10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal la Centrul de asistenta din Târgu Jiu

Scandal la Centrul de asistenta din Târgu Jiu

La Centrul pentru asistenta a persoanelor cu handicap neuropsihic Târgu Jiu a izbucnit un adevarat scandal, salariatii fiind revoltati ca nu exista un mijloc de transport care sa ii aduca la timp la serviciu, institutia fiind mutata recent de la Bâlteni.


Peste 50 de salariati ai Centrului de asistenta a persoanelor cu handicap neuropsihic Târgu Jiu au protestat ieri in cantina unitatii, fiind nemultumiti de conditiile de munca, dar si de faptul ca nu au un mijloc de transport la dispozitie pentru a ajunge la timp la serviciu. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o sedinta de lamurire a problemelor pe care le au membri de sindicat s-a transformat intr-o discutie aprinsa si amenintari la adresa conducerii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj, acuzata ca nu se implica in eliminarea deficientelor din institutia pe care o are in subordine. De când centrul de la Bâlteni si cei aproape 150 de asistati au fost mutati la Târgu Jiu, salariatii nu mai au cu ce sa ajunga la serviciu. Acestia sunt nevoiti sa vina la Târgu Jiu din localitati situate in sudul judetului Gorj, respectiv Sardanesti, Turceni sau chiar Bâlteni, parcurgând dus-intors peste 100 de kilometri.


Jumatate din salariu pentru transport


Cei peste 80 de salariati care fac naveta sunt suparati ca trebuie sa cheltuiasca aproape jumatate din salariu pentru a ajunge la locul de munca. In prezent, un angajat al centrului are o leafa cuprinsa intre 400 si 500 de lei, iar pe transport consuma intre 100 si 200 de lei lunar. „Cei care sunt internati aici ne stiu si de mama, si de tata. Sunt persoane cu nevoi speciale si cu handicap grav. Au nevoie de noi si starea noastra influenteaza si starea lor. Nu stiu daca este o solutie sa fie dati afara cei care intârzie la serviciu, pentru ca nu au cu ce sa ajunga la locul de munca. Noi am lucrat 15 ani la Bâlteni si nu avem nici o vina ca au transferat centrul la Târgu Jiu, la atâtia kilometri distanta. Trebuia sa se aiba in vedere si problema transportului pentru ca este o institutie a statului. Pe sectia mea sunt 48 de copii si trebuie sa fim mereu alaturi de ei. Nu avem nici vestiar, nici sala de mese. Trebuie sa se implice cineva sa ne ajute“, a spus Constanta Oprea, salariata a Centrului de la Târgu Jiu.


Ameninta cu noi proteste


Salariatii centrului asteapta gasirea unei solutii si ameninta prin vocea liderului de sindicat cu noi proteste la adresa administratiei si conducerii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj. Acestia solicita implicarea Institutiei Prefectului si consiliului judetean in rezolvarea problemei.


„Lumea nu poate sa plateasca atât de multi bani pentru transport, zilnic si atunci când s-a mutat centrul trebuia gasita o solutie care sa convina. Trebuie incheiat un contract cu o firma de transport, trebuie facut ceva, astfel incât salariatii sa nu mai fie amenintati ca vor fi dati afara, daca vor mai intârzia la serviciu. Pâna la urma nu este vina lor ca a fost mutat acest centru. Nu intelegem de ce nu intervine direct conducerea Directiei de Asistenta Sociala, de ce nu se implica prefectura si consiliul judetean. Noi suntem ai nimanui? Intelegem sa intensificam protestele pâna când cineva ne va auzi“, a precizat Cristian Aldescu, liderul Sindicatului „Ambulanta“ la care este afiliat si sindicatul din care fac parte cei 80 de salariati cu probleme.


Nu exista cadrul legal


Prezent la discutiile de la cantina centrului, directorul adjunct al Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj, Laurentiu Diaconescu, a declarat ca institutia nu poate incheia un contract cu o societate de transport public, intrucât nu exista cadrul legal: „Nu avem ce face legal, dar trebuie sa gasim o solutie. Conform legii, firmele specializate nu pot efectua transport public de persoane, decât daca au incheiate contracte cu agenti economici, unitati de invatamânt sau unitati militare, ori centrul nu se incadreaza la nici una din aceste categorii. Sigur ca sunt nemultumiti pentru ca se cheltuiesc multi bani din salariu pentru transport, dar au un loc de munca. Pe traseul Turceni – Târgu Jiu exista o firma care a câstigat licitatia pe ruta respectiva si cu care ar putea sa circule si salariatii navetisti. Ei sunt nemultumiti ca biletul costa patru lei si, acum ceva timp, nu stiu ce intelegere incheiase sindicatul cu un alt transportator la care plateau numai trei lei. Trebuie sa respectam legea. Dânsii trebuie sa faca un memoriu, sa il aduca la Directie, iar noi il vom inainta institutiilor competente: Autoritatea Rutiera, prefectura, consiliul judetean, sa vedem ce solutii pot fi identificate“, a precizat directorul adjunct al Directiei de Asistenta Sociala Gorj, Laurentiu Diaconescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS