11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlat liberal cu terenuri

Blat liberal cu terenuri

Terenurile din Podari atâta focul din Alianta. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a acuzat ieri ministrii liberali din guvernul Tariceanu ca sunt pe mâna cu primarul PSD, Constantin Gheorghita, caruia i-au facut cadou zeci de hectare de teren din imediata vecinatate a Craiovei, fara sa-l consulte.


Prefectul de Dolj a declarat ieri ca guvernul a emis o hotarâre in septembrie 2006 prin care 24,5 ha teren aflate in proprietatea statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale au fost transmise in domeniul public al comunei Podari si in administrarea consiliului local.Terenul urma sa fie folosit de primarul Gheorghita pentru punerile in posesie a cetatenilor carora li s-a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate. Conform Hotarârii de Guvern nr. 1185/2006, Gheorghita putea sa puna in posesie cetatenii dupa ce se facea predarea-primirea terenului de la armata. Nicolae Giugea s-a plâns ca afacerea a fost pusa la cale in guvern, fara stirea lui. „A trebuit sa aflu din Monitorul Oficial ca a fost aprobata o astfel de hotarâre. In mod normal trebuia sa fiu si eu consultat, pentru ca puteam sa initiez un proiect de hotarâre de guvern in acest sens. Asa m-au sarit si au conceput hotarârea pe filiera exclusiv liberala“, a acuzat prefectul de Dolj.


Armata ramâne fara pamânt


Terenul oferit de guvern primarului din Podari a apartinut unei unitati militare care avea acolo o ferma de porci, din care in prezent nu au ramas decât ruinele. Cele 24,5 ha sunt situate vizavi de Poligonul Balta Verde, pe partea stânga a DE Craiova – Calafat, peste drum de Aeroclubul Oltenia. Si pamântul de aici a fost cerut de primarul Gheorghita, dar inca nu a primit aprobare de la Ministerul Transporturilor. In schimb, a convins trei ministri liberali din guvern sa-i dea pamântul armatei fara stiinta prefectului. Hotarârea de guvern a fost contrasemnata de ministrul apararii de la acea vreme, Teodor Atanasiu, secretarul de stat de la Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre, care a semnat in locul ministrului Vasile Blaga, si de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Conform notei de fundamentare a hotarârii, Ministerul Apararii a fost de acord cu solicitarea Primariei Podari, intrucât in urma procesului de reorganizare si restructurare a armatei terenul devenise disponibil. Nota face referire si la un aviz al Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT), nr. 170 din decembrie 2005.


Conform site-ului CSAT, respectivul aviz nu face referire la situatia de la Podari, ci la toate terenurile disponibile din administrarea armatei. Acesta se regaseste la punctul sase din anexa la raportul CSAT pe 2005 „Asigurarea resurselor si infrastructurii necesare securitatii nationale“ si se refera la „Avizarea transmiterii unor imobile si terenuri din administrarea MApN de catre alte institutii“.


Liberalii contraataca


Liberalii au ripostat la acuzele prefectului Nicolae Giugea spunând ca acesta exagereaza. „Nu stiu nimic despre hotarârea de guvern respectiva, dar stiu ca au fost date sute de astfel de hotarâri. Acuzatiile domnului prefect sunt exagerate, deoarece hotarârea a primit avizul CSAT, deci domnul Traian Basescu stia de ea“, a spus Mihai Voicu, ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul si totodata deputat PNL de Dolj. Acesta a precizat ca nu stie daca este normal ca un primar sa nu-i spuna prefectului despre o astfel de cerere, dar crede ca acesta are dreptul sa ceara teren direct la minister. „Cred ca primarul putea sa-i ceara prefectului un aviz, dar poate nu a facut-o in virtutea principiului descentralizarii administratiei publice locale“, a mai spus ministrul Voicu. Senatorul liberal de Dolj, Mario Ovidiu Oprea, l-a somat pe prefect sa spuna tot ce stie. „Daca domnul prefect stie ceva, e cazul sa spuna tot. Eu nu cred ca astfel de operatiuni depind de filiera politica. Daca a fost o eroare de comunicare cu guvernul, acest lucru nu se datoreaza partidelor politice“, a replicat senatorul. Primarul Constantin Gheorghita nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a preferat sa se adreseze direct ministerului, „sarind“ peste Prefectura Dolj.


Vânatoare de terenuri la Podari


Transmiterea celor 24,5 hectare de teren catre Primaria Podari pare la prima vedere un lucru bun. La urma urmei, pamântul ar trebui sa ajunga la cei care l-au revendicat legal si care au fost admisi pe listele Comisiei Judetene. Având in vedere preferinta primarului Gheorghita de a pune in posesie doar persoanele apropiate lui sau cercului lui de prieteni, este posibil ca fostul teren al armatei sa ajunga la mostenitori care nu au nici o legatura cu proprietarii. GdS a prezentat, pe larg, cazul averii Viisorenilor ajunsa in cele din urma in proprietatea familiei primarului si a lui Dinel Staicu. Cele 24,5 hectare sunt o sursa de imbogatire rapida si sunt vânate de afaceristi de toate culorile politice, de aici pornind si disputele aprinse intre liberali si democrati. Batalia pe pamânturile de la marginea Craiovei l-a facut pe ministrul transporturilor, democratul Radu Berceanu, sa ameninte in urma cu o luna cu spoitul peretilor cu sânge. Aceluiasi teren i-au dat târcoale si liberalii când ii faceau curte independentului Gheorghita, pentru a-l atrage in partid. Daca tot a fost sarit din circuitul aprobarilor pentru transferul terenului, prefectului i-a mai ramas o cale de a demonstra ca este reprezentantul guvernului in teritoriu: sa verifice care au fost sau vor fi persoanele puse in posesie pe cele 24,5 ha si daca s-a respectat ordinea de pe anexele validate de Comisia Judeteana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS