16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimar urmarit penal pentru neretrocedarea unui teren

Primar urmarit penal pentru neretrocedarea unui teren

Dupa ce a primit, cu chiu, cu vai, zece hectare de teren care i se cuveneau pe raza comunei Cioroiasi, un craiovean s-a trezit sters din catastife de primarul Vergil Dascalu. Edilul are o explicatie de adormit copiii: proprietarul nu s-a gasit in anexa potrivita.


Edilul-sef al comunei Cioroiasi, Vergil Dascalu, a taiat ca-n brânza in drepturile unui proprietar de teren agricol. Ionicu Nesa a primit in 2001 cele zece hectare de pamânt care i se cuveneau in extravilan, dar s-a trezit, doi ani mai târziu, ca a fost ras din registre de primarul Vergil Dascalu. Dupa ce obtinuse terenul prin judecata, pentru ca Primaria Cioroiasi refuzase sa-i reconstituie dreptul de proprietate, Nesa avea sa afle intâmplator ca si-a pierdut bunul. „In 2003 am mers la Agricola Bailesti, cu care incheiasem contract de arenda pentru cele zece hectare. Acolo mi s-a spus ca nu mai am nimic pe domeniul lor, fiindca asa a decis primarul din Cioroiasi“, a spus Nesa. Intr-adevar, la Agricola Bailesti este datat in februarie 2002 contractul de arenda intre Ionicu Nesa, in calitate de proprietar, si SC Agricola Bailesti SA, in calitate de arendas, pentru exploatarea a zece hectare, de care Nesa beneficia conform Legii nr. 1 din 2000, dupa cum reiese din adresa 808 din 2001 a Primariei Cioroiasi si din anexa 29, validata, a aceleiasi institutii. Fara nici o vorba, primarul Vergil Dascalu a trimis Prefecturii Dolj actele pentru emiterea titlurilor de proprietate dupa cum croise el apele, astfel ca la Nesa a ajuns un titlu – 1.306, din 5 mai 2004 – in care cele zece hectare nu se regasesc. Consternat, Nesa a luat din nou calea instantelor, de aceasta data formulând plângere penala pentru abuz impotriva primarului Dascalu. Conform unei rezolutii din septembrie 2006 a Parchetului de pe lânga Judecatoria Bailesti, Vergil Dascalu este urmarit penal, iar dosarul se afla in lucru la Politia Bailesti.


Legea, prost finalizata


Primarul din Cioroiasi, Vergil Dascalu, se apara spunând ca el a incercat sa-l puna pe om in posesie, dar nu s-a putut. „Când m-am dus la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara – n.r.), cei de acolo mi-au zis ca pentru Ionicu Nesa nu se poate elibera titlu de proprietate pentru cele zece hectare, fiindca nu se afla in anexele 32-36. Credeti ca eu n-as fi vrut sau ca-mi face placere sa ma duc acum pe la instante?“, a spus Dascalu.


Acesta nu a putut preciza cui i-a revenit totusi acel teren si nici de ce nu a facut un simplu transfer intre anexe. Potrivit directorului Directiei legalitatea actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, primarul din Cioroiasi nu a finalizat corect Legea nr. 1 din 2000. „Este adevarat ca fiecare anexa are regimul sau, de care se tine cont la emiterea titlurilor, dar asta nu-l absolva pe primarul care nu face transferul unei pozitii, mai ales când titularul acelei pozitii a fost pus in posesie“, a declarat Eugen Marinescu.


Ionicu Nesa a cerut sa i se atribuie terenul si in baza Legii nr. 247 din 2005, insa primarul Dascalu a inchis de mult taraba, transmitând Prefecturii Dolj ca nu mai are rezerve de pamânt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS