17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJecmanit de ignoranta vecinilor

Jecmanit de ignoranta vecinilor

Un craiovean a platit caldura intr-o luna de iarna cât pentru trei apartamente.


Facturarea individuala a caldurii nu le-a adus craiovenilor siguranta ca platesc ce consuma, cel putin nu acelora care nu si-au montat inca repartitoare de costuri pe calorifere, dar, din cauza legislatiei incurcate, sunt obligati sa platesca si ei tot individual, dupa modele aprobate de vecini. Gheorghe Tuculete, din blocul D33, din cartierul Brazda lui Novac a platit in ianuarie 2006 pentru 3 gigacalorii la un apartament de 48 mp, depasind cu mult sumele din facturile vecinilor pentru aceeasi perioada, cu o singura exceptie, apartamentul nr. 14, contorizat insa. Tuculete acuza firma care a montat repartitoarele si care intocmeste facturile ca a incalcat clauzele contractuale stabilite de comun acord cu Asociatia de proprietari, comparând gresit consumul din apartamentul sau, nr. 17, necontorizat, cu consumul cel mai mare al unei locuinte de pe aceeasi scara. „La calcularea consumului individual se face comparatia dintre un apartament necontorizat si unul contorizat având aceeasi suprafata, orientare si dispunere in imobil. Noi trebuia sa fim comparati cu apartamentele 3, 5, 9 sau 13, dar firma ISTA România SRL Bucuresti ne-a comparat cu 4 sau 14, care nu sunt orientate la fel“, sustine Gheorghe Tuculete.


Conform notei de consum individual pentru ap. 17, din februarie 2006, ISTA România SRL compara locuinta lui Tuculete cu apartamentul cu cel mai mare consum de pe scara – ap. 4, ajungând la 2,977 gigacalorii, respectiv la suma de 369 de lei, pentru 2.071 de unitati echivalente termic. „Este imposibil ca intr-un apartament de 48 mp, oriunde s-ar afla el, sa se consume 3 gigacalorii pe luna“, a declarat si directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, specificând ca vorbeste de un imobil cu termoizolatie normala. Insa, operatorul ISTA România este acoperit in acest caz chiar de semnaturile majoritatii locatarilor de pe scara lui Tuculete, care, la Adunarea Generala din iunie 2005, când s-a pus in discutie contractul, au fost de acord inclusiv cu metodologia de facturare propusa de firma de repartitoare pentru apartamentele necontorizate.


Clauza controversata


Contractul nr. 902/2005 intre Asociatia de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac si ISTA România SRL nu poate fi suspectat atâta vreme cât s-a semnat in temeiul hotarârii si procesului-verbal al Adunarii Generale a asociatiei, organismul care poate decide in astfel de situatii. Potrivit Anexei la contract, „pentru apartamentele necontorizate si fara modificari ale instalatiilor interioare fata de proiectul initial (cazul lui Tuculete – n.r.), consumul se calculeaza luând ca sistem de referinta valoarea maxima de unitati corectate pe mp suprafata utila inregistrata in perioada de calcul la un apartament contorizat, fara modificari ale instalatiilor interioare fata de proiectul initial“. Cu alte cuvinte, daca un vecin doreste sa-si incinga apartamentul, contorizat, Tuculete n-are decât sa plateasca la fel, indiferent câte grade are in casa. „Nu este normal sa existe o astfel de clauza, ca unul singur sa plateasca toate pierderile din retea“, a spus Gheorghe Tuculete.


Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC), legislatia in vigoare permite insa o astfel de metodologie de calcul, dupa cum se arata intr-o adresa a institutiei din 28 iulie 2006.


Contractul poate fi rediscutat


La sediul Asociatiei nr. 8, telefonul a sunat in zadar, insa seful Serviciului coordonare asociatii din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, sustine ca Adunarea Generala poate lua in dezbatere reanalizarea contractului. „Adunarea Generala poate decide modificarea unor clauze, insa mai ramâne sa gaseasca intelegere si la partener, iar in contract sa fi fost stipulata macar incetarea de comun acord a contractului“, a spus Marian Giubelan.


Gheorghe Tuculete a mai afirmat ca la data stabilirii metodelor de calcul, in iunie 2005, se afla in spital, iar vreme de mai multe luni nu a reusit sa vada contractul si nu a stiut ce au semnat vecinii sai, insa va solicita conducerii Asociatiei nr. 8 sa convoace o Adunare Generala pe aceasta tema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII