15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLifturile din Banie si-au trait viata

Lifturile din Banie si-au trait viata

Sute de ascensoare din Craiova sunt un adevarat pericol pentru locatari, deoarece sunt uzate atât fizic, cât si moral. Pentru a evita producerea altor tragedii, ISCIR Inspectia Teritoriala Craiova va lansa o campanie de informare a cetatenilor privind pericolul care ii pândeste de fiecare data când utilizeaza liftul.


Lifturile din blocurile situate in Banie sunt depasite. Acesta este verdictul dat de conducerea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). Nemultumiti de lucrarile de mântuiala care sunt facute, inspectorii doresc sa initieze o ampla campanie de informare a craiovenilor, in legatura cu pericolele care ii pândesc. Pentru a-i constientiza pe proprietarii delasatori care vor sa faca economii, punându-si, in schimb, viata in primejdie, specialistii aplica, din acest an, noi norme de „protectie“ a lifturilor, care sa elimine orice posibilitate de accidentare. Spre exemplu, firma care se ocupa de intretinerea lifturilor trebuie sa intervina in maximum 30 de minute, in caz negativ, aceasta putând fi reclamata pentru incalcarea legii.


„Majoritatea lifturilor au o vechime de 30 – 35 de ani. Sunt la limita de functionare. Ar trebui inlocuite cu unele noi, insa locatarii nu sunt interesati de astfel de investitii. Numarul accidentelor este tot mai mic, pentru ca am marit numarul controalelor inopinate“, a declarat Victor Bujor, directorul ISCIR Inspectia Teritoriala Craiova.


17.000 de euro, un lift scos din cutie


Victor Bujor a adaugat ca reparatii de proportii nu au fost facute la nici un lift din Craiova. Asociatiile de proprietari care se ocupa de acestea nu cer firmelor specializate sa le prezinte starea lifturilor, ci doar sa cârpeasca pe ici, pe colo, unde apar defectiuni. In aceasta situatie, cheltuiesc mai multi bani pentru obiecte care ar fi trebuit demult scose din uz. Pretul unui lift nou poate pleca de la 17.000 de euro, crescând in functie de calitate. In prezent, in Banie, sunt circa 520 de lifturi in blocuri, la care se adauga aproximativ o suta, in intreprinderi, hoteluri si case particulare.


„Sunt uzate atât fizic, cât si moral. Cine poate garanta ca usile nu cedeaza din cauza ca sunt vechi, podeaua nu se rupe sau motorul nu se strica? Reparatiile trebuie sa vizeze, in primul rând siguranta“, a mai spus directorul ISCIR Inspectia Teritoriala Craiova.


Pentru a pune punct acestei anomalii, inspectorii vor lansa o campanie de informare prin care sa le aduca la cunostinta locatarilor vechimea lifturilor si pericolele care ii pândesc daca nu le scot din uz. Inlocuirea lifturilor se va face treptat, in Craiova neexistând firme autorizate sa le monteze.


Defectiuni cu duiumul


Vechimea isi spune cuvântul si in cazul ascensoarelor, o dovada clara fiind defectiunile, care in ultimele luni sunt tot mai dese. Specialistii sunt de parere ca acest lucru era de asteptat, fiind explicabil, deoarece piese pentru aceste lifturi nu se mai fabrica, iar cele confectionate prin diverse ateliere, de cele mai multe ori, nu sunt asa cum ar trebui. Inspectorii din cadrul ISCIR Inspectia Teritoriala Craiova se confrunta cu tot mai multe sesizari prin care cetatenii reclama ca au fost inselati de firmele de intretinere. „Proprietarii ii acuza ca le-au facut lucrari de mântuiala, pe de alta parte societatile sustin ca piesele inlocuite sunt proaspat confectionate. De fiecare data verificam, insa neintelegerile dintre ei nu le putem aplana“, a incheiat Victor Bujor.


Ca liftul pe care-l folosesc zilnic are uneori probleme au confirmat si locatarii din blocul G 6 din cartierul Brazda lui Novac. Oamenii au declarat vineri ca ar fi de acord sa plateasca mai mult pentru a fi siguri ca sunt in siguranta când il folosesc.


„Noi dam bani ca sa-l repare de fiecare data, dar nu ne-a spus nimeni ca se poate schimba in intregime. Am vorbit cu unii vecini si ar fi si ei de acord sa dea mai multi bani sa stie ca pot cobori linistiti cu liftul si nu vor mai fi nevoiti sa stea cu frica in sân“, a mentionat Elena Florea, locatara.


Ca uneori mai apar si probleme a declarat si directorul firmei SC ASCENSORUL SA, Bogdan Hogiu, care a precizat insa ca la cele 80 de blocuri de care se ocupa nu a avut pâna in prezent probleme majore, ci doar mici defectiuni. Hogiu a mai spus ca siguranta oamenilor are intotdeauna prioritate.


Seria neagra a accidentelor


19 octombrie 2005 – o fetita de cinci ani, Iulia Ignat a murit in blocul U 10 din cartierul Lapus, dupa ce a cazut in gol de la etajul sapte, când a vrut sa coboare cu ascensorul, deoarece usa liftului era deschisa


23 mai 2001- un batrân de 78 de ani, Dumitru Cirjan, a cazut de la etajul patru in casa liftului din blocul F1, din Brazda lui Novac


februarie 1998 – un tânar de 29 de ani, Gigi Fierascu, a cazut in casa liftului, de la etajul noua, al blocului F 6 din cartierul Brazda lui Novac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU