21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascalii parasesc catedrele

Dascalii parasesc catedrele

Salariile mici din invatamânt pun pe fuga cadrele didactice doljene, numarul celor care parasesc catedrele fiind din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, mii de doljeni se prezinta anual la concursul pentru ocuparea posturilor libere din invatamânt.


Meseria de dascal este una dintre cele mai cautate profesii din Dolj, mii de candidati prezentându-se la examenele de titularizare, suplinire, detasare organizate anual de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Cu toate acestea, dupa câtiva ani, profesorii si invatatorii renunta la catedra, pentru a se reprofila sau pentru a munci in strainatate. Daca unii isi dau demisia din invatamânt, altii aleg sa isi ia concediu fara plata pentru un an, timp in care isi cauta alt loc de munca, având totusi asigurat postul in invatamânt. „Cei mai multi profesori aleg sa isi ia un an concediu fara plata, pentru ca au dreptul sa faca acest lucru o data la zece ani. Depun cereri la noi in fiecare saptamâna. Unii pleaca in strainatate, altii isi cauta un loc de munca. Toti cei care nu pot sa beneficieze de acest concediu isi dau demisia. Pâna acum avem inregistrate 50 de demisii si din rural, si din urban, la toate specializarile, multi motivând ca pleaca pentru ca s-au angajat in alte domenii sau pentru ca se duc in strainatate“, a explicat Diana Busoi, inspector general in cadrul ISJ Dolj.


Unii pleaca, altii vin


Fata de anul trecut, când au fost doar 57 de profesori demisionari, in acest an, numai dupa primul semestru 50 de dascali au parasit invatamântul. Cu toate acestea, Diana Busoi a declarat ca nu se poate vorbi de un deficit de profesori in Dolj, pentru ca exista foarte multe persoane care doresc sa se angajeze in invatamânt.


„Ne afecteaza in sens pozitiv, putem spune, pentru ca in acest fel putem scoate catedrele la concurs. Dar nu vom putea acoperi in acest an necesarul de posturi in conditiile in care vom avea si restructurari. De exemplu, anul trecut am avut 2.200 de candidati la concursul de suplinire, detasare, titularizare“, a precizat Diana Busoi.


Majoritatea demisionarilor din invatamânt sunt tineri care sunt nemultumiti de salariile mici pe care le primesc pentru orele de munca prestata la catedra, pentru multi absolventi locul de munca in invatamânt fiind ultima optiune.


„Aleg sa plece cei tineri pentru ca nu au salarii care sa ii motiveze. Daca ministerul nu are intentia sa aplice noua grila de salarizare pentru persoanele cu studii superioare, care ar trebui sa primeasca 880 de lei si de aici sa plece calculararea salariului, atunci i-as indruma pe toti tinerii sa se reorienteze spre alte locuri de munca mai bine platite, pentru ca este pacat ca un om capabil si talentat sa stea in invatamânt pentru câteva milioane. La noi nu este deficit de profesori pentru ca sunt foarte multi absolventi care nu au loc de munca si care vor sa vina in invatamânt“, a mentionat Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala Federatiei „Spiru Haret“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS