21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Afacerea RIPSTOP

Doi generali, un colonel si un maior care au detinut functii de conducere in MApN au fost acuzati de trucarea unei licitatii prin care statul român a fost prejudiciat cu aproape trei milioane de euro.


Patru fosti inalti functionari din Ministerul Apararii Nationale (MApN) au fost trimisi ieri in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Generalul-maior (in rezerva) Marin Maciuca, fost comandant al Comandamentului Logistic Intrunit al MApN, generalul de brigada (in rezerva) Adrian Tilinca, fost loctiitor al comandantului in cadrul aceleiasi structuri, colonelul (in rezerva) Ioan Marcu, fost sef al Sectiei Achizitii si contabil-sef in cadrul aceleiasi structuri, si maiorul Mariana Busca, fost sef Birou Marketing la aceeasi structura, sunt acuzati de savârsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. In plus, generalul Maciuca a fost pus sub acuzare si pentru infractiunea de angajare a unor cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate.


Uniforme proiectate pe gustul câstigatorului


Pe baza probelor de la dosar, procurorii DNA au stabilit ca, in perioada iunie – septembrie 2003, cu ocazia achizitiei publice de tesatura tip RIPSTOP, necesara pentru confectionarea uniformelor militare, cei patru inculpati au viciat procedura licitatiei in scopul de a favoriza una dintre firmele participante. Astfel, in urma licitatiei initial pierdute de firma germana Texplorer Gmbh Nettetal, s-a decis organizarea unei noi licitatii in vederea careia col. Marcu si mr. Busca, din ordinul celor doi generali, au modificat documentatia, inserând prevederi in defavoarea unitatii militare, si anume: s-a modificat criteriul de cel mai scazut pret in oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic; s-a prevazut, contrar dispozitiilor legale, posibilitatea actualizarii pretului la contracte cu derulare pe o perioada de pâna la trei luni si s-a prevazut posibilitatea diminuarii cantitatilor contractate. De asemenea, s-a modificat specificatia tehnica in caietul de sarcini, fara nici o justificare, referitoare la caracteristicile materialului si reflexia in infrarosu. Noile valori impuse de inculpati au favorizat firma germana Texplorer Gmbh Nettetal, a carei oferta era cunoscuta de la prima licitatie.


Firma germana cu documente… turcesti


Potrivit anchetatorilor, la noua licitatie s-a acceptat ilegal oferta firmei germane care, conform documentatiei, trebuia descalificata pentru ca nu indeplinea cerinta minima a unei cifre medii de afaceri anuale, iar documentele prezentate la licitatie apartineau de fapt unei firme turcesti. In plus, o parte din aceste documente au ajuns la Comandamentul Logistic Intrunit al Ministerului Apararii (beneficiarul contractului) fara respectarea procedurii de confidentialitate, fiind trimise pe adresa unei persoane particulare din România. Mai mult, firma germana a prezentat buletine de analiza pentru reflexia in infrarosu de la laboratoare proprii neautorizate. Celelalte doua firme participante la licitatie – Carrington Career & Work Wear si Utexbel – desi aveau propuneri financiare mai bune, au fost descalificate pe motiv ca nu au respectat specificatia tehnica referitoare la reflexia in infrarosu.


Contract pe 665 km de stofa


In cursul cercetarilor s-a refacut punctajul licitatiei si s-a constatat ca, daca s-ar fi facut corect, licitatia ar fi fost câstigata de Carrington Career & Work Wear a carei oferta era cu 85.448.077.500 de lei vechi (2.269.597 de euro) mai redusa decât oferta firmei Texplorer Gmbh Nettetal. Aceasta suma reprezinta prejudiciul adus Ministerului Apararii.


In septembrie 2003, Comandamentul Logistic Intrunit al Ministerului Apararii a incheiat contractul cu firma Texplorer Gmbh Nettetal in care se prevedea cumpararea a 665.000 de metri liniari de tesatura RIPSTOP in valoare de 380.558.830.137 de lei vechi (aproximativ 9,5 milioane de euro). Pe perioada derularii contractului, inculpatii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare si de a actualiza pretul, fapt ce a condus la diminuarea cantitatii de tesaturi contractate initial cu peste 50.000 de metri liniari, in valoare de 28.719.454.432 de lei vechi (697.141 de euro). Aceasta suma reprezinta prejudiciul adus Ministerului Apararii.


Totalul prejudiciului este de aproape trei milioane de euro, suma cu care Ministerul Apararii se constituie parte civila in cauza. Ulterior, firma germana a fost favorizata si prin incheierea altor contracte ca urmare a negocierii cu o singura sursa, motivându-se necesitatea aprovizionarii cu acelasi tip de material. Dosarul urmeaza sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Generalul saracit


Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor tuturor celor patru inculpati in vederea recuperarii prejudiciului. Inaintea inceperii urmaririi penale, gen. Marin Maciuca si-a instrainat bunurile, astfel ca nu s-a reusit aplicarea sechestrului decât pe un autoturism Aro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS