11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalul Cornitoiu, acoperit in trei luni

Canalul Cornitoiu, acoperit in trei luni

Craiovenii din cartierul George Enescu au reusit, gratie Gazetei de Sud si proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, sa preseze autoritatile sa ia pe loc o decizie pentru eliminarea sursei mirosurilor insuportabile din zona canalizarii Cornitoiu.


Participantii la intâlnirea cu administratia Baniei, organizata de Gazeta de Sud marti seara in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, la Grupul Scolar „C. D. Nenitescu“ au punctat câteva aspecte care macina viata de zi cu zi a locuitorilor cartierului George Enescu: debandada din asociatiile de proprietari, ale carei efecte golesc buzunarele oamenilor, nepasarea dovedita in amenajarea canalului Cornitoiu – Balta Craiovita, starea deplorabila a bulevardului Nicolae Titulescu si a domeniului public dintre acesta si strada George Enescu, precum si renuntarea la orice demers pentru pastrarea parcului din Cornitoiu, ajuns loc de hranit câinii comunitari, de aruncat plasele cu deseuri, de plimbat caii si de multe alte nastrusnicii. Proiectul „Fii vocea cartierului tau!“ a ajuns marti la cea de-a patra dezbatere, dupa ce a trecut prin cartierele Craiovita, 1 Mai si Valea Rosie, greutatile de care s-au plâns oamenii constituind puncte de plecare in anchetele GdS.


Primaria nu a gestionat la timp criza


Craiovenii care au tinut sa intâlneasca autoritatile via Gazeta de Sud i-au acuzat pe oficiali ca nu s-au ingrijit sa acopere canalul Cornitoiu – Balta Craiovita, generatorul unor mirosuri care i-au bagat in sperieti pe locuitorii cartierului George Enescu. Mai mult, Paul Dumitrache a sustinut ca o mare parte din banii dati de municipalitate pentru amenajarea unei portiuni din aceasta canalizare s-au dus pe apa sâmbetei. „Am propus la vremea respectiva o solutie de drenare a baltilor provenite din izvoarele necaptate, dar nu s-a tinut cont. Primaria a dat, in schimb, zeci de miliarde, când se putea face o treaba mult mai buna, cu mult mai putini bani“, a spus Dumitrache. Primarul Antonie Solomon a recunoscut ca vina pentru mirosuri este in primul rând a primariei, care nu a stiut sa gestioneze la timp criza. „A trebuit sa aflu din Gazeta de Sud care sunt cauzele aparitiei acelor mirosuri. In privinta banilor, trebuie sa stiti ca s-a tinut o licitatie publica. E adevarat ca proiectul de casetare a fost incomplet. Daca ar fi dupa mine, as lucra cu regiile noastre. Dar acum, ca inteleg cum stau lucrurile, voi lua o decizie si vom intra acolo ca sa acoperim canalul indiferent ca e domeniu public sau proprietate privata“, a spus Solomon.


La presiunile asistentei, primarul a lansat un termen pentru acoperirea portiunii de canal din care razbat mirosurile: trei luni. Pentru materializare, municipalitatea va solicita proprietarului terenului acceptul pentru interventie, iar in eventualitatea unui refuz va cere ordonanta prezidentiala.


Asociatia nr. 3, scandal „in direct“


Cei mai inversunati au fost insa locatarii din Asociatia nr. 3 „Nicolae Titulescu“. Acestia au atacat vehement conducerea asociatiei si Regia Autonoma de Termoficare, acuzându-i ca sunt partasi la incasari necuvenite de la oameni, cu titlu de contravaloare a caldurii furnizate, in special la blocurile 21, 22 si 22′. Florian Bacala a spus ca de la Asociatia nr. 3 au disparut, prin diverse lucrari, sapte miliarde de lei vechi si ca Termoficarea trebuie sa le returneze zeci de milioane oamenilor. Directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, a declarat ca, daca s-a strecurat vreo eroare, unitatea va returna banii proprietarilor. Dupa potopul de acuze aduse la adresa conducerii Asociatiei nr. 3, presedintele acesteia, Marin Furniga, a aparut ca din senin sa-i infrunte pe justitiari, provocând rumoare in sala si replici taioase ale proprietarilor nemultumiti. Furniga a aruncat vina pentru eventualele greseli pe administrator, Sorin Murgila, caruia sustine ca i-a desfacut contractul de munca cu doar câteva zile in urma. Seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari, Marian Giubelan, sustine ca in ianuarie 2007 Primaria Craiova a efectuat un control la Asociatia nr. 3, care acopera 770 de apartamente, iar rezultatele acestei verificari vor fi facute publice si transmise Sectiei 5 Politie. Primarul Craiovei a spus ca, in premiera, va participa la prima adunare generala a acestei asociatii.


Fetita muscata de câini


Tudor Antonie, din cartierul George Enescu, sustine ca fetita sa in vârsta de sase ani a fost sfâsiata de câinii comunitari din zona parcului Cornitoiu. „Nu avem ce sa le facem, fiindca sunt aparati si hraniti de craioveni. Credem ca sanctionarea drastica a acelora care iau in grija aceste animale, dar, de fapt, le lasa sa umble anapoda, ar fi solutia pentru evitarea unor accidente precum cel suferit de fetita mea“, a spus Antonie. In prezent, in Banie „zburda“ in voie peste 2.000 de câini comunitari, iar controlul acestora este practic imposibil, mai ales in conditiile in care stabilimentul canin de la Facai este nefunctional. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a afirmat ca va solicita Directiei Sanitar-Veterinare si celorlalte servicii competente o solutie pentru gestionarea eficienta a câinilor fara stapân.


Locuri de joaca printre gunoaie


Fostul parc Cornitoiu ramâne cea mai mare pierdere a cartierelor George Enescu si Craiovita. Neputinta administratiei este probata de imagini dintre cele mai cutremuratoare: celebrul loc de joaca din parc, reamenajat in urma cu cinci ani, dar incendiat intre timp, mai aminteste si azi de perioada curateniei si a plantarilor masive. Mizeria troneaza de tot atâta vreme pe câteva hectare, iar functionarii publici se scuza periodic ca e teren privat. Potrivit legii, un teren privat din intravilanul localitatii trebuie fie imprejmuit de proprietar, fie pastrat in curatenie, nerespectarea acestor obligatii atragând dupa sine amenzi usturatoare. Primarul Antonie Solomon a declarat ca le va cere juristilor primariei un punct de vedere urgent. Nici in alte zone locurile de joaca nu sunt departe de rampele de gunoi: la blocul 14, de pilda, poate fi intâlnita o astfel de situatie. Seful Serviciului gospodarire comunala, Marius Barcan, a spus ca va verifica in aceste zile daca locul de joaca de la blocul 14 poate fi mutat.


Primaria, faultata de furnizori


Preconizata extindere a bulevardului Nicolae Romanescu nu mai este posibila, a spus primarul Craiovei, din pricina ca anumiti furnizori de utilitati au pus bete in roate Consiliului Local Municipal. „Am vrut sa construim parcari prin extinderea carosabilului, asa cum am reusit pe bulevardul Calea Bucuresti. Lucram de un an la proiect, dar când am cerut parerea proprietarilor de retele, unii au spus ca nu se poate, ca nu bate cu planurile lor. Cred ca este rea-vointa“, a spus primarul Antonie Solomon, fara insa a detalia. El a prezentat situatia ca pe un raspuns la acuzele contribuabililor referitor la lipsa parcarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS