16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu importam miei pentru Paste

Nu importam miei pentru Paste

Reprezentantii DSV Dolj sustin ca importul mieilor pentru Paste nu este necesar din moment ce identificarea animalelor domestice in judet se face fara probleme. Identificarea si inregistrarea sunt gratuite si obligatorii.


De Paste vom putea cumpara din piete miei de productie autohtona. Directia Sanitar-Veterinara si Sigurantei in Alimentatie (DSVSA) Dolj este in proces de identificare si inregistrare a tuturor animalelor domestice, ovine, caprine, ecvine, bovine si suine din judet. Desi nu pot estima când se va termina identificarea animalelor domestice la nivelul Doljului, reprezentantii DSVSA spun ca nu au intâmpinat probleme si ca de Paste nu va fi nevoie de import de miei.


„Nu este cazul sa importam miei pentru Paste pentru ca ii avem pe ai nostri identificati“, a declarat dr. Necsutu, seful Serviciului de identificare din cadrul DSVSA Dolj.


Identificarea este obligatorie, dar gratuita


Normele DSVSA prevad ca proprietarii si crescatorii de ovine, caprine, ecvine, bovine si suine au obligatia sa anunte medicului veterinar concesionar detinerea in proprietate a unui animal in termen de sapte zile de la fatare. La rândul lui, medicul veterinar are obligatia sa faca identificarea si inregistrarea animalelor, implicit crotalierea, in alte sapte zile. Identificarea, inregistrarea si crotalierea animalelor domestice se face gratuit. Animalele care nu au fost identificate, inregistrate si crotaliate nu pot fi comercializate, iar pentru nerespectarea acestei prevederi, dar si pentru refuzul identificarii, proprietarii sau crescatorii de animale domestice pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei.


Reprezentantii DSVSA spun ca la nivelul judetului identificarea se desfasoara fara greutati. Din 218.000 de porcine au fost crotaliate ori sunt in curs de identificare peste 200.000. In Dolj sunt in evidenta DSVSA 201.000 ovine si sunt crotaliate 263.000, diferenta rezultând din nasteri de miei ulterioare luarii in evidenta a animalelor. Situatia se prezinta la fel si in cazul caprinelor, unde au fost identificate si crotaliate in jur de 98.000 de capete.


O situatie mai deosebita este cea a bovinelor, unde este necesar un pasaport individual. Doctor Necsutu, seful Serviciului de identificare din cadrul DSVSA Dolj, a spus ca identificarea bovinelor este terminata, inclusiv eliberarea pasapoartelor individuale, chiar daca la celelalte categorii de animale inca se lucreaza: „Noi suntem in lucru cu identificarea, dar nu exista probleme, iar cu pasapoartele individuale suntem la zi“.


Proprietarii si crescatorii de animale pot primi subventii de la stat


Proprietarii pot primi subventii de la stat cu conditia ca animalele sa fie identificate. Subventia se acorda de catre Ministerul Agriculturii prin directiile agricole judetene. Anul trecut, pentru o bovina insamântata artificial subventia era de doua milioane de lei vechi si la sase luni dupa fatare o alta subventie de doua milioane. Pentru acest an insa, valoarea subventiilor nu a fost determinata inca. Valentin Bulumaci, director adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, a declarat: „Deocamdata nu s-a stabilit clar valoarea subventiilor pentru acest an. Asteptam o hotarâre de guvern in acest sens“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS