11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Parcul RSR, in aer

Cele doua mostenitoare „fabricate“ ale averii Viisorenilor, Yvonette Rudeanu si Gabriela Cealic, il lasa pe Dinel Staicu fara parcul RSR din Podari construit pe malul Jiului. Batrânele au primit in 2004 prin retrocedare 4,6 hectare de padure, suprafata care se suprapune cu o parte din terenul pe care este construit muzeul comunismului.


Omul de afaceri Dinel Staicu ar putea ramâne fara muzeul din Podari tocmai din cauza retrocedarilor care i-au adus atâtea beneficii in ultimii ani. Desi a obtinut autorizatie de construire in 2001 pentru a ridica parcul de distractii RSR, pe o suprafata de 4,58 hectare, acesta are probleme acum cu cele doua batrâne.


Statul si-a pierdut padurea pe drum


Yvonette Rudeanu si Gabriela Cealic au primit zece hectare de padure in 2004 de la Comisia Locala Podari, din care au facut parte primarul Constantin Gheorghita si reprezentantii Ocolului Silvic Craiova, dupa ce Comisia Judeteana le-a validat cererile de retrocedare potrivit Legii nr.1/2000. Din aceasta, 4,6 hectare se afla pe locul unde si-a construit Dinel parcul RSR, mai precis in tarlaua 20, 20/3, parcelele 286, 296/6 si 296/9. De aici au inceput problemele. Dupa ce si-au primit padurea, cele doua batrâne au cerut Oficiului de Cadastru sa le dea si titlul de proprietate, insa au fost refuzate, deoarece pe suprafata respectiva figura proprietar Ocolul Silvic Craiova. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, pe cele 4,6 hectare Dinel Staicu isi intabulase dreptul de proprietate in urma cu câtiva ani prin Fundatia Pater Comunitatis Romaniae, cea pe numele careia s-a emis si autorizatia de construire a parcului RSR. Dinel cumparase terenul in 2000 de la alta societate de a sa, BDJ SA, care la rândul ei il preluase de la SC Frigorifer SA in 1999, firme aflate de mult in faliment. Ce nu stiuse Staicu inainte de a-si intabula terenurile este faptul ca SC Frigorifer SA vânduse un teren care nu ii apartinea. Confuzia a aparut dupa ce Abatorul Podari a cerut Ocolului Silvic Craiova, proprietarul terenului in 1973, scoaterea temporara din circuitul silvic a 3,98 ha de padure, teren pozitionat pe actualul amplasament al parcului RSR. Dupa ce Ocolul Silvic i-a predat padurea, Abatorul a uitat sa i-o dea inapoi. In 1999, atunci când a obtinut Abatorul de la stat, Dinel s-a facut stapân si pe padure, desi aceasta apartinea Ocolului Silvic, greseala preluata si de Ministerul Industriei si Comertului care i-a emis lui Staicu certificatul de atestare a dreptului de proprietate. Incurcatura nu ar fi fost descoperita daca Ocolul Silvic Craiova si Primaria Podari nu le-ar fi pus in posesie pe cele doua batrâne peste parcul RSR.


Trei proprietari pe un singur teren


Vazând ca nu obtine titlul de proprietate, Rudeanu a cerut lamuriri Directiei Silvice Craiova ai carei reprezentanti participasera la punerea in posesie din 2004. Desi vazusera la fata locului ca 4,6 hectare se suprapuneau cu cele detinute de fundatia lui Dinel, acestia au solicitat precizari de la Oficiul de Cadastru in august 2006. O luna mai târziu, Oficiul le-a facut o surpriza, spunându-le ca 3,87 ha din cele 4,6 pe care le retrocedasera lui Rudeanu si Cealic figureaza in evidentele cadastrale având ca posesor Ocolul Silvic Craiova.


La sfârsitul anului trecut, pe terenul de sub parcul RSR figurau in diferite documente de la mai multe institutii trei proprietari: Fundatia Pater Comunitatis Romaniae, Yvonette Rudeanu impreuna cu Gabriela Cealic si Ocolul Silvic Craiova. Institutiile implicate in procesul retrocedarii terenurilor au variante diferite despre situatia creata.


Primarul din Podari, Constantin Gheorghita, spune ca, desi a participat la punerea in posesie a lui Rudeanu si Cealic, nu si-a dat seama ca padurea se suprapune cu parcul RSR. „Nu eu le-am pus in posesie, ci Ocolul Silvic. Nu mi-am dat seama ca padurea se suprapune cu parcul RSR deoarece nu ma pricep la padure“, s-a disculpat Gheorghita.


Directorul Directiei Silvice, Daniel Drignei, il contrazice pe primar: „Nu eu fac punerile in posesie, ci Comisia Locala“. Acesta a mai spus ca padurea nu a fost predata pe baza de proces-verbal Consiliului Local Podari deoarece asa se procedeaza la Legea nr. 1/2000.


Juristii prefecturii au alta parere. „Padurea trebuia predata Comisiei Locale Podari pe baza de proces-verbal. In felul acesta, Ocolul Silvic nu mai figura cu padure dupa punerea in posesie, iar lucrurile nu ar fi fost atât de incurcate“, a declarat Marian Mirea, jurist in cadrul Prefecturii Dolj. Singura solutie pentru a lamuri cine este adevaratul proprietar al terenului de lânga fostul Abator ar fi ca institutiile responsabile sa discute cu cartile si hartile pe masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS