16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa lui Gheorghe D. Anghel, in pericol de prabusire

Casa lui Gheorghe D. Anghel, in pericol de prabusire

Casa in care s-a nascut sculptorul Gheorghe D. Anghel, cel ce a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Român, este in pericol de prabusire.


Casa lui Anghel, una dintre putinele cladiri de sfârsit de secol XIX din Turnu Severin, care a servit multi ani drept „cantina a saracilor“, a ajuns o ruina in ciuda efortului oamenilor de cultura din judet pentru ca acest imobil sa intre in patrimoniul muzeal al orasului.


Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, Gheorghe Florescu, a spus ca nu cu mult timp in urma imobilul a intrat in posesia unui descendent al marelui sculptor si nu se mai poate face nimic pentru inscrierea lui in patrimoniul muzeal mehedintean.


„Se pare ca locuinta cu pricina nu are prea mare importanta pentru proprietar, o valoare insemnata având-o terenul, acesta situându-se in centrul orasului“, a spus Florescu. „Oricum, consiliul judetean nu are banii necesari pentru cumpararea si reconstructia ei“, a adaugat el.


Potrivit directorului Muzeului de Arta Severin, Maria Balaceanu, in anii ’80, regimul comunist a hotarât demolarea acestei case.


„Numai ca fizic ea nu a fost demolata, in ciuda faptului ca in toate statisticile, pâna in 1990, ea aparea ca si demolata“, a spus Balaceanu. „Am reusit, dupa 1992, sa o reintroduc pe lista valorilor de patrimoniu, dorind restaurarea si includerea ei in circuitul muzeal si turistic. Nu s-a realizat nimic, iar acum a intrat in posesia descendentilor marelui sculptor“, a declarat Maria Balaceanu.


Sculptorul Gheorghe D. Anghel s-a nascut pe 22 august 1904, la Severin. A frecventat cursurile scolii de arte frumoase din Bucuresti, la clasa profesorului Dimitrie Paciurea, si pe cele ale scolii de arte frumoase din Paris, la clasa lui Antoine Injalbert. A lucrat un timp si in atelierul lui Constantin Brâncusi. Anghel a murit in 1966.


Printre capodoperele sale sunt statuia lui Theodor Pallady, aflata in colectia muzeului din Craiova, si statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS