9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de pensionari, in pericol sa-si piarda banii

Sute de pensionari, in pericol sa-si piarda banii

In aceasta situatie se afla in Dolj, potrivit ec. Marin Fortan – directorul executiv adjunct al Compartimentului stabiliri si plati beneficii, din cadrul CJP Dolj, peste 800 de pensionari. Acestia, la fel ca alti peste 11.000 de pensionari doljeni, isi primesc pensia in cont bancar sau pe card, dar nu si-au validat talonul de pensie. Ieri, sala mare a Casei de Pensii Dolj s-a dovedit neincapatoare pentru zecile de pensionari veniti sa-si reglementeze situatia, disperati ca si-ar putea pierde si bruma de bani pe care o primeau lunar acasa.


„Conform legii, pensionarii care isi iau pensia pe card primesc acasa prin posta asa-numitul talon-orb, pentru care trebuie sa semneze. Daca, din diferite motive, taloanele nu sunt semnate timp de trei luni consecutiv, pensia nu se mai vireaza in cont. Prin urmare, acum sunt in aceasta situatie aproximativ 840 de pensionari care risca sa nu mai primeasca pensia si care vin sa clarifice situatia“, a spus Marin Fortan.


„Am ajuns sa ne calcam in picioare!“


Pensionarii doljeni au protestat ieri ca nu s-a gasit o solutie de suplimentare a personalului, pentru situatii deosebite, ei fiind siliti sa stea in picioare ore bune. „Ne omoara daca fac asa cu noi, probabil ca asta si vor. Vin tocmai de la Orsova, pentru ca postasul, când a venit acasa, nu a vrut sa-i lase fiicei mele talonul, ca nu era titulara. Trebuie sa fac drumul pâna aici, la vârsta mea, sa stau la coada, sa reglementez situatia la timp, sa nu ma trezesc fara bani. Suntem multi in situatia asta“, a declarat Lucretia Schiopu, din Orsova, fost cadru didactic. „Sa faca mai multe ghisee, ca si asa sunt numai doua zile de relatii cu publicul, martea si joia, si aici e o mare de oameni. Am ajuns sa ne calcam in picioare, pentru ca am intrat in Europa cu birocratie cu tot!“, s-a plâns si Vasile Tica, din comuna doljeana Galiciuica.


Validarea talonului, pentru evitarea situatiilor-problema


Pensionarii isi pot primi drepturile banesti pe card, se pot deplasa la banca pentru a-si ridica pensia ori pot opta pentru varianta in care postasul le aduce pensia acasa. Cei care nu se pot deplasa pot desemna un mandatar care sa le ridice banii printr-o procura speciala. Pensionarii care doresc sa ia banii pe card au la dispozitie in acest moment variantele Bancii Comerciale Române (BCR) sau CEC-ului. Potrivit reprezentantilor CNPAS, in aceasta luna se vor mai face intelegeri cu Bancpost si cu alte patru banci. Astfel, cei care au deja conturi curente sau de card BCR trebuie sa se prezinte la Casa de Pensii, unde vor completa o cerere-tip. Cu aceasta cerere ei trebuie sa mearga la unitatea bancara. In situatia in care nu detin cont de card sau cont curent, trebuie sa mearga la o unitate bancara din raza Casei Teritoriale de Pensii, unde consilierul bancar va deschide un cont curent sau de card. Ulterior, pensionarul trebuie sa depuna la Casa de Pensii Dolj cererea completata de consilierul bancii. Potrivit functionarilor Casei de Pensii Dolj, pensionarii trebuie sa semneze taloanele lunar pentru a evita cazurile in care acestia dispar si primesc pensia in continuare. „Foarte multi pensionari si-au deschis conturi si apoi situatia lor s-a modificat; fie au plecat in strainatate, fie au decedat, au fost arestati sau a intervenit alta situatie. Pentru a nu ne confrunta cu situatii-problema, s-a ales solutia ca pensionarul sa-si valideze talonul, ca sa ne confirme ca plata se face legal. Noi platim comision pentru ca postasul sa ajunga la usa pensionarului cu talonul“, a precizat Marin Fortan.


Termen-limita


Pensionarii trebuie sa-si valideze lunar taloanele. Daca destinatarul nu este gasit la domiciliu, i se va lasa un aviz pe baza caruia, pâna in penultima zi lucratoare a lunii, isi va putea ridica talonul de la oficiul postal mentionat. Dupa expirarea termenului-limita, taloanele nedistribuite vor fi inapoiate CJP Dolj, beneficiarul putându-l ridica pe baza buletinului de identitate de la sediul institutiei amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU