17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConfortul slabeste siguranta

Confortul slabeste siguranta

Modificarile in apartamente au devenit o moda in Banie, tot mai multi proprietari dorind sa-si faca locuinta mai confortabila. Oamenii uita insa ca actiunile lor ar putea avea repercusiuni si asupra vecinilor.


Ignorând legea si bunul- simt, dar punând in pericol si vietile celor din jurul lor, sute de craioveni fac anual modificari in structura de rezistenta a apartamentului pe care il detin. Satui sa se inghesuie in camere de câtiva metri patrati, oamenii uita de siguranta lor si a vecinilor si incep sa demoleze peretii de la debarale sau holuri. Fenomenul a luat amploare in ultimii ani, iar autoritatile locale recunosc ca zilnic sunt asaltate de zeci de cereri care dau in vileag acest gen de ilegalitati. Chiar daca o parte din cazuri ajung pe mâna specialistilor in constructii, cei mai multi craioveni scapa insa basma curata, actiunile lor nefiind aduse la cunostinta organelor legii.


„Cei mai multi nu respecta legea, asta e clar, si putem observa amplificarea fenomenului din numarul tot mai mare de sanctiuni date de functionari. Din pacate, singurul mod in care ii putem depista pe ilegalisti sunt reclamatiile vecinilor. Specialistii de la Disciplina in Constructii sunt putini si nu pot sa mearga din bloc in bloc sa verifice fiecare locuinta“, a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Edilul le-a recomandat craiovenilor sa ii aduca la cunostinta orice fapta de acest gen pentru a evita, in acest mod, degradarea blocului in care locuiesc sau, in cel mai grav caz, prabusirea peretilor.


Pedeapsa penala pentru darâmarea peretilor de rezistenta


Potrivit Legii nr. 50/1991, orice lucrari de demolare partiala sau totala se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare obtinute de la autoritatile locale. In cazul in care dispozitia nu este respectata, vinovatii pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 10.000 de lei, in functie de gravitatea modificarilor. Daca interventiile afecteaza structura de rezistenta a blocului fapta poate fi clasata ca fiind penala, urmând sa fie sesizate Parchetele pentru a dispune masurile necesare.


Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii din Primaria Craiova, a declarat ca in ultimul timp au fost date destul de multe amenzi. „De obicei, pe cei pe care i-am gasit ca au distrus peretii pentru a mari camerele i-am sanctionat dupa care le-am dat un anumit termen pentru a intra in legalitate, adica sa obtina autorizatiile necesare“, a spus Daici.


Daca in urma verificarilor se constata ca imobilul este expus unui risc ridicat, functionarii administratiei locale pot dispune chiar reamplasarea peretilor darâmati.


Birocratia, bat-o vina


Proprietarii care doresc camere mai spatioase trebuie sa respecte normele legislative si sa obtina avizele necesare. Cei mai multi, aflând câte acte trebuie sa depuna si câte demersuri trebuie sa faca pentru a razbate birocratia, se razgândesc.


Mai intâi trebuie sa obtina parerea unui arhitect care va decide daca modificarile vor afecta sau nu structura de rezistenta a blocului. In urmatoarea etapa este nevoie de acordul vecinilor. Pentru a depune actele la primarie sunt necesare cadastrul si un proiect tehnic, dar si dosarul cerut de administratie pentru astfel de interventii.


Potrivit sefului Serviciului Disciplina in Constructii, actele necesare sunt aceleasi ca in cazul autorizatiei de constructie, printre care se numara actul de proprietate, fisa tehnica, borderou cu paginatie, certificatul de urbanism sau program de control al executiei lucrarilor vizat de Inspectoratul in Constructii Dolj. Precizam ca lista cu toate actele necesare se gaseste la Biroul Unic din cadrul Primariei Craiova, unde se si depun.


Un rol important il detine insa Inspectoratul in Constructii Dolj, fara acordul caruia primaria refuza emiterea autorizatiei. „Proiectantul pe care il contracteaza proprietarul vine la noi cu planul, iar daca inspectorii considera ca modificarea nu poate fi facuta, dosarul nu trece“, a precizat Gheorghe Enescu, seful inspectoratului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS