3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtestul postasilor intârzie pensiile

Protestul postasilor intârzie pensiile

Incepând cu 9 februarie, angajatii Companiei Nationale Posta Româna (CNPR) vor declansa o serie de actiuni de protest fata de mentinerea societatii pe lista celor 50 de unitati monitorizate de FMI. Postasii nu vor mai face distributia decât in limitele prevazute de regulament, asa incât se estimeaza ca vor fi intârzieri de câteva zile pentru circa 30% dintre beneficiarii serviciilor postale. Pensiile, indemnizatiile pentru copii, drepturile pentru persoanele cu handicap si pentru veteranii de razboi nu vor mai ajunge la timp, asa cum s-a intâmplat pâna acum. Sindicalistii sustin ca sunt nevoiti sa ia aceste masuri, pentru ca monitorizarea FMI nu le permite sa-si negocieze liber salariile. „Salariul mediu din Posta Româna este cu 350 de lei mai mic decât salariul mediu pe economie. 10.000 de salariati sunt la limita salariului minim pe economie, iar pentru 17.000 de salariati veniturile nu ajung nici pentru plata intretinerii si a energiei electrice pentru un apartament cu doua camere“, a spus Nichi Motoi, liderul sindicalistilor doljeni.


In prezent, Posta Româna are un deficit de 3.000 de salariati, ceea ce face ca actualii angajati sa faca ore suplimentare si sa care o corespondenta dubla fata de normal. „Vom respecta normele, adica un postas barbat nu va pleca la drum cu o geanta care cântareste mai mult de 15 kilograme, iar o femeie – cu una care are mai mult de 12 kilograme. Vom respecta si traseele, astfel incât distributia va fi intârziata“, a mai spus Nichi Motoi.


Beneficiarii serviciilor postale privesc cu ingrijorare protestele sindicalistilor. „Ii inteleg pe oameni, dar nu sunt de acord cu actiunea lor, pentru ca pe mine ma afecteaza in mod direct. Cum ii poti explica unui copil ca mami nu are bani de mâncare pentru ca postasul e in greva?“, a spus Emilia Stanescu, o tânara mama. „Si asa nu am pensie mare. Daca mai intârzie si aia, nu stiu de unde o sa fac rost de bani. Poate se gasesc si alte metode de protest, nu este obligatoriu sa ne intârzie noua pensiile“, a afirmat, la rândul sau, Stefan Popescu, un pensionar ingrozit la gândul ca banii i-ar putea sosi cu intârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS