11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetea de piratare anihilata

Retea de piratare anihilata

O retea de piratare a programelor de calculator (printre care si noul program Windows Vista) si a filmelor artistice, care aproviziona piata neagra de desfacere din sud-vestul României, a fost anihilata de politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al IJPF Mehedinti si DPF Timisoara impreuna cu lucratori ai Garzii Financiare Mehedinti, sub supravegherea unui procuror din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti.


Silviu T., Sorin C. si Titu G., cu vârste cuprinse intre 23 si 46 de ani, din municipiul Timisoara, aveau ca „indeletnicire“ inscriptionarea DVD-urilor cu programe de calculator si filme artistice piratate, in scopul comercializarii acestora in pietele din municipiile Turnu Severin si Orsova. In urma desfasurarii unor actiuni informativ-operative ce s-au derulat timp de aproximativ o luna, politistii de frontiera au stabilit ca acestia isi desfasurau activitatile infractionale atât in Timisoara, la sediul centrului de inchirieri al carui proprietar era Silviu T., cât si in municipiile Turnu Severin si Orsova.


Dupa inscriptionarea si ambalarea DVD-urilor in colete, pachetele erau duse la Gara de Nord din municipiul Timisoara unde contra unei sume de bani erau predate mecanicului de pe locomotiva trenului cu destinatia Orsova. Pentru a stopa activitatea infractionala a celor in cauza, politistii de frontiera severineni au organizat marti seara, la intrare in localitatea Gura Vaii, o actiune de supraveghere si prindere in flagrant a celor trei. In urma acestei operatiuni a fost retinut Silviu T., de 23 de ani, din municipiul Timisoara, care incerca sa vânda unui politist sub acoperire, in parcarea motelului Continental din localitatea Gura Vaii, 2.000 de DVD-uri contra sumei de 20.000 de lei. Verificate de catre politistii de frontiera, s-a constatat ca acestea nu erau marcate cu elementele de securizare tip holograma.


Miercuri dimineata, in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Judetean Mehedinti, politistii de frontiera impreuna cu lucratori ai Garzii Financiare Mehedinti s-au deplasat in municipiul Timisoara, unde au efectuat perchezitii la sediul centrului de inregistrari apartinând lui Silviu T., cât si la domiciliul acestuia. In cele doua locatii au fost gasite 4.500 de DVD-uri care nu prezentau marcaje de securizare tip holograma sau alte elemente de siguranta, doua calculatoare performante, un scanner si o imprimanta, toate fiind folosite in activitatea de piratare. Totodata, s-a efectuat un control de specialitate la societatea comerciala administrata de Silviu T., constatându-se ca din anul 2004 acesta nu mai tinea nici o evidenta contabila.


Cei trei sunt cercetati sub aspectul savârsirii infractiunilor de realizare, detinere, oferire si distribuire in scopul comercializarii de marfuri pirat, evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savârsirii de infractiuni. Silviu T. este inculpat in alte trei dosare penale, fiind cercetat de politistii timisoreni pentru piratarea de programe de calculator si alte opere audiovizuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS