22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBasescu cere pedepsirea acordarii ilegale de credite

Basescu cere pedepsirea acordarii ilegale de credite

Sunt vizate si cele garantate de fonduri publice. Parlamentul va reexamina proiectul de modificare a legii.


Respins de Senat, nesustinut de guvern, dar adoptat de Camera Deputatilor, proiectul de modificare a articolului 10 din Legea anticoruptie ajunge din nou la parlament. Decizia apartine sefului statului, care a cerut reexaminarea acesteia astfel incât literele b) si c) din articolul amintit sa incrimineze si modalitatea comiterii infractiunii la acordarea creditelor, prin utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate de fonduri publice.


Presedintele Traian Basescu a apreciat, referitor la lit. b) si c) din art. 10 al Legii nr. 78/2000, ca nu poate fi acceptata adoptarea unei solutii legislative de dezincriminare a faptelor de acordare de credite sau subventii cu incalcarea normelor de creditare ale bancilor.


Totodata, seful statului a atras atentia ca modificarea legii prin eliminarea sintagmei „normele de creditare“ din enumerarea instrumentelor normative la care se raporteaza conduita infractionara este inoportuna.


Initiatorii spun ca angajatii bancilor se tem de anchetele DNA


Art. 10 din Legea nr. 78/2000 stipuleaza ca „sunt pedepsite cu inchisoare de la cinci la zece ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte, daca sunt savârsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri si alte foloase necuvenite“. Litera b) din articol stabileste drept infractiune „acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante“, in timp ce litera c) noteaza ca infractiune „utilizarea creditelor in alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate“.


In sprijinul eliminarii sintagmei „normele de creditare“, initiatorii Tudor Mohora, Valer Dorneanu si Florin Iordache au aratat ca „anchetele procurorilor anticoruptie au creat un climat de nesiguranta in rândul angajatilor bancilor comerciale, care se tem de modul in care ar putea interpreta Directia Nationala Anticoruptie derularea creditelor, in sensul ca ar putea fi considerate infractiuni de coruptie sau asimilate acestora chiar si derularile creditelor care sunt in scadenta normala conform graficului de rambursare“. De asemenea, deputatii PSD arata ca norma interna a unei banci nu este un act normativ, a carui incalcare sa angajeze raspunderea penala, acesta trebuind sa priveasca numai relatia dintre client si banca, cu atât mai mult cu cât majoritatea bancilor din România au capital privat.


Guvernul a dat aviz negativ


Subliniind ca Legea nr. 78/2000 reglementeaza in egala masura infractiunile de coruptie din sectorul public, dar si pe cele din sectorul privat, guvernul a dat aviz negativ proiectului de modificare a legii. In sprijinul deciziei luate, executivul a sustinut ca „acceptarea unei astfel de propuneri ar insemna si incalcarea Conventiei penale privind coruptia, adoptata la Strasbourg pe 27 ianuarie 1999 si ratificata de România prin Legea nr. 27/2002“. „Aceasta Conventie prevede, printre altele, necesitatea incriminarii coruptiei active si pasive in sectorul privat, precum si incriminarea faptelor de natura financiar-contabila care reprezinta fie acte pregatitoare infractiunilor de coruptie, fie «deghizeaza» o infractiune de coruptie, fie sunt legate de infractiunile de coruptie“, sustine guvernul. Alt argument prezentat de executiv este acela ca fiecare angajat al bancii are obligatia de serviciu de a cunoaste normele interne de creditare ale bancii, iar in cazul in care le incalca „in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite“ afecteaza grav increderea publica in institutiile bancare, aduce atingere fondurilor bancii, folosindu-le in scop personal, savârsind astfel alta fapta grava care se impune a fi sanctionata penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS