11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDAEWOO - sechestru sau negociere?

DAEWOO – sechestru sau negociere?

AVAS isi revoca unii administratori de la AUTOMOBILE CRAIOVA, unicul actionar cu drept de vot la DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA. Singurul membru CA care nu poate fi revocat de stat este Dinel Staicu, reprezentantul SIF Oltenia – unul dintre actionari.


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA) pentru 26 martie pentru revocarea din functii a unor administratori ai societatii. AVAS este detinatoarea pachetului majoritar de 72,4% din actiunile societatii craiovene si are putere sa schimbe componenta CA.


Potrivit celor declarate de directorul general de la ACSA, Lucian Lutaru, CA este alcatuit din cinci membri: Lucian Lutaru, Iulia Leferman, Emil Cizmas si Eugen Zvirjinschi, toti din partea AVAS, si Dinel Staicu, in calitate de reprezentant al SIF Oltenia, care detine 22% din actiunile societatii.


„Deocamdata, nu cunosc numele celor care sunt propusi sa fie revocati si nici al celor care ar trebui sa vina in locul lor. In afara de Dinel Staicu, toti suntem in CA din partea fostului Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, actual AVAS“, a precizat Lutaru.


Reprezentantul SIF Oltenia este singurul care nu poate fi clintit din CA de catre stat. Cu Staicu in consiliu, AVAS a intrat in morisca proceselor comerciale.


Unul dintre aceste procese se afla pe rolul Tribunalului Dolj. SIF Oltenia cere anularea hotarârii AGA prin care ACSA a fost de acord cu rascumpararea pachetului majoritar de 51% din actiuni de la Daewoo Motors Co. Ltd (DWMC) Coreea, precum si tranzactia asupra creantelor. Anul trecut, DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR), societatea la care ACSA are celelalte 49% din actiuni, a platit pe actiuni 50 de milioane de dolari, iar pe stingerea datoriilor catre firmele din grupul DAEWOO – zece milioane de dolari.


Doua procese pe rol


La vremea respectiva, prin ordonanta care a premers tranzactiei, statul garanta lipsa litigiilor „cu exceptia amenintarii unui litigiu fiscal cu agentia Nationala pentru Administrare Fiscala, pentru rambursarea pretinsa a aproximativ 800 de milioane de euro, reprezentând facilitatile fiscale de care a beneficiat societatea in trecut“. Pretinsele datorii au rezultat in urma unui control afectuat de institutiile subordonate ANAF in 2005. Procesul a fost suspendat la vremea respectiva.


Reprezentantii SIF Oltenia sustin ca statul român i-a descarcat de raspundere in acest fel pe actionarii majoritari, iar eventualele datorii ale societatii au fost puse in cârca actionarilor români.


Lucru care s-a adeverit un an mai târziu. In octombrie 2006 insa, Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova, organ subordonat ANAF, a tras concluzii asemanatoare: DWAR datoreaza bugetului de stat circa 26.000 de miliarde de lei vechi (peste 750 de milioane de euro) in contul taxelor vamale la importurile de componente auto din perioada 1994-2001.


Deoarece contestatia formulata pe cale administrativa la ANAF a fost respinsa, realitatea acestor datorii va fi confirmata sau infirmata de instantele de judecata. In cazul in care datoriile ramân definitive, statul poate pune sechestru pe toata fabrica, in detrimentul SIF Oltenia si al celor 22.000 de mici actionari – care reprezinta 5% din capitalul social al ACSA.


Pe de alta parte, SIF Oltenia a intervenit ca parte in alt proces, prin care ACSA contesta realitatea acestor datorii catre stat. De data aceasta, pe aceeasi baricada cu ACSA. „Dupa parerea mea, nici nu este vorba de 26.000 de miliarde, ci cel mult de 12.000 de miliarde, si asta fara proces. Dupa proces, mai vedem“, a spus Lucian Lutaru, directorul general al ACSA.


Practic, doua entitati ale statului (AVAS si ANAF) se lupta intre ele pentru aceste datorii. La mijloc, SIF Oltenia si Dinel Staicu. Anuntata vânzare a pachetului majoritar de 72,4% din ACSA detinut de AVAS pare singurul lucru pe care il poate face acum statul, pentru ca doar asta are in proprietate. Statul mizeaza pe faptul ca ACSA este, in prezent, singurul actionar cu drept de vot in AGA, având in vedere ca votul in contul pachetului de 51% rascumparat de DWAR este suspendat. Procesele intentate de SIF Oltenia care lupta pe doua fronturi sunt masuri luate pentru a avea un atu la negocieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS