10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

S-au sfintit viile!

In fiecare an, de 1 februarie, toata suflarea Segarcei se primeneste de sarbatoare. E si firesc, din moment ce ziua cu pricina – asteptata tot anul – se lasa cu rugaciuni, cântece si dansuri populare si ospat pe cinste. Este Sarbatoarea Trifonului, aceea in care se sfintesc via si vinul, pentru ca anul ce abia a inceput sa fie bogat in roade si licoare.


Si ieri segarcenii au facut ce stiu ei mai bine: sa petreaca. Care pe jos, care calare, cu bidiviii impodobiti cu funde colorate, s-au strâns cu totii in mijlocul câmpului – in jurul orei 11.00, ca sa apuce chiar si Petre Petrescu (consilier judetean) si Ion Calin (presedintele PSD Dolj) sa ajunga. In cadelnite si rugaciuni, soborul de preoti a sfintit pamântul si via, pentru inlaturarea vatamatorilor si pentru rodnicie. Au mers cu mic cu mare apoi in fata primariei, unde localnicii s-au incalzit pe muzica Ansamblului „Maria Tanase“ si a tarafului de la Bâzdâna. Spre amiaza, cei mai de seama cetateni, in frunte cu primarul si invitatii, au mers la cantina Scolii Speciale, sa cinsteasca olteneste Trifonul: cu vinisor de toamna si bucate alese.


„Botezul Viilor sau Trifonul este cel mai cunoscut obicei care se practica la Segarcea, de zeci de generatii. El este menit sa inlature daunatorii si sa asigure cultivatorilor un an rodnic.Traditia s-a pastrat doar in aceasta zona a Olteniei, probabil si pentru ca aici erau majoritatea podgoriilor coroanei regale. Asa cum se obisnuieste de ani buni, masa ar fi trebuit tinuta tot in câmp, ca si botezul. Vântul si temperaturile scazute nu au permis insa acest lucru, asa ca mâncarurile s-au servit in cantina, la adapost“, a declarat primarul Nicolae Popa.


Dupa plecare oficialitatilor, segarcenii s-au retras la casele lor, unde petrecerile au continuat pâna spre miezul noptii.


Sfântul Trifon a oprit lacustele


In aceasta luna, in ziua intâi, se pomeneste sfântul mucenic Trifon si Inaintepraznuirea Intâmpinarii Domnului Dumnezeu si Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Sfântul Mucenic Trifon s-a nascut in Frigia, unul din districtele Asiei Mici, in satul Lampsacus. Inca din tinerete Domnul l-a invrednicit cu puterea izgonirii demonilor si a vindecarii diferitelor boli. Odata, mucenicul a salvat intreaga sa comunitate de la infometare, oprind cu puterea rugaciunii invazia lacustelor care devorau culturile si grânele oamenilor.


Sf. Trifon a devenit faimos o data cu izgonirea unui demon din fiica imparatului roman Gordian (238-244) si atunci când ii ajuta pe cei neputinciosi nu le cerea altceva decât credinta in Mântuitorul Iisus Hristos cu a Carui slava ii vindeca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS