16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMartisoarele, slab reprezentate in Banie

Martisoarele, slab reprezentate in Banie

Chiar daca a aparut inca de acum câteva zile, oferta de martisoare de pe piata craioveana a atras mai degraba curiosi decât cumparatori. Obiectele expuse in fata Teatrului National nu au trezit atentia trecatorilor, vânzarile fiind insignifiante.


Cele mai multe martisoare care si-au facut aparitia pe piata din Banie sunt kitschuri si, in acest an, nu au reusit sa atraga, ca in trecut, prea multi cumparatori. Chiar daca sarbatoarea de 1 Martie, când se ofera traditionalul martisor, se apropie cu pasi repezi, simbolurile primaverii sunt slab reprezentate. Din acest motiv si reactia craiovenilor, care au trecut zilele acestea prin fata Teatrului National „Marin Sorescu“, a fost negativa. Dezamagiti de ofertele vânzatorilor autohtoni, majoritatea oamenilor au venit, au vazut si au plecat. Preferând sa scoata mai multi bani din buzunare, au optat pentru martisoare de bun gust, lucrate din argint sau chiar aur. Totusi, au fost si craioveni care au luat o mica atentie femeilor drage din viata lor, fiind intâmpinati de preturi care variau intre 0,5 si 1,5 lei, destul de mici, dupa cum au spus chiar ei.


Martisoarele si-au pierdut unicitatea


Numarul mic de clienti a fost o grea lovitura pentru comercianti, care sunt de parere ca le-au fost stricate afacerile si se tem ca nu vor scoate nici un profit din aceasta sarbatoare. „Vin multi sa vada ce avem pe aici, dar putini pleaca macar cu un martisor. Stam si inghetam de frig, poate, poate scoatem si noi un ban. Daca merge tot asa vânzarea, nu vad cum as scoate un profit. Asta ar insemna ca am pierdut aiurea câteva zile in care puteam face altceva“, a mentionat Vasilica Firea, vânzator pe esplanada din fata Teatrului National „Marin Sorescu“.


Craiovenii iubitori de frumos criticau modelele expuse. Oamenii erau de parere ca vânzatorii ar fi putut sa isi diversifice produsele, macar acum, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, sau macar sa ofere o gama mai larga de martisoare. „Sunt câteva mese si pe toate gasesti aceleasi lucruri de prost gust. Anul asta par toate la fel si nu dai nici doi bani pe ele. Acum câtiva ani gaseai martisoare lucrate de ei care aveau alta calitate. Pentru ca nu avem de unde alege, pentru colege am ales câteva care mi-au parut mai de bun simt“, a spus Dan Cristescu, cumparator.


Numarul comerciantilor, in scadere


Traditia spune ca martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. Acesta poate fi purtat doar pâna când apar primele semne ale primaverii, când nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc. Tot traditia spune ca aceasta sarbatoare a aparut pe vremea dacilor si romanilor, când se purtau monede gaurite prinse de un fir impletit in alb si negru.


Ca spiritul sarbatorii martisorului nu mai este acelasi au confirmat si reprezentantii primariei care emit autorizari de comercializare. Potrivit acestora, au fost depuse 200 de cereri, dintre care 140 in fata Teatrului National, iar restul pentru cartierele Craiovita Noua si Brazda lui Novac. Functionarii sustin insa ca numarul solicitantilor scade de la an la an, martisoarele fiind considerate o afacere de tot mai putini craioveni. Precizam ca pentru prima data municipalitatea din Banie a introdus obligatia ca toti comerciantii sa fie persoane juridice, fizice sau asociatii familiale. Acestia vor putea fi gasiti in oras pâna pe 10 martie, atunci când expira termenul de inchiriere a spatiilor puse la dispozitie.


Sumele pe care le achita comerciantii pornesc de la sase lei/mp/zi, in functie de zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS