9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedinta de asociatie, acuzata de delapidare

Presedinta de asociatie, acuzata de delapidare

Procurorii si inspectorii Primariei Craiova au gasit haos in documentele asociatiei, dar si un prejudiciu cauzat locatarilor de aproape 1,4 miliarde de lei vechi.


Fosta presedinta a Asociatiei de Proprietari nr. 101 Calea Bucuresti, Elena Manuela Bica, de 36 de ani, a fost deferita justitiei de procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, pentru savârsirea infractiunilor de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Neregulile care i se imputa au iesit la iveala dupa ce inspectorii de la Primaria Craiova au facut un control la asociatia amintita.


Una-n registre, alta-n chitante


Nemultumita de conducerea asociatiei din care facea parte, Manuela Bica a infiintat in 2005 Asociatia nr. 101 Calea Bucuresti, ba chiar a ajuns presedinta a acesteia. In numai câteva luni a reusit sa-si puna in cap locatarii, care au sesizat Primaria Craiova. Asa se face ca pe 22 septembrie 2005 i-au picat pe cap inspectorii primariei.


In urma controlului, inspectorii au descoperit ca asociatia nu avea nici o evidenta a obligatiilor catre furnizorii de utilitati sau a operatiunilor de incasari si plati prin banca, iar registrele contabile obligatorii, registrul-jurnal si registrul-inventar nu erau intocmite. „Activitatea de organizare si contabilitate se desfasoara cu foarte mari deficiente. Presedinta Bica Manuela a refuzat in nenumarate rânduri sa prezinte comisiei de cenzori, pentru verificare, toate documentele contabile“, se arata in procesul-verbal de control al primariei.


Inspectorii au stabilit ca in monetarul zilnic operat in registrul de casa erau evidentiate sume mai mici decât cele incasate pe baza de chitante. De exemplu, pe 27 aprilie 2005 in borderoul de incasari era trecuta suma de 26 de milioane de lei, iar valoarea totala a chitantelor era de 28 de milioane. Situatia nu era singulara, sumele variind zilnic intre doua si trei milioane de lei, in total ajungându-se la aproape 22 de milioane de lei in numai doua luni.


Bani fara documente justificative


Oamenii legii au gasit si alte nereguli la Asociatia de Proprietari nr. 101. In mai 2005 fusese mentionat in registrul de casa un rulaj mai mic de incasari si altul mai mare de plati pentru aceeasi perioada. Pe de alta parte, presedinta ridicase avansuri de trezorerie de peste 520 de milioane de lei vechi, pe care nu le justificase cu documente.


Lista neregulilor poate continua, cele mai interesante fiind cheltuirea a cinci milioane pentru „amenajarea sediului asociatiei“, dar fara documente justificative, sau faptul ca presedinta s-a scazut singura de la intretinere cu suma de zece milioane pe motiv ca ar fi achitat din propriul buzunar cheltuielile de constituire a asociatiei. Printre cele mai marunte nereguli ar fi adaugarea unor zerouri la sumele de pe mai multe chitante, astfel incât mai multe copii xerox ar fi fost – chipurile – facute la pretul de… 15.000 copia.


Pentru toate aceste fapte, Manuela Bica urmeaza sa dea acum socoteala in fata magistratilor de la Judecatoria Craiova.


Prejudiciu


In urma efectuarii expertizei contabile, s-a stabilit ca presedinta Manuela Bica a delapidat suma de 1,377 miliarde de lei vechi. Daca va fi gasita vinovata de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, inculpata risca pâna la 15 ani de puscarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS