11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua salarii medii pentru disponibilizati

Doua salarii medii pentru disponibilizati

Muncitorii disponibilizati prin concedieri colective, dupa 1 februarie 2007, vor primi plati compensatorii egale cu valoarea a doua salarii medii nete pe economie si venituri de completare acordate in functie de vechimea in munca.


MMSSF a elaborat proiectul normelor metodologice de aplicare a Ordonantei nr. 116/2006 modificata privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.


Societatile care urmeaza sa disponibilizeze muncitori prin concedieri colective vor depune liste cu numele celor disponibilizati la agentiile de ocupare a fortei de munca din judetul in care se afla agentii prin intermediul carora se vor acorda platile compensatorii si veniturile de completare. Valoarea platilor compensatorii si a veniturilor de completare se va stabili in functie de valoarea salariului mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica (INS) in luna ianuarie a anului in care se fac concedierile. Daca la data concedierii INS nu a comunicat valoarea salariului mediu, la calculul veniturilor compensatorii se va lua in considerare salariul mediu din luna ianuarie a anului precedent, urmând ca regularizarea sa se faca in momentul in care INS comunica noua valoare a salariului mediu.


Veniturile lunare de completare se vor acorda in functie de valoarea mediei salariilor muncitorilor din ultimele trei luni inainte de concediere. In cazul in care cuantumul salariului individual mediu net din ultimele trei luni este mai mic decât salariul mediu net pe economie comunicat de INS, la determinarea venitului de completare se ia in considerare aceasta valoare. Daca media salariilor pe ultimele trei luni depaseste valoarea salariului mediu net comunicat de INS, veniturile de completare se vor calcula tinându-se cont de salariul mediu pe economie.


Ordonanta modificata in urma protestelor muncitorilor


Ordonanta nr. 116/2006 a fost modificata la inceputul lunii februarie, dupa ce muncitorii de la uzinele brasovene Tractorul si Rulmentul si de la fabrica de explozibili Nitramonia Fagaras, de la care urmeaza sa fie concediati colectiv mai multe mii de angajati, au protestat din cauza diferentelor aparute in modul de acordare a platilor compensatorii fata de cei concediati inainte de 2007.


Potrivit noilor reglementari, vor beneficia de prevederile ordonantei numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cu societatile care efectueaza disponibilizari prin concedieri colective cu cel putin un an inainte de concediere. In acelasi timp, persoanele concediate in conditiile ordonantei vor beneficia, la momentul concedierii, de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.


Totodata, daca in perioada acordarii veniturilor de completare, persoanele beneficiare se angajeaza la alte societati decât cele de la care au fost disponibilizate, beneficiaza pe perioada lucrata, pâna la expirarea perioadei prevazute pentru acordarea venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu 50% din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS