24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru copii sub cerul liber

Patru copii sub cerul liber

Autoritatile locale nu au gasit nici o solutie pentru familia Nicola, care sta de doua zile in strada.


Cazul Evgheniei Nicola, din Craiova, femeia aruncata in strada cu nepoti si copii, de 1 martie, relatat ieri de Gazeta de Sud, nu si-a gasit rezolvare. Intrucât autoritatile locale nu au oferit inca o solutie pentru cei noua membri ai familiei, acestia au fost nevoiti sa doarma joi noapte in frig. Pentru a nu ingheta, acestia si-au amenajat un mic adapost din câteva mobile de bucatarie, deasupra carora au pus o tabla si câteva paturi. Spre dimineata, din cauza temperaturilor scazute, Evghenia a apelat la bunavointa unei vecine si si-a adapostit cei patru nepoti in casa acesteia.


„Au dormit la o vecina pentru ca le era tare frig. Ne-am acoperit noi cu mai multe paturi, insa tot am tremurat. Bine ca am gasit unde sa-i ducem pe copii, ca nu stiu ce am fi facut. Speram sa-i mai tina macar câteva zile, poate ne dau si noua o camera cei de la primarie, sa nu mai stam pe drumuri“, a povestit femeia.


Ploaia, inamicul numarul unu


Ziua de ieri nu a inceput prea bine pentru familia Nicola, inca de la primele ore ale diminetii picaturi mici de ploaie facându-si aparitia. In timp ce incercau sa adune câteva bucati de celofan, cu care sa-si acopere adapostul, pentru a nu le fi udat patul, oamenii strângeau si ultimele lemne pe care le avusesera in vechea locuinta. Cu ajutorul lor au reusit sa faca un foc mic, care le oferea insa prea putina caldura.


„Ne rugam in fiecare minut sa nu se inrautateasca vremea, ca nu stim incotro s-o luam. Daca da Domnul sa fie frumos, cum a fost joi, suportam, dar, daca ploua mai rau, o sa ajungem la capatul puterilor“, a adaugat Evghenia. In timp ce batrâna isi spunea pasurile, unul dintre nepotei se trezise si venise sa-l tina in brate. Cu ultimele puteri si cu lacrimi in ochi, femeia l-a ridicat cu greutate, promitându-i ca pâna la urma ii va gasi ea o casa, in care sa stea impreuna. Drama membrilor familiei i-a impresionat si pe vecini, care le aduceau cu rândul mâncare.


Ori totul, ori nimic


Solutia salvatoare oferita ieri de autoritati a fost internarea celor doi batrâni in azilul din Craiova. Aceasta a fost refuzata insa de Evghenia, care nu accepta sa-si abandoneze copiii. „Cum sa plec eu, sa stau bine-mersi si sa ii las pe astia mici in mijlocul strazii. Sa ne gaseasca la toti un adapost, ca noi am avut casa, dar ne-a luat-o statul. Nu cer altceva decât banii pe care mi i-au furat“, a adaugat batrâna.


Posibilitatea ca municipalitatea locala sa ofere cel putin o camera celor noua membri ai familiei Nicola este foarte mica, dupa cum a precizat si viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache. Pentru a incerca sa gaseasca o solutie, edilul s-a interesat ieri de existenta unei camere libere in locuintele administrate de municipalitate, insa rezultatele au fost zero.


„Nu avem ce sa le facem. Daca ar fi doar ei in situatia asta, am cumpara un apartament de pe piata si i-am duce acolo, insa in situatia lor sunt vreo 450 de persoane. Singura solutie este sa-si gaseasca o locuinta cu chirie“, a mentionat Iordache. Edilul a adaugat ca familia ar putea fi adapostita si intr-una din locuintele ANL care sunt inca in constructie, deoarece 20% dintre acestea pot fi repartizate persoanelor evacuate din fostele case nationalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS