17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegia Apa, amendata pentru neglijenta

Regia Apa, amendata pentru neglijenta

Agentia de Protectie a Mediului Dolj a comunicat furnizorului de apa al Craiovei ca-i suspenda autorizatia daca nu asaneaza niste balti de pe domeniul public. In câteva zile, craiovenii ar putea astfel ramâne fara apa potabila. In paralel, comisarii de mediu au inceput sa imparta amenzi.


Printr-o adresa semnata de directorul executiv Cristiana Toma, APM a anuntat Regia Autonoma Apa Craiova ca, daca nu asaneaza in zece zile domeniul public pe care se formeaza baltile din cartierul George Enescu si nu dirijeaza acele ape in canalul colector, nu-i va revizui regiei autorizatia de mediu. Conform legii, functionarea fara autorizatie este interzisa si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 la 60.000 de lei. Cum Regia Autonoma Apa nu are dreptul de a interveni pe domeniul public fara autorizatii, avize, proiecte si fonduri alocate din buget, este posibil ca mii de craioveni sa ramâna acum si fara apa potabila, dupa ce oxigenul li se imputineaza din pricina poluarii. Directorul general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, a declarat ca pentru incatusarea acelor puturi este nevoie de un nou proiect, de sute de milioane de lei aprobate in buget si de mult timp. „Ceea ce solicita Agentia de Mediu este o utopie. Acolo nu se poate lucra decât printr-o investitie autorizata. In definitiv, acele balti n-au legatura cu poluarea, fiindca nici nu miros, nici nu contin substante nocive peste concentratiile admise“, a spus Stamatoiu.


Cearta pe amenda


Ca mirosurile ies din canal, in parcul Cornitoiu, unde reteaua este neacoperita pe o portiune de câteva zeci de metri si nu provin de la balti, a constatat Garda de Mediu Dolj. Ca atare, comisarii de mediu au si aplicat ieri o amenda de 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi – n.r.) regiei, fiindca, in calitate de beneficiar, nu a luat masuri pentru acoperirea canalului si nu a monitorizat periodic emisiile din sistem, dupa cum a declarat ieri comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Marin Costache. „Este adevarat ca in acea zona canalul este descoperit si chiar noi am prelevat probe de apa pe care le-am transmis Garzii de Mediu. Insa vom contesta sanctiunea, fiindca terenul este proprietate privata si nu putem interveni fara acceptul proprietarului. In paralel, o sa deschidem o ancheta interna pentru a vedea daca, timp de cinci ani, de când a fost câstigat terenul de proprietari, regia a facut demersuri la primarie sau la agentiile de mediu pentru a putea totusi interveni la canalizare, iar daca nu, cine se face vinovat“, a spus directorul Regiei Apa.


Antonie Solomon, a declarat ca va convoca o sedinta astazi de urgenta pentru a cântari situatia. „Stiu de amenda pe care a primit-o Regia Apa, dar atât. Mâine (astazi – n.r.) ne intâlnim cu totii sa vedem ce se poate face“, a spus primarul.


CFR Marfa si CET II, anchetate


Comisarii Garzii de Mediu au acordat termen CFR Marfa SA Craiova pâna astazi sa-si prezinte un punct de vedere fata de existenta solutiilor poluatoare in canalul acesteia din cartierul Bariera Vâlcii. Potrivit comisarului-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache, depasirea concentratiei de substante extractibile in reteaua CFR Marfa a fost reconfirmata. „In acest caz nu exista dubii, numai ca ni s-a cerut o zi pasuire de catre CFR Marfa pentru a-si prezenta punctul de vedere. Noi am fost de acord, insa mâine (astazi – n.r) va fi aplicata sanctiunea fara intârziere“, a spus Costache. Marti si miercuri au mai fost verificate canalizarile altor sase societati, intre care si cea a Centralei Termice Simnic (CET II), in care s-au inregistrat depasiri ale concentratiilor maxime admise la mai multi agenti chimici. Potrivit comisarului-sef Costache, mâine se va lua o decizie si in privinta implicarii acestor societati in poluarea apelor uzate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS