20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoada la farmacii pentru compensate

Coada la farmacii pentru compensate

Abia de ieri majoritatea farmaciilor au reluat eliberarea de medicamente compensate si gratuite, intrerupta inainte de Sarbatori. Aceasta intârziere a creat panica in rândul craiovenilor si cozi in fata farmaciilor.


Batrâni si tineri asteptau ieri la rând in fata farmaciilor ca sa-si ia medicamente. O imagine pe care craiovenii nu au mai vazut-o de la jumatatea anului trecut, de când au fost majorate semnificativ plafoanele financiare la medicamente compensate si gratuite.


Cozi cu contributia farmacistilor


De ce s-au format cozi la farmacii? Explicatia au dat-o chiar oamenii care stateau la rând. Acestia spuneau ca in primele trei – patru zile ale anului nici o farmacie nu a vrut sa le dea medicamente compensate si gratuite pe motiv ca nu exista plafoane. Oamenii s-au panicat si, convinsi ca se dau iar medicamente pe apucate, au inceput sa caute cu insistenta o farmacie de unde sa-si poata lua medicamente. Abia ieri majoritatea farmaciilor au reluat eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Vestea a facut inconjurul orasului, astfel ca, in câteva ore, la toate farmaciile se formasera cozi.


La Hepites, Trei F, Catena, Farmacia15, de exemplu, bolnavii erau afara in fata unitatii, asteptând sa iasa primul grup de clienti norocosi ca sa le poata lua locul. Multi isi pierdusera deja rabdarea si injurau guvernul. „Daca mai traia Ceausescu nu isi bateau astia joc de noi!“, spunea un batrân in timp ce vecinul sau intreba, mai in gluma, mai in serios: „Când se elibereaza Cosma, ca sa ne organizeze? Ca asa nu se mai poate trai!“.


Plafonul, cauza tuturor problemelor


Elena Chirita este cardiaca, dar sufera si de osteoporoza. De trei zile incearca in zadar sa faca rost de medicamente: „Am fost pe la majoritatea farmaciilor din centru. Marti, la Hipocrat, mi-au zis ca nu au primit plafon, la farmacia din Piata Mare, care se numea Edera inainte, la fel. Nu vor sa dea gratuit nici pentru inima. Am fost si la Sensiblu acum doua zile si mi-au spus ca nu dau gratuitati. Nu mai stim incotro sa o apucam“.


Femeia ajunsese acum la Farmacia Hepites. Picase la tanc, tocmai incepuse eliberarea medicamentelor si deja se formase afara un rând de opt – zece persoane. Alta batrâna, Eugenia Cazacu, trecea in revista farmaciile pe la care a trecut degeaba in ultimele zile: „Am fost la City Farma, la Petrifarm, Sielta, Rosifarm. Am luat la rând toate farmaciile de pe Calea Bucuresti, dar peste tot ziceau ca nu au plafon. Plafonul asta este o nenorocire pentru noi si un motiv bun intotdeauna pentru farmacii ca sa nu-ti dea medicamente“.


Farmacistii nu aveau motiv sa intârzie eliberarea medicamentelor


Farmacistii in schimb nu recunosc ca ar fi refuzat sa elibereze medicamente pe motiv ca nu sunt plafoane. „Sunt cozi la farmacii, inseamna ca se elibereaza medicamente compensate si gratuite“, a spus o farmacista. Alti farmacisti au spus ca de fapt de vina sunt problemele cu aprovizionarea, inerente la inceput de an. „Acum se face aprovizionarea si in zilele urmatoare vom incepe eliberarea medicamentelor“, a sustinut Lucia Andronache, farmacist la Provita.


Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustin ca farmacistii nu aveau nici un motiv sa intârzie eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, fiind informati inca de pe 3 ianuarie de prelungirea prin act aditional a contractelor de finantare. „In vederea asigurarii continuitatii in acordarea serviciilor medicale, contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflate in derulare se prelungesc cu act aditional pâna la finalizarea procesului de contractare pentru anul 2007, conform ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 579/2006. Valoarea de contract aferenta lunii ianuarie 2007 se situeaza la nivelul mediei lunare din contractul anului 2006“, a spus Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


Farmaciile se afla in acest moment in perioada de evaluare in vederea contractarii serviciilor pe 2007 cu CAS Dolj, urmând ca semnarea contractelor sa aiba loc in perioada 8 – 15 ianuarie.


Medicamente mai ieftine


Medicamentele din farmacii sunt mai ieftine din aceasta saptamâna ca urmare a desfiintarii taxelor vamale. Medicamentele de import vor suporta cea mai mare ieftinire. La acestea, preturile au scazut in medie cu 6,5 la suta, in functie de tara in care sunt fabricate (tranzactiile in euro, de exemplu, sunt favorizate spre deosebire de cele in dolari). Sunt si medicamente al caror pret s-a injumatatit practic cum ar fi anumite preparate pentru colesterol, care inainte costau 114,45 lei, iar acum au ajuns sa fie cumparate cu 53 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS