16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsa zapezii afecteaza culturile de toamna

Lipsa zapezii afecteaza culturile de toamna

Vremea calda din aceasta perioada si lipsa zapezii pot avea efecte negative asupra culturilor de toamna. Cele mai afectate vor fi, potrivit specialistilor, culturile de grâu.


Daca in urma ploilor abundente si de durata recolta inregistreaza pierderi calitative si cantitative, lipsa zapezii poate influenta, la rândul sau, in mod negativ culturile semanate in toamna lui 2006. „Lipsa zapezii afecteaza in primul rând deoarece apa din sol e destul de putina si, neavând apa suficienta, culturile nu pot sa asimileze substantele nutritive si sa se dezvolte“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


In afara de apa, stratul de zapada asigura si caldura necesara. Având in vedere ca nu a nins pâna acum, exista riscul ca o parte din aceste culturi sa inghete in pamânt. Chiar si lipsa inghetului afecteaza in mod negativ culturile. „Lipsa inghetului nu permite sa fie facute lucrarile de fertilizare atât din pricina faptului ca se taseaza pamântul, cât si pentru ca e posibil ca utilajele sa se scufunde“, a spus Valentin Bulumaci. Potrivit acestuia, pâna acum au fost fertilizate aproximativ 28.000 de hectare din totalul de aproape 210.000 de hectare de culturi semanate in toamna. „Din cele 28.000 de hectare fertilizate, 22.000 (78%) au fost culturi de grâu. Urmeaza ca in ferestrele iernii sa se faca fertilizarea si pe restul suprafetelor“, a adaugat directorul executiv adjunct al DADR Dolj.


Cel mai afectat va fi grâul


Din categoria culturilor semanate in toamna fac parte grâul, secara, orzul si rapita. „Cel mai afectat va fi grâul. La nivelul judetului, cultura de grâu si secara este infiintata pe o suprafata de aproximativ 188.000 de hectare“, a mai spus Valentin Bulumaci. Potrivit acestuia, cultura de orz este infiintata pe o suprafata de aproximativ 4.800 de hectare, iar cea de rapita pe o suprafata de 18.000 de hectare.


Vita-de-vie nu e afectata de lipsa zapezii


In ceea ce priveste vita-de-vie, potrivit specialistilor, aceasta nu este afectata de seceta din aceasta perioada. „Deocamdata, vita-de-vie nu are nevoie de foarte multa apa, asa ca lipsa zapezii nu influenteaza in mod negativ cultura“, a declarat Cristina Vladu, purtator de cuvânt al DADR Dolj. Potrivit acesteia, vita-de-vie va fi influentata negativ (pierderi calitative si cantitative de recolta) daca da inghetul. Cei care au pregatit plantatiile pentru iarna si le-au protejat au insa sanse sa obtina o productie mai mare de struguri chiar daca va fi ger.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS