16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel, greu de debarcat

Dinel, greu de debarcat

CNVM ameninta conducerea SIF Oltenia cu instanta daca nu va convoca AGA pentru un vot de blam sau de sustinere pentru Dinel Staicu, trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul BIR. Dinel a fost numit presedinte de CA, nu de AGA. Presedintele SIF Oltenia are o mare influenta in rândul actionarilor.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis recent sa se implice in problemele de imagine ale SIF Oltenia, supunând votului actionarilor oportunitatea mentinerii lui Dinel Staicu in fruntea societatii, in conditiile in care acesta este trimis in judecata in dosarul BIR.


Prin Ordonanta nr. 128, emisa pe 7 februarie 2007, CNVM obliga conducerea SIF Oltenia ca in termen de 60 de zile de la emiterea actului sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru ca aceasta sa adopte o hotarâre privind oportunitatea mentinerii lui Dinel Staicu in functia de presedinte al societatii de investitii financiare. CNVM ameninta ca, in caz contrar, se va adresa instantei pentru convocarea AGA. Potrivit Legii nr. 297/2004, privind piata de capital (art. 2, alin. 5, litera c), CNVM poate cere tribunalului competent sa dispuna convocarea AGA in cazul in care nu sunt respectate solicitarile. Potrivit aceluiasi articol (alin. 5, litera b), CNVM are autoritatea sa solicite Consiliului de Administratie (CA) al unei societati de investitii financiare intrunirea membrilor acestuia sau, dupa caz, a AGA, stabilind problemele ce trebuie inscrise pe ordinea de zi. Florian Teodor Buzatu, membru in CA, spune ca forul de conducere al SIF Oltenia va introduce pe ordinea de zi a AGA problema mentionata.


„Nu o sa asteptam ca CNVM sa ceara instantei convocarea AGA pentru aceasta problema. Am ajunge la acelasi rezultat. Oricum, in luna aprilie aveam programata AGA, asa ca vom include si alte probleme pe ordinea de zi. Nu stiu de ce CNVM a solicitat convocarea AGA pentru aceasta problema. Presedintele a fost ales de CA“, a afirmat Teodor Buzatu.


In opinia lui Buzatu, CNVM a apelat la aceasta masura având in vedere ca trei din cei sapte membri in CA nu sunt validati de AGA.


Staicu are influenta in AGA


Pentru introducerea pe ordinea de zi a punctului referitor la inlocuirea presedintelui este nevoie de votul a patru dintre cei sase actuali membri ai CA (exceptându-l pe Staicu, care nu ar avea drept de vot, fiind in cauza). Ordinea de zi ar trebui votata de actionari in sedinta AGA din luna aprilie. Dinel Staicu ar putea ramâne totusi in functia de presedinte-director general al SIF Oltenia chiar si dupa intrunirea actionarilor, care ar putea considera ca inlocuirea sa „nu este oportuna“. „Daca AGA hotataste, CNVM nu are ce sa faca. Inseamna ca este sustinut de actionari. CNVM l-a mai avizat o data, când era cercetat in acest dosar“, este de parere Leonard Sonei, reprezentantul unei societati de servicii de investitii financiare. In rândul actionarilor, se stie ca Dinel are o mare influenta.


Potrivit unor informatii neoficiale, actiunile aflate in sfera de influenta a lui Staicu ar fi de circa 25 de milioane (4,31% din capitalul social), cu o valoare actuala de peste 55 de milioane de dolari. Unul dintre scenarii ar fi ca Staicu sa hotarasca prin votul concertat sa ramâna in fruntea SIF Oltenia. Cu toate ca votul este restrictionat de lege in limita unei detineri concertate de 1%, este greu de crezut ca actiunile concertate ale lui Dinel sa fie dovedite, atâta timp cât pâna acum acest lucru a ramas doar o prevedere legala pe hârtie. Se stie ca, de obicei, la AGA participa de obicei cei mai importanti actionari. Unul dintre ei este Catalin Chelu, insa si acesta ar trebui sa voteze concertat pentru debarcarea lui Staicu. Apoi, venirea lui Staicu la conducerea SIF a fost decisa de CA, se pare cu complicitatea oamenilor lui Chelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS