17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJungla Baniei, la taiere

Jungla Baniei, la taiere

Craiovenii din cartierul Valea Rosie stau de doua zile pe cap cu trupele trimise de municipalitate sa elimine constructiile ilegale, de la uscatoarele de rufe pâna la garaje, si vegetatia neingrijita care blocheaza accesul intre blocuri.


In cartierul craiovean Valea Rosie a fost declansata sâmbata cea mai mare actiune de demolare si de curatare la care s-a angajat vreodata primaria. Nici una dintre tintele municipalitatii, de la vegetatia neingrijita care a luat locul aleilor si parcarilor, pâna la gardurile metalice si chiar uscatoarele de rufe din zona atacata sâmbata, nu a scapat de taietoarele echipelor primariei. Au fost mobilizati sâmbata 30 de salariati ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ de Stat si ai Serviciului Public de Salubritate. Demolarile au inceput dupa ce inspectorii publici au inventariat 58 de garaje ridicate fara autorizatie si numeroase cotete, garduri, soproane, bolte, uscatoare. Potrivit oficialilor din Banie, raidul vizeaza intreg cartierul, 50 de angajati ai serviciilor subordonate administratiei fiind dislocati zilnic in cartier pâna când zona va arata luna. Jocul are o singura regula: ce nu-si ia omul cu mâna lui este urcat in camioane si dus la valorificare, la distrugere ori la rampa de gunoi, dupa caz. Campania are ca punct de plecare intâlnirea locuitorilor din Valea Rosie cu autoritatile, organizata de Gazeta de Sud pe 23 ianuarie, in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“. Atunci, reprezentantii Primariei Craiova, in frunte cu primarul Antonie Solomon, au recunoscut ca Valea Rosie este cel mai neingrijit cartier.


Cartierul sobolanilor


Batalia cu jungla a inceput in vecinatatea complexului Dacia, la blocurile Asociatiei de proprietari nr. 1 Valea Rosie, unde volumul mediu de sârme si fiare saltate de oamenii primariei a fost de un camion la un bloc, insa fara a lua in calcul garajele. De altfel, multi dintre proprietarii de garaje trebaluiau inca de sâmbata dimineata, speriati ca sutele de kilograme de tabla si fier, pe alocuri tone, le vor fi confiscate de primarie. Potrivit sefului Corpului de control al gospodaririi comunale, Dan Dobrescu, zeci de craioveni au iesit la curatenie din proprie initiativa. „Probabil ca multi se tem, si pe buna dreptate, ca-si vor pierde materialele in care au investit. Cred ca n-am mai vazut pâna acum atâta lume la dereticat pe domeniul asociatiilor“, a spus Dobrescu. Presedintele Asociatiei nr. 1, Gheorghe Ristea, apreciaza ca actiunea Primariei Craiova este binevenita. „Noi oricum faceam curatenie pe spatiile verzi, dar nu ne puteam intelege cu proprietarii acelor constructii. Speram sa scapam de dezordinea de aici“, a spus Ristea. El se teme acum ca sobolanii, care-si facusera galerii pe sub garaje, se vor muta la subsolul blocurilor. „Garajele erau pline de sobolani, care au dat iama prin cartier dupa ce oamenii au inceput sa-si demonteze constructiile. Cred ca acum o sa ne luptam cu ei prin beciuri“, a afirmat Ristea.


Rablele, inventariate


Presedintele Asociatiei nr. 1 Valea Rosie, Gheorghe Ristea, mai are insa semne de indoiala: „Nu stiu ce se intâmpla cu rablele din parcari si de pe spatiile verzi, ca nu ne ajuta nimeni sa scapam de ele. Avem autobuze si camioane pe butuci“. Potrivit directorului Directiei tehnice a primariei, Adriana Motocu, autovehiculele presupus abandonate pe domeniul public in Valea Rosie au fost deja luate in evidenta. „Cei mai multi proprietari au fost identificati si urmeaza sa fie somati. Daca nu-si muta masinile, acestea vor fi ridicate de primarie“, a declarat Adriana Motocu.


Urmeaza sanctiunile


O data campania de curatare terminata, inspectorii primariei se vor pune pe amenzi. „Este atributia asociatiilor sa-si scoata la lumina domeniile. Acum o facem pe bani de la buget, dar, de aici inainte, daca locatarii si sefii asociatiilor nu respecta regulile de gospodarire, vor fi aspru pedepsiti“, a spus Dan Dobrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS