil Mota, prim- procurorul Parchetului Gorj. In consecinta, conform legii, am adresat plângere la Judecatoria Târgu Jiu, pentru admiterea contestatiei facute de noi si de respingere a celeilalte“. Procesul a fost judecat de Cristina Celea si s-a incheiat, la sfârsitul anului trecut, printr-o hotarâre de anulare a ordonantei date de prim-procurorul Gheorghe Emil Mota prin care plângerea Asociatiei era respinsa, dar cealalta ordonanta prin care s-a admis plângerea lui Trotea si Popescu nu a fost desfiintata, dosarul fiind din nou trimis spre cercetare Parchetului. „Aceasta solutie era favorabila lui Cosmin Popescu si Tiberiu Trotea, pentru ca ii forta pe procurori sa respinga plângerea noastra. Mai târziu am aflat ca judecatoarea Cristina Celea era nasa de cununie a lui Cosmin Popescu. Probabil ca de asta s-a dat o asemenea solutie. In mod normal ar fi trebuit sa se recuze. Am declarat recurs impotriva hotarârii si acum asteptam decizia Tribunalului Gorj. Trotea si Popescu nu au venit pâna acum la nici un termen de judecata, desi au fost chemati de noua ori. In schimb, de 1 martie, Cosmin Popescu, imbracat in haine portocalii, impartea flori doamnelor si domnisoarelor in fata tribunalului“, a spus Mihail Cristian Popescu.


Cosmin Popescu a recunoscut


Cosmin Popescu a recunoscut ca Cristina Celea este nasa lui: „M-a cununat, dar nu mai este nasa mea, pentru ca, intre timp, a divortat. Nu cred ca a fost incompatibila. Eu nu sunt obligat sa ma prezint la procese, ci partea care face plângerea“.


Gheorghe Miruta, presedintele Tribunalului Gorj, nu a dorit sa comenteze. Potrivit acestuia, Cristina Celea s-a mutat ca judecator la Tribunalul Dolj.


Cosmin Popescu a fost trimis in judecata


Cosmin Popescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi incercat sa-l ajute pe Ionel Mantog, presedintele PD Gorj, sa scape nevinovat din scandalul construirii casei sale de sinistrat. Acesta este judecat pentru favorizarea infractorului si falsificarea unor documente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS