10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Dusmani in parcare

O multime de craioveni se aleg zilnic cu masinile zgâriate sau vopsite, cu cauciucurile taiate ori cu geamurile sparte pentru ca fac „greseala“ de a parca, chiar si pentru scurt timp, pe locul altuia.


La nivelul judetului sunt inregistrate, conform evidentelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari Dolj, circa 121.000 de autovehicule si 178.000 de posesori de permise de conducere, numarul inmatricularilor fiind in continua crestere. Serviciul Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova are in evidente peste 90.000 de autovehicule, aproximativ o masina la trei craioveni. In timp ce numarul autovehiculelor a crescut continuu in Craiova in ultimii ani, cel al locurilor de parcare a ramas cam acelasi. Asa se face ca, mai ales in cartierele de blocuri, soferii trebuie sa dea adevarate lupte pe fiecare metru patrat de teren pe care isi pot amplasa masinile. In general, in cazul locurilor de parcare, regula „primul venit, primul servit“ nu functioneaza, iar unii craioveni se trezesc cu masinile zgâriate, vopsite ori cu rotile sparte. Pe lânga certuri, injuraturi si amenintari, cea mai „usoara“ sanctiune primita de la „proprietarul“ locului de parcare este avertismentul scris pe parbriz sau blocarea masinii. In unele cazuri se ajunge pâna la distrugerea automobilului celui ce se face „vinovat“ ca a parcat pe locul altuia.


Isterie pentru locul de parcare


Politistii craioveni afirma ca se confrunta cu tot mai multe cazuri de distrugeri de masini, care, de regula, se finalizeaza prin caderea la intelegere a celor implicati. Totusi, nu toate incidentele cauzate de certurile pe locurile de parcare ajung la politie, unii soferi preferând sa-si repare masinile pe baza asigurarii.


Politistii de la Sectia 5 au intâlnit in ultima perioada destule cazuri de distrugere de autovehicule ca urmare a neintelegerilor pe locurile de parcare. „Sunt destul de multe aceste cazuri, in care cetatenii isi revendica locurile de parcare, ajungându-se pâna la masini zgâriate, vopsite si cauciucuri taiate“, a declarat comisar-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova.


Un caz inregistrat de politisti a fost cel al Anisoarei B., din cartierul Craiovita Noua, care l-a reclamat pe Dan G., locatar in acelasi bloc cu ea, ca i-a impins masina in strada, aceasta fiind gasita cu portierele deschise. Politistii au stabilit ca Dan G. a deschis automobilul femeii si l-a impins in mijlocul drumului, motivând ca reclamanta i-a ocupat locul de parcare.


De la blocari la cauciucuri taiate


Un alt caz care a ramas in evidentele politistilor craioveni este cel al Ionelei D., tot din cartierul Craiovita Noua. Aceasta a depus plângere in decembrie 2006 ca si-a gasit autoturismul cu toate cele patru roti intepate. In urma cercetarilor s-a stabilit ca autorii au fost doi frati, Alexandru si Daniel C., care s-au razbunat pe femeie pentru ca le ocupase locul de parcare.


Mult mai frecvente sunt cazurile când cel care revendica un loc de parcare si il gaseste ocupat blocheaza autoturismul de pe locul lui. „Am intâlnit un caz când un barbat care venise in vizita la o ruda, urmând ca noaptea sa plece la gara, si-a lasat masina pe un loc gasit liber. Când sa plece la gara, si-a gasit masina blocata“, a mai spus Cornel Tomescu. Comisarul-sef a explicat ca aceste incidente nu fac altceva decât sa puna politistii pe drumuri, pentru ca nu au o finalitate penala sau contraventionala. In general, dupa ce victima primeste despagubirea, isi retrage plângerea de la politie.


Regula primului venit


Potrivit lui Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova, nu se poate vorbi de dreptul de parcare pe un loc, fiind valabila regula primului venit. Dreptul asupra unui loc de parcare l-ar putea avea numai un cetatean care a inchiriat respectivul teren de la primarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII