Faliment energetic de 1,7 miliarde de euroTermocentralele Turceni, Rovinari si Craiova trebuie sa faca in urmatorii ani investitii de mediu de aproape 1,7 miliarde de euro pentru a se ridica la standardele UE. Din cauza sumelor uriase, acestea risca sa fie oprite pâna in 2010, apreciaza Ministerul Economiei. Singura solutie: privatizarea, care intârzie.

Termocentralele Turceni, Rovinari si Isalnita risca sa fie inchise pâna in 2010 din cauza sumelor uriase pe care trebuie sa le cheltuiasca pentru alinierea la standardele UE. Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a declarat recent ca singura solutie pentru iesirea din impas este privatizarea celor trei entitati. „In România, costurile pentru reducerea emisiilor de sera sunt mult mai mari decât in restul Europei. Din acest motiv, am luat decizia politica de a privatiza complexurile energetice pe carbune de la Turceni, Rovinari si Isalnita. Altfel, acestea risca sa fie inchise pâna in 2010 daca nu investesc masiv pentru rezolvarea problemelor de mediu“, a afirmat Vosganian.

Potrivit ministrului, in tara noastra este nevoie de cheltuirea a 10% din PIB pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in timp ce in restul statelor europene costurile sunt mult mai mici. Unii dintre directorii unitatilor aflate in discutie sustin insa ca isi pot duce la final programele de investitii. „Investitiile de mediu trebuie sa le facem pentru a respecta capitolul 14 referitor la energie si capitolul 22 referitor la mediu – cu care România s-a angajat cu Comisia Europeana. Noi avem o strategie de investitii, nu va pot spune costurile exacte, dar cred ca este vorba de sute de milioane de euro. Banii ii vom cheltui din fonduri proprii sau din imprumuturi. Spre exemplu, pe 14 martie vom organiza o licitatie pentru desulfurare“, a declarat Constantin Balasoiu, directorul CE Craiova. Daca ne luam dupa esalonarile comunicate Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova pentru acordarea autorizatiei integrate de mediu, putem vedea ca sumele aferente investitiilor nu sunt deloc de neglijat.

Conform ARPM, sucursala Isalnita a CE Craiova si-a propus investitii esalonate pe perioada 2006-2012. Cele mai mari cheltuieli sunt programate pentru reducerea emisiilor de gaze nocive in aer, la acest capitol fiind previzionate peste 307 milioane de euro. Urmeaza ameliorarea poluarii in apa (25.000 de euro), sol (30.000 de euro) si pentru gestiunea deseurilor (60.000 de euro). Sucursala Craiova II (Simnic) are un program mai scurt, esalonat pe perioada 2006-2010. Pentru ameliorarea poluarii aerului sunt prevazute cheltuieli de peste 108 milioane de euro, urmând ceilalti factori: apa (2,8 milioane de euro), sol (50.000 de euro), deseuri (30.000 de euro) si zgomot (130.000 de euro). In total, Complexul Energetic (CE) Craiova ar trebui sa investeasca circa 418 milioane de euro. Celelalte doua complexuri au si ele de facut investitii foarte mari.

In perioada 2006-2013 unitatea are de cheltuit 876,8 milioane de euro pentru ameliorarea poluarii in mai multe directii: aer – 876,5 milioane de euro, apa – 355.000 de euro si deseuri – 10.000 de euro. Programul CE Rovinari se intinde pe perioada 2006-2017 si are nevoie de peste 366 de milioane de euro, din care 284,5 milioane de euro pentru ameliorarea emisiilor nocive in aer, patru milioane de euro – pentru reducerea zgomotului si 76 de milioane de euro pentru deseuri.

Privatizare in 2007?


In ceea ce priveste privatizarea, in ultimele luni aceasta a cam batut pasul pe loc, din cauza trecerii celor trei unitati din subordinea MEC in cea a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). „Privatizarea este in acelasi stadiu ca si acum câteva luni. Suntem evaluati, iar dupa aceea urmeaza sa se publice strategia de privatizare“, a mai declarat Constantin Balasoiu, directorul CE Craiova.

Demersurile pentru privatizarea unitatilor au inceput in 2005, când guvernul a mandatat MEC sa semneze impreuna cu CE Rovinari si CE Craiova contracte de servicii de consultanta financiara cu consortiul compus din Deloitte Central Europe Limited si Fondul Româno-American de Investitii. Acelasi lucru s-a intâmplat si pentru CE Turceni. Recent, AVAS a anuntat ca va continua procesul de privatizare a celor trei complexuri energetice conform strategiilor intocmite de MEC. Entitatile vor trece de la MEC la AVAS in jurul datei de 1 mai, adica in termen de 30 de zile dupa finalizarea programului de iarna.

„Toate companiile care se afla azi in România pe piata energiei, plus altele care nu au ajuns inca, dar au participat la procese de privatizare – italiene, germane, franceze – s-au aratat interesate de privatizarea complexurilor energetice. E un interes foarte mare, cu siguranta vom obtine bani multi“, a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Potrivit acestuia, cele trei entitati ar putea fi privatizate in a doua jumatate a anului. Grupul ceh CEZ si italienii de la Enel si-au exprimat in mai multe rânduri interesul pentru achizitionarea producatorilor de energie. Conform strategiei de privatizare intocmite de MEC, statul va vinde 51% din capitalul social al CE Turceni si un pachet de 65% din actiunile CE Rovinari. Pentru CE Craiova, strategia nu a fost finalizata de MEC.

Potrivit specialistilor, CE Turceni si Rovinari sunt mai interesante pentru potentialii investitori decât CE Craiova. Aceasta deoarece, atunci când s-au constituit complexurile energetice, cel de la Craiova a primit in custodie o singura cariera, care ii asigura doar zece la suta din consum.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 februarie 2007

Actualitate

» Voronin si-a pus in cap partidele din Moldova
» Basescu nu vine in parlament la discutiile despre suspendare
» Miting pentru salvarea justitiei
» Infectata cu HIV, plecata de acasa
» Faliment energetic de 1,7 miliarde de euro

Local

» Târgul Gaudeamus, din nou la Craiova
» Policlinica Sportiva isi schimba sediul
» Evaluarile ARACIS saracesc bugetele scolilor
» Copilarie pe drumuri
» Urma regelui Carol la Facai
» Basescu acuza coruptia din institutiile de stat
» Atentat sinucigas impotriva lui D. Cheney
» Primarul din Cerat a murit la Bucuresti
» Captura de tigari de peste 30.000 de lei
» Centurile de siguranta, in atentia oamenilor legii
» Accident cu politisti
» Strategie anticoruptie româno-bulgara
» Locuinta directorului societatii LOTUS, atacata

Dolj

» Singur impotriva tuturor
» 94% din dotarile pompierilor sunt depasite

Sport

» Bremen l-a pierdut pe Borowski
» Juventus nu este interesata de Toni
» Carlos da probe la Charlton
» Mourinho i-a ironizat pe „tunari“
» „Credeam ca Terry are leziuni pe creier“
» Oltchim trebuie sa elimine Podravka Koprivnica
» Medalii pe tatami
» In cautarea moralului pierdut
» Programul returului Ligii a III-a, seria a IV-a, editia 2006/2007
» Stiinta calculeaza profitul din pierderi

Bani & Afaceri

» Geneva Motor Show 2007
» Contractele de achizitii publice ale Primariei Petrila, verificate de politie
» Profitul reinvestit scapa de impozit
» Copiii pot face economii „din fasa“
» Asociatie cu penalitati de 990 de milioane
» Subventie UE de Martisor

Magazin

» Sarmalute cu legume si ciuperci
» Alopekis, câini usor de dresat
» Calathea sau padurea tropicala in casa ta
» Parchetul din bambus, o alternativa ecologica
» Horoscop
» Scurte stiri
» Cristale si diamante la ceremonia premiilor Oscar
» Femeia delicata si senzuala, din nou in prim-plan
» Fereşte-te de radar!
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» New York, capitala Statelor Unite
» Bancul zilei
» Ia te uita

Opinii

» Confuzia liderilor

Top