14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Se scumpesc tarabele

Majorarile cu 30%, anuntate din aceasta luna de Administratia Pietelor si Târgurilor, au atras zeci de nemultumiri din partea comerciantilor. Scumpirea, sustin acestia, este cea mai mare din ultimii zece ani.


Comerciantii din pietele din Banie sunt pe picior de razboi dupa ce au fost anuntati ca, din februarie, chiriile la tarabele pe care le ocupa au fost majorate, cu acceptul Consiliului Local (CL). Vestea ca va trebui sa cotizeze cu sume mai mari cu 30% catre Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor (SAPT) ajunsese ieri, in toate pietele din oras, vânzatorii aratându-se profund nemultumiti.


„Maririle astea o sa aiba repercusiuni tot asupra noastra. Eu lucrez la patron si mai mult ca sigur o sa ma puna sa am mai multa vânzare daca vreau sa-mi dea salariu. Asa isi scoate si el banii in plus pe care trebuie sa-i dea la chirie, iar cresterea nu o sa ii mai afecteze lui veniturile“, a precizat Mircea Marinica, vânzator in Piata Centrala.


Comerciantii considera chiriile prea mari


Chiar daca cei afectati erau de parere ca ar trebui facute presiuni pentru ca majorarile sa fie diminuate, o parte dintre ei au incercat sa le aduca aminte colegilor de breasla ca o hotarâre a CL nu poate fi schimbata asa de usor. Pentru a justifica supararea, comerciantii le aminteau mai – marilor urbei ca preturile mai mari ar trebui sa atraga imbunatatirea conditiilor din piete, care sa reflecte intr-un fel unde se duc banii lor.


„Daca tot ne cer chirie mai mare sa ne amenajeze si noua aici conditii decente. Stam in frig mai mult de opt ore pe zi si inghetam aici, iar ei vor mai multi bani? Pentru ce? Daca macar ne-ar inchide si noua piata, situatia s-ar schimba si n-am mai fi la fel de nemultumiti. Dar ei stiu doar sa ne ceara bani“, a adaugat un comerciant din piata din Brazda lui Novac.


In urma modificarilor aprobate de CL, la propunerea Administratiei Pietelor si Târgurilor, tarifele la chirie in Piata Centrala si Piata Veche, pentru produsele alimentare, la fiecare metru patrat/ luna ajung la 28 de lei, in celelalte piete fiind de 15 lei. Chiria pentru patronii spatiilor provizorii, cu profil de alimentatie publica, din piete, variaza intre 30 de lei si 15 lei. Si pentru depozitarea marfurilor tarifele percepute ajung la 6 lei mp/luna. In schimb, comerciantii de produse nealimentare vor plati o chirie intre 25 de lei si 15 lei.


Au crescut si taxele


Directorul Serviciului de Administratie a Pietelor si Târgurilor Gheorghe Calinoiu, a recunoscut ca este cea mai mare crestere din ultimii ani, insa chiriile sunt in continuare foarte mici.


„Chiriile au crescut cu 30%, insa sunt destul de mici daca e sa tinem cont de cele percepute, in acest an, in Craiova. Desi au fost inregistrate cresteri n-am ajuns inca la pretul care ar trebui practicat in prezent. Nu stiu de ce se plâng comerciantii pentru ca in fond platesc destul de putin pentru comertul pe domeniul public“, a declarat Gheorghe Calinoiu.


Majorari au fost inregistrate si la capitolul taxe. La Piata Centrala, la vânzarea pe mese, in prezent, tariful a ajuns, pentru metrul patrat pe zi, la 6,5 lei, Piata Craiovita – 5,5 lei, iar in celelalte piete la 4,5 lei. In schimb, producatorii agricoli vor plati in Piata Centrala – 4,5 lei, Piata Craiovita – 4 lei si in celelalte piete 3,5 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS