10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul Cod Penal, in dezbatere publica

Noul Cod Penal, in dezbatere publica

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a lansat ieri dezbaterea publica pe marginea noului Cod Penal, in conditiile in care senatorii au votat intrarea in vigoare a proiectului lasat mostenire de fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu. Monica Macovei a prezentat noutatile continute in proiectul de Cod Penal. Potrivit NewsIn, aceasta a mentionat ca modificarile operate apartin unor experti care au ajutat Ministerul Justitiei sa elaboreze un Cod Penal european. „Nu am introdus ca infractiuni in acest proiect (Codul Penal – n.r.) insulta si calomnia“, a declarat Monica Macovei, care a anuntat, pe de alta parte, ca la capitolul infractiuni vor figura deturnarea licitatiilor publice si obstructionarea justitiei.


Monica Macovei a mai enumerat câteva dintre infractiunile noi, printre care camata, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, inselaciunea privind asigurarile, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile, influentarea declaratiilor, sfidarea instantei de judecata, exploatarea cersetoriei.


In ultima zi a lunii februarie, opozitia si-a impus vointa in Comisia juridica a Senatului, unde a aprobat intrarea in vigoare a Codului Penal Stanoiu, care are toate sansele sa fie adoptat curând si in plen si apoi trimis la promulgare, Senatul fiind Camera decizionala. Senatorii juristi au modificat ordonanta de urgenta a guvernului prin care era prorogat termenul de aplicare a Codului Penal din 2004. Codul Stanoiu va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS